Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ... ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αβίωτη στην κυριολεξία έχει γίνει η ζωή μεγάλου αριθμού εργαζομένων στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, καθώς το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας γενικεύεται και εξαπλώνεται τόσο στους μεγάλους ιατρικούς ομίλους όσο και στις μικρές κλινικές. Η κατάσταση αυτή οδηγεί εκατοντάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, δεδομένου ότι η μισθοδοσία τους έχει αντικατασταθεί με «έναντι» -σε κάποιες περιπτώσεις εδώ και αρκετά χρόνια- που το τελευταίο διάστημα έχουν κι αυτά κοπεί.


Δεδουλευμένα ετών, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, απαιτούν οι περίπου 120 εργαζόμενοι από την εργοδοσία της ιδιωτικής κλινικής «Κυανούς Σταυρός» που ανήκει στον όμιλο DIOPHAR. Σε κάποιους από τους εργαζόμενους οι οφειλές ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, αφού τα τελευταία 5 χρόνια εργάζονται με έναντι της τάξης των 100 ευρώ έως και μισού μισθού. Εν τω μεταξύ, εξαιτίας και της αποχώρησης γιατρών και ασθενών, υπάρχει έντονη φημολογία ότι η κλινική οδεύει σε κλείσιμο, γεγονός που έχει αναστατώσει περισσότερο τους ήδη ταλαιπωρημένους εργαζόμενους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν παντελώς τα δεδουλευμένα τους.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων   
Αντιμέτωποι με αυτή την τραγική κατάσταση οι εργαζόμενοι στον «Κυανού Σταυρό» προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις. «Τον Φεβρουάριο προχωρήσαμε σε τέσσερις 3ωρες στάσεις εργασίας, δύο παραστάσεις στο υπουργείο Εργασίας και την περασμένη Πέμπτη (26/2) σε 24ωρη απεργία με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς ακυρώθηκαν χειρουργεία και δεν δούλεψε καθόλου το λογιστήριο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, Δημήτρης Αλεξόπουλος. Εντούτοις, η εργοδοσία της κλινικής αποφεύγει να συναντηθεί με το σωματείο προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, καθώς και να κάνει δηλώσεις για το ζήτημα.

Πριν από περίπου 15 ημέρες, το Σωματείο και εργαζόμενοι στην κλινική «Κυανούς Σταυρός» συναντήθηκαν με κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά την οποία το υπουργείο δεσμεύτηκε για την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με σκοπό την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, ο κ. Αλεξόπουλος δεν δείχνει να καθησυχάζεται: «Αυτό που ουσιαστικά είπε το υπουργείο είναι ότι θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό με το ισχύον νομικό πλαίσιο με σκοπό να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα. Εμείς εκτιμάμε ότι αυτό είναι κάτι αόριστο και δεν μας καλύπτει. Ετσι κι αλλιώς, το ισχύον νομικό πλαίσιο το έχουμε δοκιμάσει και στην Επιθεώρηση Εργασίας και με μεμονωμένες κινήσεις κάποιων εργαζόμενων. Δεν βλέπουμε να βγαίνει από κει κάποια άκρη. Ούτε τριμερής συνάντηση με σωματείο και εργοδότη πραγματοποιήθηκε, όπως δηλώθηκε ότι θα επιδιώξει το υπουργείο».

Εν τω μεταξύ, σε απόγνωση εξακολουθούν να παραμένουν οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στην ιδιωτική κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL», που, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Εκ περιτροπής... μισθοδοσία» - 08.02.2015), από το 2011, η εργοδοσία ξεκίνησε τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται σήμερα μισθοί 6 έως 14 μηνών. Η υποσχεσιολογία από την πλευρά της εργοδοσίας για την καταβολή των μισθών συνεχίζεται, αλλά οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μιλούν για κοροϊδία.

Κατόπιν εορτής

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από παράσταση του σωματείου, η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι μέχρι 10 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή των δεδουλευμένων του 2014, ενώ προς τους εργαζόμενους η δέσμευση είναι ότι θα καταβληθούν δύο μισθοί μέχρι το τέλος του μήνα. Και γι’ αυτή την περίπτωση το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, κάτι που προς το παρόν δεν έχει φανεί.

«Το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζόμενων στον κλάδο γενικεύεται», καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου. «Υπάρχουν πάρα πολλές μικρές κλινικές και ακόμη περισσότερα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια που έχουν πολύ λίγους εργαζόμενους και δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα του ακριβού αριθμού αυτών που είναι απλήρωτοι επί μήνες. Το φαινόμενο αυτό έχει γενικευτεί και αγκαλιάζει μεγάλους ομίλους και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο όμιλος Euromedika (που ανήκει στον Θωμά Λιακουνάκο), o οποίος, ενώ έχει απλήρωτους εργαζόμενους, επενδύει προσδοκώντας κέρδη από τον ιατρικό τουρισμό, λόγος για τον οποίο έγινε και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Απλήρωτοι αυτήν τη στιγμή είναι και οι εργαζόμενοι στην “Doctor Hospital” στην Κυψέλη, στον “Τίμιο Σταυρό” του Δημήτρη Κοντομηνά, στη “City Clinic” και σε πολλές άλλες κλινικές μικρότερης εμβέλειας».

«Συνέταιροι στις ζημιές οι εργαζόμενοι»

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η απλήρωτη εργασία σήμερα έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων. Οι μεγάλοι όμιλοι πληρώνουν με 400 ευρώ και οι εργασιακές σχέσεις γίνονται ακριβώς όπως τις θέλουν οι εργοδότες. Μιλάμε για διακεκομμένα ωράρια, για απλήρωτες υπερωρίες και εντατικοποίηση σε μεγάλο βαθμό», λέει ο κ. Αλεξόπουλος. Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι απολύσεις, κλινικές και τμήματα κλείνουν ή εξαγοράζονται και οι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλουν μειώσεις και ατομικές συμβάσεις. Η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί φουντώνουν με απειλές σε εργαζόμενους ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά, κι όλα αυτά για να αποδεχτούμε το ξήλωμα όλων των δικαιωμάτων μας».

«Θύματα» οι κλινικάρχες

Οι ιδιοκτήτες των κλινικών επικαλούνται γενικώς ότι δεν παίρνουν χρήματα από τα ταμεία. Ποια είναι η πραγματικότητα; «Κατά κύριο λόγο οι κλινικάρχες ισχυρίζονται ότι ο ΕΟΠΥΥ τούς έχει επιβάλει κούρεμα, το λεγόμενο clawback. Εμείς ως εργαζόμενοι και ως σωματείο δεν μπορούμε να δεχτούμε σήμερα ότι οι εργοδότες κλινικάρχες είναι θύματα της κρατικής πολιτικής. Τη στιγμή που και το Δημόσιο έχει διαλυθεί και τροφοδοτεί με ασθενείς τον ιδιωτικό τομέα. Εχει διαλυθεί το ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία παρέπεμπαν συνεχώς ασθενείς στα ιδιωτικά που είχαν μια πολιτική τιμολόγησης εντελώς αυθαίρετη απομυζώντας τεράστια ποσά όλα αυτά τα χρόνια.

Κρυφά κέρδη

Σήμερα, αυτοί οι εργοδότες εμφανίζονται περίπου ως θύματα της πολιτικής και αναγάγουν τους εργαζόμενους σε συνεταίρους στη ζημιά. Το ότι αυτήν τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ κόβει όντως κάποια χρήματα αποτελεί και ένα μέρος του ανταγωνισμού που έχουν τα κεφάλαια μέσα στον χώρο της ιδιωτικής υγείας σε ένα παιχνίδι που κάποιοι μπορεί να βγουν απέξω. Ομως, όσοι συνεχίζουν να λειτουργούν και δεν κλείνουν σημαίνει ότι κερδοφορούν. Δεν μπορεί μια επιχείρηση, δηλαδή, να μας λέει ότι επί 5 χρόνια είναι ζημιογόνα και να μην κλείνει. Τι κάνει δηλαδή, φιλανθρωπικό έργο; Οταν απομυζούσαν τεράστια ποσά από το ΙΚΑ δεν έβαλε κανείς εργοδότης στο τραπέζι τα χρήματα για να τα μοιράσει», επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος.


http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: