Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΜΕ... ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Η οδύσσεια των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ καλά κρατεί. Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς αυτούς και, όταν αργότερα προσελήφθησαν, πολλοί άρχισαν στην ουσία να δουλεύουν αμισθί, αφού δεν πληρώνονταν. Αλλά και τώρα που αρχίζουν να πληρώνονται, θα παίρνουν περίπου τα μισά από όσα έπαιρναν, τα οποία αντιστοιχούν σε ψίχουλα. Ποσά με τα οποία είναι αδύνατον να συντηρηθούν οικογένειες.

Οπως είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» (7/11/2014, «Σχολές με μαθητές, αλλά χωρίς καθηγητές»), η διοίκηση του ΟΑΕΔ καθυστερούσε τη διαδικασία πρόσληψης των ωρομισθίων, με αποτέλεσμα οι σχολές, είτε να υπολειτουργούν είτε να μη λειτουργούν καθόλου λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, οι μαθητές να μένουν πίσω στις σπουδές τους και οι άνεργοι ωρομίσθιοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να έχουν παράλληλα χάσει το δικαίωμα να μπουν το καλοκαίρι στο ταμείο ανεργίας, διότι δεν θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα εξαιτίας της συρρίκνωσης της σχολικής χρονιάς. Τελικά, η διαδικασία πρόσληψής τους ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου (11-13/11/2014) κι όμως, αντί να ανακουφιστούν, σήμερα πολλές οικογένειες έχουν περάσει το κατώφλι της οικονομικής εξαθλίωσης.

Η εμπλοκή στην καταβολή των δεδουλευμένων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών είχε φανεί από τα τέλη περίπου της περυσινής σχολικής χρονιάς, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε για τους εκπαιδευτικούς της Πάτρας την υπαγωγή της ωριαίας αντιμισθίας τους στο ενιαίο μισθολόγιο που καθορίστηκε από τον νόμο 4024/2011 και άρα τη μείωσή της.

Σήμερα οι αμοιβές των ωρομίσθιων ανά την Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε δύο ταχυτήτων. Σε κάποιες περιοχές της χώρας μας οι εκπαιδευτικοί έχουν πληρωθεί με το παλιό μισθολόγιο, ενώ σε άλλες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εκκρεμότητα όλων αυτών των μηνών και τελικά τη δραματική μείωση των αποδοχών τους. Ειδικότερα, όπως εξηγούν εκπαιδευτικοί στην «Εφ.Συν.», ένας ωρομίσθιος κλάδου ΔΕ με 15-18 ώρες εβδομαδιαίως και 15 χρόνια προϋπηρεσίας, ο οποίος έπαιρνε περίπου 700 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνει περίπου 350 και με αυτά θα καλείται να συντηρήσει την οικογένειά του.

Οι νέες αποδοχές λοιπόν των ωρομίσθιων των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ υπολογίζονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, διότι δεν έχουν προβλεφθεί και συμπεριληφθεί επιδόματα και παροχές, καθώς ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο και στη συνέχεια η ΚΥΑ του 2012 για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δεν καλύπτουν και τους ωρομίσθιους.

Ομως τον Δεκέμβριο του 2013 το υπουργείο Παιδείας φρόντισε να καλύψει τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του με σχετική ΚΥΑ. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ, από την άλλη, αν και γνώριζε την εμπλοκή από τα τέλη της περασμένης σχολικής χρονιάς, δεν φρόντισε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση ΚΥΑ που θα καλύπτει τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του οργανισμού.

Ετσι, οι εξαιρετικά μειωμένες αμοιβές άρχισαν να καταβάλλονται μόλις την Παρασκευή με την πλειονότητα των απλήρωτων ωρομίσθιων ανά την Ελλάδα να λαμβάνει τους δύο πρώτους μήνες (Νοέμβρη-Δεκέμβρη) με εξαίρεση την Κρήτη όπου πήραν μόνο τον Νοέμβρη και την Ηπειρο όπου μέχρι και την Παρασκευή δεν είχαν πληρωθεί καθόλου. Οι ίδιοι οι ωρομίσθιοι καθηγητές του ΟΑΕΔ ζητούν να διασφαλιστεί -έστω και τώρα- ότι οι αποδοχές που θα παίρνουν θα τους επιτρέπουν να συντηρούν τις οικογένειές τους.
 Γιάννης Μπασκάκης
http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: