Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015

ΜΠΑΡΑΖ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΤΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ!

Πολλά και σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ναυτεργατικός κόσμος τα τελευταία χρόνια, τα οποία κορυφώνονται, καθώς από τη μια δεκάδες ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας παραμένουν απλήρωτοι και από την άλλη κλιμακώνονται δικαστικές διώξεις σε βάρος τους.

Οπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αύριο Τρίτη (3/3/2015) δικάζεται το μέλος της ΠΕΝΕΝ και πρόεδρος του τοπικού ναυτεργατικού σωματείου Ρίου–Αντιρρίου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Στις 26/2/2015 εκδικάστηκε η υπόθεση 48 μελών του πληρώματος «Superferry II» με την κατηγορία της παράνομης συμμετοχής στην απεργία στις 20 Φεβρουαρίου του 2013 ενώ είχε κηρυχθεί στον κλάδο πολιτική επιστράτευση. Το δικαστήριο έγινε, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους, αλλά η τελική απόφαση ήταν αθωωτική.


Ακολουθούν ανάλογες διώξεις σε βάρος των ναυτεργατών των πλοίων «Αικατερίνη Π» και «Θεολόγος Π» και δεκάδων ναυτεργατών για το ίδιο «αδίκημα», παρακώλυση συγκοινωνιών, στη γραμμή Θάσο – Καβάλας.

Στο μεταξύ, σε δίκη παραπέμπεται την 1/4/2015 ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας με την κατηγορία της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος εφοπλιστών. Τη μηνυτήρια αναφορά υπέβαλαν οι πλοιοκτήτες τού «Αγία Τριάδα» Σπύρος Κουλούρης και Δημήτρης Κουρής και αφορά καταγγελία της ΠΕΝΕΝ στις 17/2/2010, η οποία εστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Στην καταγγελία του ναυτεργατικού σωματείου μεταξύ των άλλων αναφερόταν ότι:

«Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει την τρομοκρατία που ασκούν οι πλοιοκτήτες του πλοίου “Αγία Τριάδα”, το οποίο εκτελεί την πορθμειακή γραμμή Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα. Οι συγκεκριμένοι πλοιοκτήτες με την ανοχή της τοπικής λιμενικής αρχής απειλούσαν και εκβίαζαν το πλήρωμα για να αποτρέψουν τη συμμετοχή του στην απεργία, ενώ και στο παρελθόν στο φορτηγό πλοίο “Θάσος” ακολουθούσαν την ίδια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική και συμπεριφορά. Σημειώνουμε ότι στην απεργία 23-24/7/2009 ζήτησαν και μεταφέρθηκαν ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να υπονομεύσουν την απεργία των ναυτεργατών. Τα μέλη του πληρώματος με την καθοδήγηση της ΠΕΝΕΝ και την παρέμβαση του τοπικού σωματείου σύσσωμοι αρνήθηκαν να γίνουν απεργοσπάστες».

Η ΠΕΝΕΝ με αφορμή το μπαράζ των διώξεων που, όπως υποστηρίζει, «μεθοδευμένα ασκούνται το τελευταίο διάστημα εναντίον της συνδικαλιστικής δράσης, των αγώνων και των δίκαιων κινητοποιήσεων», τονίζει ότι «το ναυτεργατικό κίνημα ούτε θα υποκύψει ούτε θα εκβιαστεί ούτε θα υποστείλει την σημαία της πάλης ενάντια στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου», ενώ επισημαίνει ότι «η σιωπή και η αδράνεια του υπουργείου Ναυτιλίας προκαλεί όχι μόνο ερωτήματα αλλά και τη δυσαρέσκεια του ναυτεργατικού μας κόσμου».  
Χριστίνα Παπασταθοπούλου http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: