Τρίτη, Απριλίου 14, 2015

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ «ΚΑΙΕΙ» ΤΟΝ ΒΟΗΘΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Eνώπιον μίας πρωτοφανούς και νομικά περίπλοκης υπόθεσης βρίσκεται η νομική υπηρεσία του κράτους αφού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή σε σχέση με τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, «καίει» τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Να σημειωθεί ότι οι δυο αυτοί κορυφαίοι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι διορίστηκαν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, από τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.


Διαβάζοντας στοιχεία του πορίσματος ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης έκανε λόγο για δεκασμό και δωροληψία εκ μέρους του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, σημειώνοντας παράλληλα πως πρόκειται για ποινικά αδικήματα που προβλέπουν ποινή φυλάκισης μέχρι και εφτά χρόνια. Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε, πάντως, πως προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα σύλληψης, ούτε και απομάκρυνσης του.

Ο κ. Κληρίδης αποκάλυψε ότι υπήρξαν έμμεσες παρεμβάσεις στο έργο του ανακριτή, οι οποίες ωστόσο αποκρούστηκαν, ενώ τόνισε ότι μελλοντικά θα επιβάλλονται κυρώσεις για τυχόν παρεμβάσεις.

Ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Παναγιώτης Καλλής, ο οποίος διενήργησε την έρευνα, παρέδωσε την έκθεσή του στον γενικό εισαγγελέα στις 7 Απριλίου. Η έκθεση Καλλή αριθμεί περίπου 90 σελίδες, συμπεριλαμβάνει ογκώδες μαρτυρικό υλικό που συνελέγη από 27 μάρτυρες καθώς και μεγάλο αριθμό εγγράφων. 

«Καθαρή συνομωσία», λέει ο Β. Γενικός εισαγγελέας

«Καθαρή συνομωσία» εις βάρος του «βλέπει» ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου πίσω από το πόρισμα Καλλή, το οποίο του καταλογίζει δεκασμό και δωροδοκία.

«Δεν με δέχτηκαν ποτέ τα τζάκια της Λευκωσίας», είπε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατά την έναρξη δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε, προκειμένου να απαντήσει στα όσα του αποδίδονται. Επίσης, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της έκθεσης Καλλή από τηλεοράσεως, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι πίσω από τη συνωμοσία σε βάρος του είναι άτομα που σχετίζονται με θέματα του οικονομικού εγκλήματος. 

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αφήνει σοβαρές αιχμές κατά του γενικού εισαγγελέα για την αναστολή της εξέτασης της υπόθεσης της Providencia, που αφορούσε την κατ΄ ισχυρισμό απάτη σε βάρος ανήλικης Ρωσίδας και σφετερισμό των μετοχών της από δυο ετεροθαλή αδέλφια της.

Ο κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε επίσης: «Το πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή θα πρέπει να προχωρήσει και ερευνώμενοι θα πρέπει να είναι πολλοί, με πρώτο τον πρώην γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη. Ερευνώμενοι θα πρέπει να είναι επίσης ο νυν γενικός εισαγγελέας, ο δικηγόρος Πάμπος Ιωαννίδης, o έφορος εταιρειών Σπύρος Κόκκινος, το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους και ο δικηγόρος από τη Λάρνακα που λειτουργούσε για λογαριασμό της ανήλικης Ρωσίδας». Ζητεί, επίσης, το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων, περιλαμβανομένου και του ιδίου.

Η έρευνα διατάχθηκε ύστερα από ισχυρισμό που φέρεται να διατύπωσε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σε συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κατηγόρησε την διοικήτρια και την κόρη της, δικηγόρο, για «μοχθηρία». Ο κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι θα παραμείνει στη θέση του.

Ακης Φάντης
efsyn.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: