Παρασκευή, Ιουνίου 05, 2015

#BOYCOKE: ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ...ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Τα τελευταία 5 χρόνια περίπου 2.500 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη δουλειά τους στις 6 μονάδες που διατηρεί η Coca Cola στην Ελλάδα -είτε με απολύσεις, είτε με «εθελούσιες εξόδους»- καθώς η πολυεθνική αποφάσισε να μεταφέρει το κέντρο των εργασιών της για τα Βαλκάνια στη Βουλγαρία.

Απολυμένοι και απεργοί της Coca Cola ταξίδευαν όλη νύχτα από τη Θεσσαλονίκη, για να βρεθούν το πρωί της Πέμπτης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά την αγωγή που έκανε εναντίον τους η Coca Cola για «ηθική βλάβη». 1.000.000 ευρώ ζητάει η πολυεθνική από τους ανθρώπους που άφησε άνεργους ...γιατί τολμούν να αντιστέκονται.


«Δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα, απολυμένοι ήμασταν», λέει στο www.stokokkino.gr ο Δημήτρης Αγάς, έξω από τα δικαστήρια, όταν τον ρωτάω πώς αποφάσισαν να μπουν σ' έναν από τους σημαντικότερους εργατικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης είναι απολυμένος εδώ και 20 μήνες από την Coca-Cola, όταν η εταιρεία αποφάσισε μετά το τμήμα παραγωγής να κλείσει και το τμήμα διακίνησης στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο σήμερα υπολειτουργεί, εν είδει αποθήκης. Από τους περίπου 500 εργαζόμενους που απασχολούσε αρχικά, έχουν μείνει να δουλεύουν 30... «Αν δεν αντισταθεί κάποιος, θα πάρει η μπάλα και τους υπόλοιπους. Να συνεχίσουν τουλάχιστον όσοι έχουν απομείνει και να κάνει ξανά προσλήψεις η εταιρεία, αυτό είναι το σκεπτικό μας. Αν δεν αντισταθεί κανείς, η εταιρεία θα συνεχίσει το ...θεάρεστο έργο της», λέει ο Δημήτρης.

Τα τελευταία 5 χρόνια περίπου 2.500 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη δουλειά τους στις 6 μονάδες που διατηρεί η Coca Cola στην Ελλάδα -είτε με απολύσεις, είτε με «εθελούσιες εξόδους»- καθώς η πολυεθνική αποφάσισε να μεταφέρει το κέντρο των εργασιών της για τα Βαλκάνια στη Βουλγαρία. Η Coca-Cola «πάει με όλα» και όπου ορίζει η μεγιστοποίηση τους κέρδους της, αδιαφορώντας για τους άνεργους που αφήνει πίσω της. «Γιατί βέβαια μιλάμε για μια κερδοφόρα εταιρεία», σημειώνει ο Δημήτρης.



Την ημέρα της δίκης, οι απολυμένοι μετρούν 613 μέρες αγώνα, ο οποίος -ειδικά με το κάλεσμα για μποϊκοτάζ των προϊόντων Coca-Cola, Amita, Fanta και Αύρα, όλα παραγωγής Coca-Cola 3E- έχει ενοχλήσει την πολυεθνική. Γι' αυτό, με μια σειρά αγωγές προσπαθεί να κάμψει το φρόνημα των απεργών. Έτσι έφτασε να ζητάει 250.000 ευρώ από τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων της Coca-Cola και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, κι άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ, από τις διοικήσεις των σωματείων και επιπλέον μεμονωμένα άτομα, 28 στο σύνολο, ως χρηματική ικανοποίηση για «ηθική βλάβη» -έτσι βαφτίζει η πολυεθνική τα χαμένη κέρδη της λόγω του μποϊκοτάζ, ομολογώντας προφανώς πως δεν έχει άλλη ηθική από το χρήμα.

«Η αγωγή είναι μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, καθώς βάζει στο στόχαστρο όσους αγωνίζονται», λέει ο Δημήτρης στο www.stokokkino.gr.«Δεν έχει κάποια άλλη βάση, εδώ έχουμε δικαστική απόφαση που λέει ότι το μποϊκοτάζ που κάνουμε είναι νόμιμο», σημειώνει, απαντώντας έτσι και σ' όσους δεν πείθονται από το επιχείρημα ότι οι εργατικοί αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, αλλά δίκαιοι.

Πράγματι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κρίνει νόμιμο το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν οι απεργοί το καταναλωτικό κοινό, με το σκεπτικό ότι «δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό, αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού».

Η δίκη αναβλήθηκε τελικά, λόγω λήξης του ωραρίου, για τις 29 Σεπτεμβρίου του 2016. Άδικα πήραν θέση στην δικαστική αίθουσα σειρά οι δικηγόροι της εταιρείας... «Ας μας δικάσει και το 2050 η Coca Cola, νίκη θα είναι κι αυτό», έλεγαν μεταξύ τους οι απεργοί. «Το σημαντικό ήταν που βρεθήκαμε εδώ με τους ανθρώπους που αγωνίζονται και μας συμπαραστέκονται, την ΕΡΤ3, τους σχολικούς φύλακες, τους εργαζόμενους στα τρόφιμα, στα Τσιμέντα Χαλκίδας»...

Ήταν κι αυτός ένας ακόμα σταθμός στο μακρόχρονο αγώνα τους, μ΄ένα σύνθημα πάντα: «Ούτε γουλιά! Μέχρι να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο».  

 Γεωργία Ανάγνου

πηγή: stokokkino.gr


 ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: