Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2016

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Πυκνώνουν οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν καταγράψει περίπου 6.000 άτομα τις τελευταίες τρεις ημέρες μόνο, ενώ πλοία του Λιμενικού Σώματος και της Frontex συνεχίζουν να διασώζουν ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, μόνο σήμερα από το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης της Μόρια.

Όλη την ημέρα χθες και μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα είχαν καταγραφεί στη Μόρια 2.091 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ περίπου 300 παρέμειναν στον περιβάλλοντα χώρο του hot spot προκειμένου να καταγραφούν σήμερα.


Επίσης, το βουλγαρικό πλοίο «Obzor», που εκτελεί αποστολή για λογαριασμό της Frontex στα ανοιχτά της Λέσβου, περισυνέλεξε μόνο σήμερα 900 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Εύα Μονκιούρ, εκπρόσωπο της Frontex, «λόγω της κακοκαιρίας και του ψύχους, επιβιβάζουμε πλέον τους μετανάστες που βρίσκουμε, επειδή οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι απ' ό,τι το καλοκαίρι».

Όπως εξήγησε, ο αριθμός των 900 ανθρώπων που διασώθηκαν σε τρεις διαδρομές δεν είναι κάτι σπάνιο, καθώς τον Ιανουάριο διασώζονταν από 12.000 έως 15.000 την εβδομάδα.

Πάντως, από το Λιμενικό Σώμα καταγγέλλεαι ότι οι τουρκικές αρχές δεν κάνουν τίποτα για να ελέγξουν τους διακινητές.

Στέλεχος του Σώματος ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να δράσουν στην κατεύθυνση του περιορισμού τους αλλά και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων».

Όπως εξήγησε, οι καταγραφέντες «το περασμένο διάστημα ξεπερνούν τις 6.000. Κι αυτό μόνο στη Λέσβο. Σε απόδειξη ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να ελέγξει τα κυκλώματα των διακινητών».   http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
18-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: