Τρίτη, Μαρτίου 01, 2016

BILD: ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ;

Φωτογραφία με πρόσφυγες που προσπαθούν να ρίξουν, μέσα σε ένα σύννεφο χημικών, τον συρμάτινο φράχτη στην Ειδομένη, για να περάσουν στην ΠΓΔΜ, βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων.
«Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που συνοδεύει τη φωτογραφία.
Κάνει λόγο για θλιβερές εικόνες και συμπληρώνει: «Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να σπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό. Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών.

Αρθρογράφος της Südwest Presse αναρωτιέται τι θα γίνει αν και πάλι οι πρόσφυγες επιχειρήσουν να διασπάσουν το συνοριακό φράχτη. «Θα τους βάλουν στη φυλακή; Θα γίνει αιματοκύλισμα αόπλων στην καρδιά της Ευρώπης; Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να δώσουν όλοι εκείνοι που εδώ και εβδομάδες διακηρύσσουν ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των προσφύγων δεν επιλύεται με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων».  
Και η Landeszeitung στρέφει τα πυρά της προς την Ευρώπη. «Για αυτές τις εικόνες θα πρέπει να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας», παρατηρεί η εφημερίδα. «Εάν παραμείνουν τα βαλκανικά κράτη σε αυτήν τη πολιτική περιχαράκωσης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί», τονίζεται.
Υπό τον τίτλο «Ευρώπη, δεν ντρέπεσαι όταν βλέπεις αυτά τα παιδιά;» η Bild φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της ένα εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα που αναφέρεται κυρίως στα προσφυγόπουλα.
Αναφερόμενη σε προσφυγόπουλα «που κοιμούνται στο έδαφος, που χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια για μαξιλάρι και που τρώνε ό,τι τους δώσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις», η εφημερίδα σημειώνει ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να θεωρούνται τυχερά, «καθώς άλλα βρίσκονται θαμμένα στη Λέσβο».
«Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες με τους πρόσφυγες και κυρίως με τα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ντροπή για την ΕΕ», σχολιάζει η αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια ένωση που δεν είναι πλέον ενωμένη, όχι μόνον γιατί δεν διασφαλίζει στους ανθρώπους μια ασφαλή είσοδο στην επικράτειά της, αλλά επειδή κλείνει τα σύνορά της ή δεν αντιδρά στο κλείσιμο συνόρων από άλλες χώρες».
Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι αυτές τις ημέρες περίπου 19.000 πρόσφυγες είναι «φυλακισμένοι» στην Ελλάδα, «ναι φυλακισμένοι, επειδή δεν θέλουν να μείνουν εκεί» καθώς η χώρα δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα, όπως σημειώνει, τονίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι η αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Και αναφέρει ως παράδειγμα μια κυρία που γνώρισε προ ημερών και η οποία έκλαιγε επειδή είχε μόνον 10 ευρώ στη διάθεσή της για να αγοράσει γλυκά για τα προσφυγόπουλα.
Στην πλατεία Βικτωρίας η άλλη πλευρά του δράματος
Η άλλη πλευρά του δράματος εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στην πλατεία Βικτωρίας. Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung βρέθηκε εκεί και μιλά με κάποιον Σύρο, που όπως λέει μέσω της Σμύρνης και της Χίου ήρθε στην Αθήνα και τώρα έχει εγκλωβιστεί.. «Εάν ήξερα ότι θα έκλειναν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ δεν θα ερχόμουν» παραδέχεται στον Γερμανό ανταποκριτή. «Εδώ η κατάσταση είναι χάλια, αλλά στην Τουρκία είναι ακόμη χειρότερα. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι προσπαθούν να μας βοηθήσουν, αλλά στην Τουρκία όλοι σκέπτονται το εαυτό τους».
Ο Σύρος αναφέρει ότι οι περισσότεροι στην πλατεία Βικτωρίας, όταν ξεκίνησαν, πίστευαν πως θα έρθει η Άγκελα Μέρκελ με πλοία για να τους μεταφέρει στη Γερμανία. 

http://www.naftemporiki.gr/



ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: