Τρίτη, Μαρτίου 01, 2016

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ NPD

Δύο χρόνια μετά την υποβολή της αγωγής των κυβερνήσεων από τα γερμανικά κρατίδια, το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκινά την τελευταία φάση της διαδικασίας που θα κρίνει εάν το νεοναζιστικό κόμμα NPD μπορεί να τεθεί εκτός νόμου. Η συγκυρία της ενίσχυσης του ξενοφοβικού κλίματος με φόντο το προσφυγικό -κλίμα που έχει ήδη διοχετευτεί σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς- μπορεί να δείχνει ότι το NPD είναι μόνο τμήμα του προβλήματος, όμως πολλοί ελπίζουν πως η δίκη θα θέσει τα όρια.Την Τρίτη, ξεκινά στην Καρλσρούη η ακροαματική διαδικασία που, αισιόδοξα, προβλέπεται να κρατήσει μερικές ημέρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η πρώτου και τελευταίου βαθμού γερμανική Αρχή που θα αποφασίσει -εξ ου και η πολύμηνη προετοιμασία αλλά και το ιδιαίτερο βάρος που έχει στη διαδικασία το δύσκολο σημείο των αποδείξεων. 


Σε περίπτωση καταδίκης του και απαγόρευσής του ως αντισυνταγματικό, το NPD δεν θα είχε, εντός Γερμανίας, πουθενά αλλού να προσφύγει. Μόνη του διέξοδος, που σχεδόν σίγουρα θα ακολουθήσει σε περίπτωση απαγόρευσης, θα ήταν τα ευρωπαϊκά όργανα. Η Καρλσρούη το γνωρίζει και σίγουρα το έχει λάβει υπόψη. 

Οι δυσκολίες της διαδικασίας είναι γνωστές: Για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα, που για όλους στη Γερμανία πλην των υποστηρικτών του (όταν τουλάχιστον μιλούν δημόσια) είναι νεοναζιστικό, δεν αρκεί η προσχηματικά μόνο συγκεκαλυμμένη νεοναζιστική του ιδεολογία αλλά πρέπει να αποδειχθεί και πως προχωρά σε δράσεις που στοχεύουν στην ανατροπή της Δημοκρατίας, καλλιεργώντας κλίμα φόβου.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται προσπάθεια να απαγορευτεί το κόμμα. Η προηγούμενη, το 2003, είχε αποτύχει μόνο επειδή τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί προέρχονταν από μέλη γερμανικών υπηρεσιών που είχαν παρεισφρήσει στο κόμμα. Αυτή τη φορά θεωρείται πως αυτό το πρόβλημα έχει καλυφθεί -όμως, εάν αποτύχει και δεύτερη φορά η απόπειρα απαγόρευσης, θα είναι οριστική νίκη για το NPD.

Στη μεταπολεμική Γερμανία, έχουν απαγορευτεί δύο κόμματα: Το 1952 είχε τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό SPR και το 1956 το κομμουνιστικό KPD -δηλαδή, τελευταία φορά που απαγορεύτηκε κόμμα ήταν πριν από έξι δεκαετίες, κι αυτό τις εποχές του Ψυχρού Πολέμου.

Για την περίπτωση που όντως τεθεί εκτός νόμου, φαίνεται ότι το NPD και τα στελέχη του έχουν ήδη αρχίσει να ανοίγονται σε μικρότερους «κοντινούς» κομματικούς σχηματισμούς, όπως την «Δεξιά» (Die Rechte) ή τον Τρίτο «Δρόμο» (III. Weg). Και φυσικά να χτίζουν τις διασυνδέσεις τους με τα ξενοφοβικά κινήματα που είναι αυτή την στιγμή τα πιο δραστήρια στο προσφυγικό -και αυτό το σημείο, η ύπαρξή τους, είναι το βασικό κάδρο της συγκυρίας.

Δίκη που μπαίνει σε ευρύτερη βάση

Υπό αυτό το φως, η υπόθεση της δίκης του NPD αντιμετωπίζεται σήμερα σε ευρύτερη βάση στη Γερμανία: Η ενίσχυση του ξενοφοβικού λόγου με φόντο το προσφυγικό είναι πλέον, όπως δείχνει και μία απλή ανάγνωση των γερμανικών εφημερίδων στα ρεπορτάζ για τη δίκη στην Καρλσρούη, το πραγματικό πεδίο της μάχης, το οποίο και δείχνει και τα όρια της διαδικασίας. 

Πλέον, ο ξενοφοβικός λόγος έχει διοχετευτεί στα νέα πολιτικά σχήματα που ποντάρουν στο προσφυγικό: Στο κομματικό πεδίο την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στο πεδίο της «πλατείας» το συγκοινωνούν του δοχείο, το κίνημα Pegida. 

H απήχησή τους είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που είχε και στις καλύτερες του εποχές του NPD (της ακόμη πιο ακραίας ρητορικής). Ενδεχόμενη λοιπόν απαγόρευσή του θα είχε, σε αυτό το σημείο, περιορισμένο αντίκτυπο -και δεν θα μπορούσε, ούτως ή άλλως, αυτή να είναι και η στόχευση ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Για αυτό, και αρκετοί στη Γερμανία κρατούν «μικρό καλάθι» από τη δίκη του NPD -όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, που εκτίμησε την παραμονή της δίκης ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός θα παραμείνει υπαρκτός κίνδυνος ακόμη και με απαγόρευση του κόμματος, σημειώνοντας την ανησυχία του για το ότι η συζήτηση για το προσφυγικό γίνεται «γήπεδο» ακροδεξιών σχηματισμών.

Η ίδια όμως διάσταση είναι, από την άλλη πλευρά, και αυτό που δίνει το νόημα στην ετυμηγορία. Η Καρλσρούη στην πράξη θα θέσει όρια -αν ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δεν μπορεί να φτάσει παραπέρα από το NPD ή όχι, έστω κι αν η Δικαιοσύνη δεν μπορεί ποτέ να αναλάβει το έργο της πολιτικής.

Όσον αφορά το τι πιστεύουν οι Γερμανοί για την απόπειρα απαγόρευσης: Σε δημοσκόπηση για το ARD, τα δύο τρίτα όντως φοβούνται πως η δίκη κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, ως «πολιτικός διωγμός», από την ακροδεξιά όμως, ακόμη κι έτσι, το 69% εμφανίζεται να συμφωνεί με την απαγόρευση του κόμματος.

Βασίλης Ψυχογιός
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: