Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2016

ΜΕ ΚΡΑΥΓΕΣ ΟΠΩΣ «ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΟΛΩΝΙΑ» ΟΔΕΥΕΙ Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Η Σλοβακία των πέντε εκατομμυρίων ψηφίζει την Κυριακή για την επόμενη κυβέρνησή της, και η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίτσο έχει χτίσει την καμπάνια της επιδεικνύοντας τους «ισχυρότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης» στην Ευρώπη, και το πόσο καλή είναι η κατάσταση στη χώρα. 

Μέχρι να φτάσει όμως στον κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής της στρατηγικής: Τον «μουσουλμανικό κίνδυνο» που απειλεί τη Σλοβακία, με την υπόσχεση πως ο Φίτσο δεν θα αφήσει τη χώρα «να γίνει Κολωνία».


Η Σλοβακία, που, υπενθυμίζεται, ανήκει στους «Τέσσερις του Βίζεγκραντ» για σκληρή στάση της ΕΕ στο προσφυγικό, έχει ακολουθήσει το δρόμο του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην απόρριψη του σχήματος της Κομισιόν για ανακατανομή προσφύγων σε όλη την ΕΕ. Βάσει εκείνου του σχήματος, η Σλοβακία θα έπαιρνε μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες -τους οποίους και, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέει ο πρωθυπουργός του κεντροαριστερού SMER, Ρόμπερτ Φίτσο, η χώρα δεν πρόκειται να δει ποτέ. 

Όσον αφορά επιπλέον το τι συμβαίνει τώρα, τους τελευταίους μήνες δεν έχει μπει κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης παράνομα στη Σλοβακία (η χώρα, βόρεια της Ουγγαρίας και του φράχτη της, είναι αρκετά έξω από τον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο) ενώ από το 1993 έχουν πάρει συνολικά άσυλο κάτι λιγότερο από 700 άτομα (μαζί με τους οκτώ που πήραν άσυλο πέρυσι). Δεν υπολογίζονται άλλοι 150 ιρακινοί -χριστιανοί- που περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους για άσυλο. 

Όποια εικόνα κι αν σχηματίζουν οι αριθμοί για τον «μουσουλμανικό κίνδυνο από τους πρόσφυγες» που αντιμετωπίζει η Σλοβακία, δύσκολα φαίνεται η αντιστοιχία με τα όσα λέγονται στην προεκλογική εκστρατεία -όπως παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC που βρέθηκε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του SMER στην Μπρατισλάβα.

«Η τεράστια οθόνη πίσω του δείχνει σκηνές μίας βουκολικής, τέλειας Σλοβακίας, ο Φίτσο, επικαλούμενος τα οικονομικά στοιχεία, λέει στους συγκεντρωμένους πως τα πράγματα δεν ήταν ποτέ καλύτερα, αλλά αλλάζει σύντομα ύφος όταν λέει πως η ειδυλλιακή Σλοβακία βρίσκεται υπό απειλή» περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC. 

Επειδή εκεί ο Φίτσο λέει: «Τα σύνορα της Σένγκεν έχουν τόσες τρύπες όσες τα ελβετικά τυριά, το ΝΑΤΟ λέει πως εκατοντάδες ισλαμιστές τρομοκράτες μπαίνουν στην Ευρώπη μαζί με τους μετανάστες», τονίζοντας πως «μπορώ να σας πω ότι ποτέ δεν θα φέρουμε, με ποσόστωση, ούτε έναν μουσουλμάνο στη Σλοβακία, και ποτέ δεν θα δημιουργήσουμε κλειστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία, επειδή αυτό θα απειλούσε την ασφάλειά μας». 

Αυτό είναι το μοναδικό σημείο της ομιλίας του που το κοινό χειροκροτεί, λέει ο ανταποκριτής -από την οποία επίσης σημειώνει ότι απουσίαζε κάθε αναφορά για τις πρόσφατες απεργίες δασκάλων ή τις κατηγορίες φορολογικής απάτης από πολιτικούς. 

Εξίσου εντυπωσιασμένο με τις δυσανάλογα βαριές «προειδοποιήσεις» για το προσφυγικό εμφανίζεται και το γερμανικό Spiegel. 

«Ο Φίτσο μιλάει για μετανάστες-τρομοκράτες, παράλληλες κοινότητες και συνθήκες Κολωνίας» λέει το γερμανικό περιοδικό περιοδικό, που σημειώνει όμως ότι «στην πραγματικότητα, η Σλοβακία δεν υφίσταται κανενός είδους μεταναστευτική πίεση», παραπέμποντας τους αριθμούς όσων έχουν πάρει και όσων έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα. 

Το SMER κυβερνά αυτοδύναμα από το 2012, όμως οι δημοσκοπήσεις για τις κάλπες της Κυριακής το εμφανίζουν χαμηλότερα και ίσως σε επίπεδα που θα χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Δυσοκλότερη είναι η κατάσταση σε ανατολικά τμήματα της χώρας, τα οποία έχουν μείνει μακριά από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που πανηγυρίζει ο Φίτσο.  in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: