Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2016

ΠΥΡΗΝΙΚΑ «ΕΤΟΙΜΑ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ» ΘΕΛΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ, Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑ

Δείχνοντας την πίεση στην οποία θέτουν τη Βόρειο Κορέα οι σκληρότερες κυρώσεις στις οποίες προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο βορειοκορεάτης ηγέτης κλιμακώνει τους τόνους της ρητορικής αντιπαράθεσης και διατάζει... «πυρηνική ετοιμότητα». 

Οι ξένοι παρατηρητές αμφισβητούν την ικανότητα της Πιόνγκγιανγκ να ξεκινήσει ατομικό πόλεμο, αλλά η στάση της δείχνει πως, σε κάθε περίπτωση, δεν αποσκοπεί σε αποκλιμάκωση.


H πρώτη αντίδραση της Βορείου Κορέας ήταν την Πέμπτη η εκτόξευση βλημάτων στα Θάλασσα της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο KCNA, o βορεικορεάτης ηγέτης προχώρησε σε δηλώσεις που θέλησαν να δείξουν την «ετοιμότητά» της χώρας. 

«Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και το δικαίωμα ύπαρξής μας υπό την παρούσα ακραία κατάσταση είναι να ενισχύσουμε την πυρηνική μας δύναμη και ποιοτικά και ποσοτικά» ανέφερε το πρακτορείο, παραφράζοντας τον Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ο Κιμ υπογράμμισε την «ανάγκη να αναπτυχθούν πυρηνικές κεφαλές σε συνεχή ετοιμότητα για αυτοάμυνα ώστε να μπορούν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή». 

Οι δηλώσεις του οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης -στα πλαίσια της οποίας ενδεχομένως να έγιναν και οι εκτοξεύσεις της Πέμπτης, όπως εκτιμά η Σεούλ.

Στο κάδρο της αναφοράς μπαίνουν, εκτός από τις κυρώσεις, και οι επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ. 

Οι αναλυτές από το εξωτερικό έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το κατά πόσο η Βόρειος Κορέα θα μπορούσε όντως να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους, και τι βεληνεκούς.    in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: