Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016

ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ

Για εγκληματική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την οργανωμένη κίνηση μαζικής φυγής προσφύγων από την Ειδομένη και εισόδου στην ΠΓΔΜ. 

Τόνισε, δε, ότι η παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες πρέπει να ελεγχθεί και «έδειξε» προς την πλευρά των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ. 

Ο ίδιος απηύθυνε μήνυμα προς τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη και να μεταβούν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν.


Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μετατρέψει ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Αρμενίας, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε σχετικά με τη μαζική φυγή τουλάχιστον 1.000 προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης και την είσοδό τους στην ΠΓΔΜ, όπου και συνελήφθησαν. Η κίνηση φαίνεται να σχετίζεται με φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι χθες συνέβη ένα απαράδεκτο γεγονός, που σημειώθηκε με ενθάρρυνση κάποιων προς τους πρόσφυγες και με προσωπική επιλογή των προσφύγων που δέχονται διαρκή παραπληροφόρηση. 

Κατήγγειλε το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δέχονται να παραμένουν στην Ειδομένη υπό άθλιες συνθήκες λόγω της παραπληροφόρησης που έχουν για τα κέντρα φιλοξενίας της χώρας, καθώς και την ενθάρρυνση που δέχθηκαν από κάποιους να περπατήσουν επί χιλιόμετρα με κίνδυνο της ζωής τους και ιδίως μικρών παιδιών για να περάσουν τη μεθόριο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια στάση και συμπεριφορά εγκληματική απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που υφίστανται ταλαιπωρίες και όνισε ότι πρέπει να σταματήσει.

Κάλεσε, δε, τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την επιμονή να παραμείνουν στην Ειδομένη, υπογραμμίζοντας ότι εκείνοι που έκλεισαν την βαλκανική οδό δεν θα την ξανανοίξουν. 

Κάλεσε, ακόμη, τους πρόσφυγες να φύγουν από τον καταυλισμό αυτό και να εγκατασταθούν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και «από εκεί όλοι μαζί να δουλέψουμε για τη νόμιμη μετάβαση σε άλλες χώρες, την μετεγκατάσταση (relocation).

Ο πρωθυπουργός ζήτησε σε αυστηρό τόνο να ελεγχθεί η παραπληροφόρηση και το παιχνίδι με τις ανθρώπινες ζωές. Επισήμανε ότι την έκκληση για έλεγχο της παραπληροφόρησης απευθύνει σε ΜΚΟ και κυρίως στην Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ευθύνη και πρέπει να καταλογιστεί. Δεν μπορεί την ευθύνη της πληροφόρησης των προσφύγων να έχουν παραοργανώσεις, τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η εγκληματική συμπεριφορά. in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: