Σάββατο, Μαΐου 14, 2016

ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΘΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ...

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Μουστάφα Μπαντρεντίν, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, το Βέλγιο ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφασή του να συμμετάσχει στη συμμαχία των ΗΠΑ και να ξεκινήσει «άμεσα» βομβαρδισμούς υποτίθεται κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη Συρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλ Μισέλ, η συμμετοχή της χώρας στη συμμαχία των ΗΠΑ θα υλοποιηθεί με έξι μαχητικά αεροσκάφη, τύπου «F-16».
Το Βέλγιο συμμετείχε στους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ» στο Ιράκ από το καλοκαίρι του 2014 έως τον Ιούλη του 2015 και μετά διέκοψε, επικαλούμενο «μεγάλο οικονομικό κόστος». Τώρα, ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των επικίνδυνων αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, οι οποίες, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ, και συνεπώς συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Χάρτας του ΟΗΕ.
Ο θάνατος του διοικητή Μπαντρεντίν
Νωρίτερα, προκάλεσε αίσθηση η είδηση θανάτου του 55χρονου στρατιωτικού διοικητή της «Χεζμπολάχ», Μουστάφα Μπαντρεντίν, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού πιθανώς στις αρχές της βδομάδας. Σύμφωνα με λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο, ο θάνατος δεν επήλθε στη διάρκεια συγκρούσεων με τζιχαντιστές, όπως ανακοινώθηκε αργότερα, αλλά ως αποτέλεσμα πυραύλου που έριξε εναντίον του ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που βρέθηκε στην περιοχή, παραβιάζοντας τον συριακό εναέριο χώρο με πρόσχημα την προστασία των «ισραηλινών εθνικών συμφερόντων». Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ (όπως συνηθίζεται...) αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
«Ο Μουστάφα Μπαντρεντίν έλαβε μέρος στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις ισλαμικής αντίστασης από το 1982 και σκοτώθηκε στη Συρία», ανέφερε λιτά σε ανακοίνωσή της η «Χεζμπολάχ», σημειώνοντας ότι ο θάνατός του επήλθε το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πιο σημαντική απώλεια που είχε η «Χεζμπολάχ» μετά το θάνατο του προηγούμενου στρατιωτικού διοικητή της, το 2008, και πάλι από πύραυλο ισραηλινού αεροπλάνου στη Δαμασκό. Ο Μπαντρεντίν ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της οργάνωσης, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων της οργάνωσης στη Συρία.
Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν περισσότερο τα δημοσιεύματα σε σχέση με το θάνατο του διοικητή της «Χεζμπολάχ», σημειώνοντας: «Είδαμε τα δημοσιεύματα, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστα είναι. Η πληροφορία πρέπει να ελεγχθεί».
Δεκάδες τζιχαντιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα» νεκροί
Οι πολεμικές επιχειρήσεις, πάντως, παρά την «εύθραυστη» συμφωνία παύσης πυρός του Φλεβάρη, συνεχίζονται. Χτες, περίπου 40 τζιχαντιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα» σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομών της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Σέικ Χιλ της επαρχίας Χάμα και στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ. Οι επιδρομές έγιναν μετά τη σφαγή αρκετών αμάχων (ανάμεσά τους και παιδιά!) από τζιχαντιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα» και της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ» στο αλ-Ζάρα. Η «Αχράρ αλ Σαμ», ως γνωστόν, συμμετέχει... στην αντιπροσωπεία της «συριακής αντιπολίτευσης» στις έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα «Μπιργκούν» αποκάλυψε νέο κρούσμα βίας σε βάρος προσφυγόπουλων από τη Συρία στην Τουρκία. Θύματα βιασμού ενός 40χρονου καθαριστή σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Αντέπ φέρεται πως έπεφταν κατά συρροή τουλάχιστον 30 αγοράκια από 8 έως 12 ετών έναντι 2 ή 5 τουρκικών λιρών (περίπου 1,80 ευρώ) από το Σεπτέμβρη του 2015 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
Στα βόρεια περίχωρα της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτης, που μεσοβδόμαδα έζησε τρεις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών με πάνω από 93 νεκρούς πολίτες, σημειώθηκε χτες νέα βομβιστική επίθεση.
Στόχος των βομβιστών ήταν μία καφετέρια στη βόρεια περιοχή Μπάλαντ. Με την επίθεσή τους προκάλεσαν το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15.
  902.GR

ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: