Σάββατο, Μαΐου 14, 2016

ELFE - ΠΡΩΗΝ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ»: ΜΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Κλιμακώνει την επίθεση η εργοδοσία της ELFE (πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων») του ομίλου Λαυρεντιάδη, με την ανοχή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, βρίσκονται σε εξέλιξη πιέσεις και εκβιασμοί για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειωμένο μισθό - κατάργηση δικαιωμάτων - επιδομάτων, αλλαγές σε πόστα για όσους εργαζόμενους δεν υπογράφουν και προτάσεις για «εθελούσια» έξοδο.

Η εργοδοτική επίθεση ξεκίνησε από τους εργολαβικούς, που πέρναγαν από τη μία εταιρεία στην άλλη (τρεις φορές) και κάθε φορά έχαναν μισθούς και δικαιώματα. Μετά επεκτάθηκε στους ανειδίκευτους και τους χειριστές μηχανημάτων - κλαρκ - φορτωτών κ.λπ. Στη συνέχεια, λίγο πριν λήξει η μετενέργεια της σύμβασης, η ELFE προχώρησε στο δανεισμό όλων των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου στις «καινούργιες» εργολαβικές εταιρείες που ελέγχει ο όμιλος Λαυρεντιάδη.
Με τη λήξη της μετενέργειας, ξεκίνησε η προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως και 40%. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει τους βιομήχανους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, εξέλιξη που παρουσιάστηκε από κυβέρνηση - εργοδοσία - διοίκηση σωματείου ως θετική για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Κατά το αναμενόμενο, η επίθεση της εργοδοσίας εντάθηκε αντί να κοπάσει, καθώς πρότεινε εθελούσια έξοδο για όλους τους εργαζόμενους και επαναπρόσληψη όσων χρειάζεται με ατομικές συμβάσεις διάρκειας 14 μηνών.
Εξουσιοδότησαν τον ...μητροπολίτη!
Κάτω από την πίεση των εξελίξεων, το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε έκτακτα το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, όπου η πλειοψηφία αποφάσισε να οργανώσει σύσκεψη φορέων αύριο Κυριακή και συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης 17 Μάη. Αρχικά, η διοίκηση συζητούσε την προκήρυξη πανκαβαλιώτικης απεργίας για τις 16 και 17 Μάη, αλλά ο σχεδιασμός άλλαξε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να δοθεί περιθώριο στον ...μητροπολίτη να κάνει επαφές (!!!) με την εργοδοσία.
Από την πλευρά της, η «Ταξική Ενότητα» (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, πρότεινε: Να προκηρυχθεί 48ωρη προειδοποιητική απεργία όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στις 16 - 17 Μάη, με συγκέντρωση στην πύλη, ώστε να διασφαλιστεί και η περιφρούρηση της απεργίας. Απογευματινό συλλαλητήριο - συναυλία στο κέντρο της Καβάλας μία από τις δυο μέρες της απεργίας.
Πρότεινε, επίσης, μετά από σύσκεψη με τα ΔΣ των σωματείων του νομού, η κλιμάκωση με συνέχιση των απεργιών να πάρει πανκαβαλιώτικο χαρακτήρα και να υπάρξει επικοινωνία με την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), ώστε να κηρυχτεί πανελλαδική απεργία σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου.
Μετά την απόφαση της πλειοψηφίας, η «Ταξική Ενότητα» πρότεινε να γίνει σύσκεψη με τα ΔΣ των σωματείων του νομού, την Τετάρτη 18/5, για καλύτερο συντονισμό. Επίσης, κατήγγειλε τη λογική της «ανάθεσης» στους διάφορους «φορείς» και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν την τύχη τους στους «διάφορους σωτήρες», αλλά να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από Γενικές Συνελεύσεις.
Απεργοσπαστικός μηχανισμός στο Βόλο
Στο μεταξύ, την ενεργοποίηση απεργοσπαστικού μηχανισμού από τη δημοτική αρχή Βόλου κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 - 7 Μάη και πιο συγκεκριμένα τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/5, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας. Το παραδέχτηκε, μάλιστα, ο ίδιος ο τελών σε αργία δήμαρχος, Αχ. Μπέος, δηλώνοντας σε τοπικό ραδιόφωνο ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης έγινε από «εθελοντές» και «ενεργούς πολίτες». Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».   902.GR

ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: