Δευτέρα, Μαΐου 09, 2016

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΞΑΝΑΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ

Τη θέση ότι η κυβέρνηση υλοποίησε την εντολή του λαού για σκληρή διαπραγμάτευση και στη συνέχεια για εφαρμογή της καλύτερης δυνατής συμφωνίας που ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναστήσει την Ελλάδα στα πόδια της με κάθε τρόπο και να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής. Υπογράμμισε, δε, ότι μετά την αξιολόγηση έρχονται καλύτερες ημέρες.

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευση να προχωρήσει στην αναγκαία μεταρρύθμιση χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Στρεφόμενος, δε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε: «Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, αυτό που δεσμευθήκαμε, το κάνουμε. Και αυτό είναι το πρόβλημά σας, αυτή είναι η αγωνία σας, ότι εμείς δεν θα μειώσουμε τις κύριες συντάξεις».


Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, δε, από τον πρόεδρο της ΝΔ να πει θαρραλέα αυτό που εννοεί για τις περικοπές δαπανών: «Προφανώς δεν θέλετε να κόψετε τις ανελαστικές δαπάνες, άρα εννοείτε περικοπή μισθών και συντάξεων και απολύσεις. Αλλά δεν τολμάτε να το πείτε».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, λέγοντας: Μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό, εσείς ο ιδεολόγος, ότι εμείς δεν έχουμε ιδεολογία και ζητάτε εκλογές, χωρίς να έχετε εναλλακτική πρόταση. Κινδυνεύετε να γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας. Αλλά καταλαβαίνει ο καθένας γιατί τις ζητάτε. Όχι για να κάνετε κάτι καλύτερο για τον τόπο, αλλά για να γλιτώσετε από διώξεις δικούς σας ανθρώπους και καναλάρχες, επειδή καταστρέφεται το σύστημα διαπλοκής.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση δέχεται ακραία επίθεση ψεύδους από τα συστημικά μέσα, επειδή θέλει να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τόνισε, δε, ότι το απόστημα της διαπλοκής που τόσα χρόνια κυβερνούσε τον τόπο θα σπάσει.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι αξιόπιστο να λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο και ξόκειλε τους τελευταίους μήνες επειδή μια κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά επί κάποιους μήνες. «Ανάβατε κάστανα τόσο χρόνια και εμείς αναλάβαμε να τα βγάλουμε, δεν αποτολμήσατε ποτέ ασφαλιστική μεταρρύθμιση. [...] Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος που θα εγγυάται τις συνάξεις όλων των Ελλήνων και την κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε.

«Μετά την αξιολόγηση έρχονται καλύτερες ημέρες»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την αντιπολίτευση στην κινδυνολογία και την καταστροφολογία, καθώς έχει άλλες προτεραιότητες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση, παράλληλα με την διαπραγμάτευση, εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο μελετημένο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να περάσει η Ελλάδα από την ακραία ύφεση σε ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Όπως είπε, η ανάπτυξη που θέλει η κυβέρνηση για τη χώρα δεν θα βασίζεται στην κερδοσκοπία, αλλά στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, με προστασία της εργασίας και των κατακτήσεων, με αύξηση των μισθών και των κοινωνικών παροχών, με αύξηση της αγοραστικής δύναμης, ώστε να τονωθεί η ενεργή ζήτηση.

Αντιπαρέβαλε, δε, τους στόχους αυτούς με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές για συντριβή της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και τις απολύσεις στο Δημόσιο, τα οποία -όπως είπε- είναι οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εμφανώς απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης υπογράμμισε ότι «το μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του, θα πρέπει να εργαστούμε για το αύριο της μεταμνημονιακής Ελλάδας, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα». Τόνισε, δε, ότι είναι ακριβώς ριζοσπαστική και αριστερή προσέγγιση να προχωρά κανείς βήμα - βήμα για να ανοίξει το δρόμο για την εργασία, «παλεύουμε για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μοιραστούν δίκαια τα βάρη».

«Χρειάζεται να επιδείξει τόλμη η εθνική μας αντιπροσωπία για να μην πάει χαμένος ο κόπος. Είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο, είμαστε όρθιοι, περνάμε το δύσκολο κάβο, ξεκινάμε τον αγώνα για να στήσουμε την Ελλάδα και πάλι στα πόδια της. Έρχονται καλύτερες μέρες» τόνισε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, μίλησε για την οικονομία που είναι έτοιμη σαν ελατήριο να εκτιναχθεί, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρέους που -όπως είπε- για πρώτη φορά μπαίνει αύριο, Δευτέρα, ως θέμα συζήτησης σε ατζέντα του Eurogroup.

Στο σημείο αυτό, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί μαζί του για να συζητήσουν τις θέσεις της ΝΔ για το χρέος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η θέση της κυβέρνησης δεν συμπίπτει με εκείνη των Σαμαρά - Βενιζέλου που απλώς ήθελαν «πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους».

Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για λαθροχειρία στη ρητορική του, καθώς ξεχνά ότι δεν είναι «ιστορικό ατύχημα» η διακυβέρνηση του τόπου από την Αριστερά, αλλά η απόφαση του ελληνικού λαού σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα. 

Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι λαθροχειρία είναι η μετατροπή του «Όχι» στο δημοψήφισμα σε «Ναι» και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες, καθώς και για το αφορολόγητο που ανατράπηκαν με το νομοσχέδιο που συζητείται απόψε στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι δεν λέει την αλήθεια ο πρωθυπουργός, καθώς δεν συζητείται για πρώτη φορά στο Eurogroup της Δευτέρας. Υπάρχει δέσμευση των δανειστών ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, υπενθύμισε και πρόσθεσε: «Αγοράζετε πολύ ακριβά, με 8 δισ. ευρώ, αυτό που υπήρχε». Υποστήριξε, δε, ότι το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις αστοχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το να λέει η αξιωματική αντιπολίτευση πως για όλα φταίει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε σκληρά για μερικούς μήνες και όχι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που αύξησαν το χρέος και μείωσαν το ΑΕΠ, ούτε «ο Χουντίνι δεν θα μπορούσε να το καταφέρει». 

Αναρωτήθηκε, δε, γιατί, αφού υπήρχε η υπόσχεση για το χρέος από τον Νοέμβριο του 2012, δεν υλοποιήθηκε, για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν υλοποιήθηκε γιατί ο Σαμαράς έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο.

Η.Κ.  
In.gr

ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: