Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2016

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΤΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα μία απειλή παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα και αφορά το καθεστώς (μη) προστασίας των άγριων πτηνών από τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην κυβέρνηση αιτιολογημένη γνώμη, δίνοντας προθεσμία δύο μηνών για να θεσπίσει γενικό σύστημα προστασίας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αναφέρεται ρητά πως η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Αφορμή για την προειδοποίηση αποτέλεσε το περιστατικό καταστροφής ολόκληρης αποικίας του γύπα στην περιοχή του ποταμού Νέστου, το 2012.

Αντίστοιχη αιτιολογημένη γνώμη έχει αποσταλεί από τον Φεβρουάριο του 2016 και αφορά εν γένει το καθεστώς προστασίας των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 από την εγκατάσταση επιβαρυντικών χρήσεων (τότε είχε αναφερθεί το παράδειγμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε αντίστοιχες περιοχές του Δικτύου στην Κρήτη και στην Εύβοια). Ειδικά για το θέμα αυτό, το δίμηνο της προθεσμίας συμμόρφωσης έχει ήδη παρέλθει.


Φωτογραφίες κυνηγών με θηράματα κρι κρι
Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκαλεί στην Κρήτη η καταγγελία της οργάνωσης «Ζωόφιλη Δράση» που συνοδεύεται από φωτογραφίες με σκοτωμένα άγρια ζώα σε δύσβατη περιοχή του νησιού. Στις φωτογραφίες που αλιεύτηκαν από το facebook εμφανίζονται δύο κυνηγοί να επιδεικνύουν τα θηράματά τους, που μοιάζουν με τα προστατευόμενα αγρίμια της Κρήτης κρι κρι και η οργάνωση μιλά για οικολογικό έγκλημα.
Από την πρώτη εκτίμηση των φωτογραφιών πάντως προκύπτει ότι, παρά το αποτρόπαιο θέαμα, πιθανώς η πράξη των κυνηγών δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη νήσο Ντία, στα ανοιχτά του Ηρακλείου, και πιθανώς είναι αρκετά παλιές, όταν επιτρεπόταν το κυνήγι στην περιοχή.

Οι τελευταίες άδειες κυνηγιού που δόθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου ήταν το 2010 και το κυνήγι γινόταν παρουσία εκπροσώπου του δασαρχείου.

Οσο για το είδος των ζώων, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο βιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν, από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, τα συγκεκριμένα θηράματα είναι «υβριδισμένα» και προήλθαν από διασταυρώσεις των καθαρόαιμων αγριμιών που διαβιούν στο φαράγγι της Σαμαριάς με κατσίκες.

«Στις αρχές τους 20ού αιώνα είχε επιλεγεί η πρακτική της "τοποθέτησης" ειδών σε διάφορα ακατοίκητα νησιά γύρω από την Κρήτη (Ντία, Θοδωρού, Αγιοι Πάντες) προκειμένου να διασωθεί το είδος.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή θεωρείται πια ξεπερασμένη και δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στα οικοσυστήματα των νησιών, κυρίως λόγω υπερβόσκησης», λέει ο ίδιος.

Με δήλωσή της πάντως η εκπρόσωπος της «Ζωόφιλης Δράσης Κρήτης», Καλλιόπη Μαραβελάκη, επιμένει πως μετά από επικοινωνία με το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Αγριας Ζωής διαπιστώνεται πως πρόκειται για τα σπανιότατα αυτά άγρια ζώα του νησιού και καλεί την αστυνομία και την Εισαγγελία Ηρακλείου να διερευνήσουν το θέμα.  http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: