Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2016

ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ «ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ» ΣΤΗΝ DEUTSCHE BANK

Ρίγη ανησυχίας διατρέχει τόσο το Βερολίνο όσο και την Φρανκφούρτη -χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας και έδρα της ΕΚΤ- από το νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Deutsche Bank και το γενικό ξεπούλημα στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα.

Απώλειες πάνω από 7% κατέγραψε η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας και πάνω από 6% εκείνη της δεύτερης Commerzbank, στον απόηχο της μάχης μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, που έχει ξεκινήσει από χθες στη Νέα Υόρκη.

Ο τίτλος της Deutsche βρίσκεται και σήμερα από το πρωί περίπου στα 10 ευρώ, επίπεδο που η τράπεζα έχει να δει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και είναι, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ιστορικό χαμηλό.


Ο διευθύνων σύμβουλος προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργαζομένους δηλώνοντας πως αυτή «έχει γερά θεμέλια και δεν υπάρχει λόγους ανησυχίας».

Σε εσωτερική επιστολή προς το προσωπικό ο Τζον Κράιαν γράφει «η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», σύμφωνα με το Reuters.

Επιτιθέμενος στους «σπεκουλαδόρους» ο ίδιος υποστήριξε ότι «η τράπεζα πληροί όλες τι κεφαλαιακές απαιτήσεις και ότι η αβεβαιότητα, που πηγάζει από το πρόστιμο των 14 δισ. που ζητάει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν δικαιολογεί αυτή την πτώση της τιμής της μετοχής δεδομένου ότι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση».

Το σημερινό μακροβούτι προκάλεσε δημοσίευμα των Financial times, το οποίο αναφέρει ότι τα λεγόμενα hedge funds (αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο υψηλού κινδύνου) ετοιμάζουν να σταματήσουν τη συνεργασία τους με την Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης προετοιμάζεται για ένα συλλογικό διακανονισμό των προστίμων με τις τράπεζες Barclays, Credit Suisse και Deutsche Bank, με στόχο να αποκομίσει ένα τεράστιο ποσό και για τους τρεις που θα εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Σε άλλο δημοσίευμα αρθρογράφος της Wall Street Journal γράφει ότι «το φάντασμα της Lehman Brothers στοιχειώνει τη Deutsche Bank, αλλά οι παραλληλισμοί με την χρεοκοπημένη τράπεζα είναι παραπλανητικοί».

Θυμίζουμε ότι η μεγάλη βουτιά στον τίτλο της Deutsche προκλήθηκε λόγω των αυξανόμενων αμφιβολιών -στις αγορές- για την ικανότητά της να πληρώσει το τεράστιο πρόστιμο που της επέβαλε πριν από περίπου δύο εβδομάδες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βερολίνο: Δεν το συζήτησαν Μέρκελ - Ομπάμα 

Από την πλευρά του, το Βερολίνο διαμηνύει ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν συζήτησαν το φλέγον ζήτημα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Σε σημερινή τακτική συνέντευξη τύπου Γερμανίδα εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η συζήτηση με τον Ομπάμα αφορούσε την Ουκρανία και τη Συρία και όχι άλλα θέματα».

 «Δεν κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο για οποιαδήποτε εικασία σε σχέση με την Deutsche Bank», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Η γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα.   http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: