Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ : ΚΛΕΙΝΟΥΝ «ΤΡΥΠΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Η ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, για τον κλάδο της επικούρησης και των εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόρων, μηχανικών κ.ά.), βρέθηκε χτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και το κουαρτέτο, με το πρώτο να λειτουργεί κυριολεκτικά ως «ατζέντης» της ιδιωτικής Ασφάλισης, μέρος της οποίας είναι και τα επαγγελματικά ταμεία.
Η «λύση» της επαγγελματικής Ασφάλισης προτάθηκε από το υπουργείο προκειμένου να μην μπουν η επικούρηση και το εφάπαξ αυτών των επαγγελματικών ομάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), όπως προβλέπεται από τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο.

Θυμίζουμε ότι στην προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν στις 17 Οκτώβρη οι συζητήσεις για τις ανατροπές στα Εργασιακά. Εως τότε, αναμένεται να έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα των «ειδικών» και να έχει εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις και τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ωστόσο, η προεργασία για τα αντεργατικά μέτρα συνεχίζεται κανονικά και εντείνεται. Σ' αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται σήμερα διάσκεψη στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας και εργατοπατέρων, για την υπεράσπιση του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», όπως ονομάζεται στη γλώσσα του κεφαλαίου και των κομμάτων του η ζούγκλα που έχουν επιβάλει στην αγορά εργασίας.
Στη χτεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο συζητήθηκε επίσης η εξαγγελία που έκανε ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, μέχρι τις 31/12/2016 και τη δυνατότητα να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα οι οφειλέτες, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους από 1/1/2017.
Γι' αυτό το θέμα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι «θεσμοί» ζήτησαν «να δουν συγκεκριμένα νούμερα, καθώς και τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τα στοιχεία θα σταλούν τις προσεχείς μέρες στο κουαρτέτο και η συζήτηση θα επαναληφθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη βδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» έκριναν ότι το συγκεκριμένο θέμα σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις σε τράπεζες, Ταμεία και εφορία και με τον ακατάσχετο λογαριασμό. Γι' αυτό πρότειναν όλα τα παραπάνω θέματα να συζητηθούν συνολικά.
Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Εργασίας για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των εισφορών των αγροτών για τον κλάδο της Υγείας, ο υπουργός είπε ότι έχουν ήδη πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.
Ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός και για το αγγελιόσημο, τον πόρο που χρηματοδοτεί το Aσφαλιστικό των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο. Οπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, δεν θα δοθεί νέα παράταση στην είσπραξη του αγγελιόσημου, το οποίο καταργήθηκε με τον τελευταίο νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων βρίσκονται στον «αέρα». Από την κυβέρνηση είχαν δοθεί έως τώρα δύο ολιγόμηνες παρατάσεις για την εφαρμογή της ρύθμισης που καταργεί το αγγελιόσημο και η δεύτερη έληξε χτες, Πέμπτη.
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους «θεσμούς» για τα δήθεν «αντισταθμιστικά» μέτρα που θέσπισε μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ ανακοίνωσε ότι η θέσπιση πλαφόν 10% στην είσπραξη αναδρομικά των περικοπών στις επικουρικές θα γίνει με νομοθετική παρέμβαση το επόμενο διάστημα.
    
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την πρωθυπουργική φιέστα στο ΜΕΤΡΟ
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον υπό κατασκευή σταθμό του ΜΕΤΡΟ στη Νέα Ελβετία και πανηγύρισε γιατί μετά από 5 χρόνια το έργο ξαναμπήκε στις ράγες. Οπως είπε, για την επανεκκίνηση «δεν χρειάστηκε να βάλουμε στα θεμέλια τη γυναίκα του πρωτομάστορα». Οπως σχολιάζει, όμως, με ανακοίνωσή της, η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αυτός που θυσιάζεται καθημερινά είναι ο λαός, που έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ, μέσα από τη βαριά φορολογία.
Θυσιάζονται, επίσης, οι επαγγελματίες που είχαν την ατυχία οι επιχειρήσεις τους να βρίσκονται στα σημεία των εργοταξίων και πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Θυσιάζονται οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, που για τα κέρδη των εργολάβων - κατασκευαστών έχουν δει το μισθό τους να μειώνεται από 30 έως 50%, στις υπεργολαβίες επικρατεί ο φόβος της απόλυσης, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα «χαμένα» ένσημα. Θυσιάστηκαν οι απολυμένοι του ΜΕΤΡΟ, που δεν ξαναπροσλήφθηκαν στο σύνολό τους. Θυσιάζονται τέλος τα μέτρα ασφάλειας.
Απ' αυτή τη σκοπιά, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ ως «άλλη μία φιέστα» και καταγγέλλει ότι τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες στο ΜΕΤΡΟ να διεκδικήσουν την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, κανένα διαχωρισμό των εργαζομένων, επαναφορά όλων των απωλειών μισθολογικών - ασφαλιστικών με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμες θέσεις εργασίας, να μη γίνει καμία απόλυση.
«Τώρα είναι η ώρα που πρέπει πιο αποφασιστικά η εργατική τάξη, ο λαός να οργανώσουν ακόμα καλύτερα την πάλη τους στην κατεύθυνση αποκατάστασης των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, σαν βάση για την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας και όχι της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει η ανακοίνωση.    
http://www.rizospastis.gr/



ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: