Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2016

Κλιμακώνεται ο αυταρχισμός κατά του λαϊκού κινήματος στη Τουρκια

Να βάλει στο «γύψο» τους αγώνες του τουρκικού λαού προσπαθεί ακόμα πιο σχεδιασμένα και αποφασιστικά η τουρκική κυβέρνηση, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο απαγορεύτηκε η δράση της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, που είναι ιστορικό μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος σήμερα της Εκτελεστικής του Επιτροπής. Η απόφαση προβλέπει την αναστολή της δράσης της Επιτροπής (αρχικά;) για ένα τρίμηνο και έρχεται ενώ βρίσκεται σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχτηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη, που ήδη η κυβέρνηση φρόντισε να παρατείνει για ένα ακόμα τρίμηνο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι στόχος της είναι η εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων και σε αυτήν την κατεύθυνση εντείνει τις διώξεις, έρευνες και άλλες δράσεις διαφύλαξης της «κοινωνικής ειρήνης», στοχοποιώντας το ίδιο το δικαίωμα του λαού να παλέψει ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική, με σκοπό και να τον παγιδεύσει στην ενδοαστική αντιπαράθεση που δυναμώνει στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες μέρες αναστάλθηκε η δραστηριότητα 370 κοινωνικών και άλλων οργανώσεων, με το επιχείρημα ότι ερευνώνται οι σχέσεις τους με την τρομοκρατία.
Πάντως, η ίδια η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας σε ανακοίνωσή της διαμηνύει: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι αντικείμενο των δικών σας αποφάσεων. Εμείς αντλούμε τη νομιμοποίησή μας από τη λαχτάρα για την ειρήνη. Και θα συνεχίσουμε. Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον ειρηνόφιλο λαό της Τουρκίας και τον αγώνα του».
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει την τρομοκρατία σε τόσο διαφορετικά μέτωπα», ενώ το υπουργείο Εσωτερικών υπενθύμισε ότι «είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει όλες τις δομές, οργανώσεις και θεσμούς που έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις».
Κι ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ εντείνει τη δράση της για την ολόπλευρη στήριξη των τουρκικών μονοπωλίων, σε εσωτερικό και εξωτερικό, συνεχίζονται και οι προσπάθειες να στερεωθούν οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Οπως δείχνουν και οι διαρκείς συναντήσεις των τελευταίων βδομάδων, το ΑΚΡ ιεραρχεί ψηλά το συντονισμό του με το εθνικιστικό ΜΗΡ, σε θέματα όπως είναι η προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, π.χ. Κυπριακό, Αιγαίο, Συρία. Δεν είναι τυχαία τα θετικά σχόλια του ηγέτη του ΜΗΡ, Ντ. Μπαχτσελί, για την «αποφασιστικότητα» με την οποία το ΑΚΡ διεκδικεί ενεργό ρόλο σε Συρία και Ιράκ.
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες στο προάστιο Σουλτανμπέιλι της Κωνσταντινούπολης, μετά από έκρηξη ατμολέβητα σε εργοστάσιο καλλυντικών. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα αφού μεταξύ άλλων ξέσπασε φωτιά σε τριώροφο κτίριο.
http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
15-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: