Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2017

Σφίγγει η «θηλιά» των πλειστηριασμών στη λαϊκή στέγη

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, ενώ στη συνέχεια, από την 1η Γενάρη του 2018, με βάση τους νόμους που έχει περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προβλέπεται η πλήρης «απελευθέρωση» της «δευτερογενούς αγοράς» «προβληματικών» δανείων, σε μια εξέλιξη που δίνει στις τράπεζες το «ελεύθερο» να μεταβιβάζουν σε διάφορα funds και άλλα «κοράκια» το σύνολο των στεγαστικών δανείων του χαρτοφυλακίου τους.Την ίδια ώρα, και ενώ η όποια παρεχόμενη δικαστική προστασία για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα, τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ορθάνοιχτο πλέον προβάλλει το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης, καθώς ακόμη και αυτή έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2017. Σε αυτό το φόντο, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να σπείρουν κλίμα αναμονής.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, «η δημιουργία της πλατφόρμας των πλειστηριασμών ήταν μέρος της συμφωνίας. Η συμφωνία για τα "κόκκινα" δάνεια πέτυχε ισχυρή προστασία για την πρώτη κατοικία, καθώς τα δύο τρίτα των περιστατικών προστατεύονται πλήρως μέχρι το τέλος του 2017...».
Οπως υποστήριξε, «στη συνέχεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση», αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας παράτασης της υπάρχουσας ρύθμισης, αλλά βέβαια με ορατό το ενδεχόμενο νέων περικοπών στα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ή ακόμη και την πλήρη κατάργηση, στη βάση της όποιας συμφωνίας τους με το κουαρτέτο, στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης». Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε, «σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, πρώτα με τους επαγγελματικούς χώρους».
Στο έλεος των τραπεζών
Τα κάλπικα προπαγανδιστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, τάχα για την προστασία της λαϊκής στέγης, αποτελούν «μια από ίδια».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο λεγόμενος «νόμος Κατσέλη», που βέβαια ευθύς εξαρχής στεκόταν μακριά αλλά και απέναντι από τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, τροποποιήθηκε στη συνέχεια, εννοείται προς το χειρότερο. Σύμφωνα με το νόμο της σημερινής κυβέρνησης, το όριο το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει το «κεραμίδι» της φτωχής λαϊκής οικογένειας τοποθετείται σε επίπεδο εισοδήματος που δεν ξεπερνά τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%», όπως αυτές προσδιορίζονται κάθε φορά από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ). Τα ποσά αυτά, πριν από την τελευταία αναθεώρηση των στατιστικών δεδομένων, διαμορφώνονταν για τον άγαμο στα 13.906 ευρώ μεικτό εισόδημα το χρόνο, και για το ζευγάρι στα 23.659 ευρώ, με προσαύξηση 5.713 ευρώ για κάθε παιδί.
Πρόκειται για τη μία και μοναδική παρεχόμενη δικαστική προστασία. Σε κάθε περίπτωση, τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να εξυπηρετούν τις δόσεις με την καταβολή ποσών - κατ' ελάχιστον - από 5% μέχρι 10% του εισοδήματος.
Επιπλέον, όπως ρητά προβλέπεται, ακόμη κι έτσι, η ένταξη στη ρύθμιση της υποτιθέμενης προστασίας έχει ως όρο και προϋπόθεση «ο οφειλέτης να υπήρξε συνεργάσιμος, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας», και μάλιστα όχι μόνο από δω και στο εξής, αλλά και «κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου».
Ταυτόχρονα, η δικαστική προστασία στην πρώτη κατοικία συνδέεται με την απαλλοτρίωση οποιασδήποτε άλλης «ρευστοποιήσιμης περιουσίας» του οφειλέτη, όπως για παράδειγμα μιας δεύτερης κατοικίας ή ενός μικρού κομματιού γης κ.ο.κ.
Παράλληλα, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, για την «προστασία» της από τους πλειστηριασμούς, διαμορφώνεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το τρίτο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι τράπεζες επιδιώκουν να υπάρξει ένα πρώτο κύμα πλειστηριασμών, προσδοκώντας πως αυτό θα λειτουργήσει εκβιαστικά, ώστε πολλές φτωχές λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν τώρα, να επιχειρήσουν μια ρύθμιση με την καταβολή κάποιου ποσού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες αφενός μεν θα εισπράξουν ο,τι μπορούν αφετέρου τα funds θα αρχίσουν να αγοράζουν αυτά τα δάνεια, αφού θα υπάρχει μια κάποια εγγύηση ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ένα βαθμό.
«Εργα και ημέρες» στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ήδη έχει νομοθετήσει τα παρακάτω :
-- Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και μάλιστα τρεις φορές τη βδομάδα (κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), αντί μιας μέρας τη βδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, αποκλειστικά στις αίθουσες των αρμόδιων δικαστηρίων. Η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (αναμένεται μέσα στις επόμενες βδομάδες) έρχεται να «περπατήσει» τον αντιλαϊκό νόμο και στην πράξη.
-- Από την 1/1/2018 το σύνολο των δανείων πρώτης κατοικίας «απελευθερώνεται» πλήρως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με τις τράπεζες αναλαμβάνουν δουλειά και τα διάφορα «επενδυτικά funds», που ήδη έχουν αρχίσει να πιάνουν «πόστα» στην ελληνική αγορά, διαβλέποντας στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων νέα πεδία κερδοφορίας.
-- Με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πρώτη τιμή προσφοράς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ορίζεται η εμπορική αξία όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής, όπως ίσχυε.
-- Διαλύθηκε ουσιαστικά η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία, σχετικά με τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες.
-- Συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες οι επιχειρησιακοί στόχοι και οι βασικοί δείκτες απόδοσης με στόχο τη μείωση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% (ή περίπου 40 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του 2019.  http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: