Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2017

Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία

Ανασφάλεια και αγωνία έχουν προκαλέσει στους συμβασιούχους εργάτες καθαριότητας των δήμων τα νέα περιστατικά απόρριψης χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν τη μισθοδοσία τους, από μερίδα επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παρά την κυβερνητική ρύθμιση του περασμένου καλοκαιριού, στον απόηχο της τότε απόφασης της Ολομέλειας του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων, η ομαλότητα στην καταβολή της πληρωμής των συμβασιούχων παραμένει ζητούμενο σε αρκετούς δήμους.


Οι τρεις αιτίες άρνησης

Αυτή τη στιγμή, το φαινόμενο της νέας «εμπλοκής» δεν έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα περιγράφουν συνδικαλιστές, σχηματίζονται τρεις διαφορετικές περιπτώσεις αιτιών για τις οποίες έχουν αρνηθεί επίτροποι να θεωρήσουν τα εντάλματα:

α) Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όπου «κόλλησαν» τα εντάλματα οι επίτροποι επικαλέστηκαν την έλλειψη έγκρισης του ΑΣΕΠ για τις νέες συμβάσεις. Θεωρείται ένα καθαρά γραφειοκρατικό ζήτημα, το οποίο είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί όταν συμπεριληφθεί στα στοιχεία που στέλνουν οι δήμοι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό. Από την άλλη, υπάρχουν εντάλματα που έχουν εγκριθεί από επιτρόπους χωρίς να περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο έγγραφο.

β) Σε 10-15 δήμους οι επίτροποι έχουν εγείρει εκ νέου ζήτημα αντισυνταγματικότητας των νέων συμβάσεων, καθώς και ζήτημα υπέρβασης του 24μήνου απασχόλησης που ορίζει το «Π.Δ. Παυλόπουλου».

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία των επιτρόπων είναι που έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων μην τυχόν η υπόθεση πάρει την ίδια τροπή με αυτήν στις αρχές του καλοκαιριού. Οπως περιγράφουν συνδικαλιστές, σημειώνοντας τον σχετικό κίνδυνο: «Εάν το θέμα ξαναφτάσει στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπάρξει νέα αρνητική απόφαση, τότε αυτή θα αφορά το σύνολο των δήμων και των συμβασιούχων».

γ) Υπάρχει και η περίπτωση του Δήμου Σπάρτης όπου ο επίτροπος επέστρεψε αθεώρητα τα εντάλματα, υποστηρίζοντας (μεταξύ άλλων) ότι ο δήμος δεν... κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να συνάψει νέες συμβάσεις. Δεν απαιτεί κάτι τέτοιο ο «νόμος Σκουρλέτη», αλλά αναφέρει ότι οι δήμοι μπορούν να επαναπροσλάβουν τους «παρατασιούχους» εφόσον «συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας» (όπως συσσωρευμένοι όγκοι απορριμμάτων στις πόλεις).

Υπάρχουν και περιπτώσεις επιτρόπων (όπως αυτές των δήμων του Νομού Ρεθύμνου και του Δήμου Αιγάλεω) όπου υπήρξε αλλαγή στάσης και, παρά την αρχική άρνηση, τα εντάλματα θεωρήθηκαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθεί τις εξελίξεις και, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, έχει δρομολογηθεί η έκδοση εγκυκλίου (ενδέχεται να εκδοθεί ακόμη και σήμερα), σε μια προσπάθεια να δοθεί όποια διευκρίνιση απαιτείται, στην κατεύθυνση επίλυσης όποιων ζητημάτων έχουν προκύψει με την πληρωμή των συμβασιούχων.

Ο «νόμος Σκουρλέτη», υπενθυμίζεται, εστίαζε στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο, οι θέσεις που έχουν ζητήσει οι δήμοι ξεπερνούν τις 5.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσουν και τις 6.000. Στόχος είναι οι πίνακες των διοριστέων να βγουν το ταχύτερο δυνατόν. Αλλωστε, η χρονική «οροφή» για την έκδοση των πινάκων είναι η 31/3/2018, μέχρις ότου δύνανται να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στη δουλειά.

Νέες κινητοποιήσεις αν...

Μέχρι τότε, δεν αποκλείονται νέες δυναμικές κινητοποιήσεις από την ΠΟΕ- ΟΤΑ, σε περίπτωση που το πρόβλημα με την πληρωμή των συμβασιούχων γενικευτεί.

«Δέκα χιλιάδες άνθρωποι είναι σε εκκρεμότητα, αναμένοντας την εφαρμογή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και την πληρωμή τους. Ως ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε περίπτωση που πάλι φτάσουμε σε μια διαδικασία όπου οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται ή θα τους απολύουν επειδή δεν θα πληρώνονται ή θα χρειαστεί να τρέχουν στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα κινηματικά, όπως και την προηγούμενη περίοδο, και θα είμαστε συγκρουσιακοί μέχρι να έρθει η τελική και οριστική λύση», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γ. Τσούνης.

«Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Ελεγκτικό Συνέδριο παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων που πηγαίνουν στη δουλειά απλήρωτοι, κάποιοι από αυτούς για πάνω από δύο μήνες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δώσει μέχρι και το αίμα τους για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Ολα τα θύματα των τελευταίων εργατικών ατυχημάτων ήταν συμβασιούχοι, τους οποίους η κυβέρνηση μετά τον Μάρτη του 2018 θα τους πετάξει ξανά στην ανεργία.

»Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεση λύση. Εξαρχής λέγαμε ότι η λύση του υπουργείου είναι αναποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά για να διευθετήσει το θέμα και οι κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα πρέπει να επικεντρωθούν στο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Γκιτάκος.

Μήνυση για τους θανάτους

Σήμερα (11.00) η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συνεχή θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα «και η εγκληματική αδιαφορία των υπεύθυνων φορέων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Στέργιος Ζιαμπάκας
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: