Τρίτη, Οκτωβρίου 10, 2017

Απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος προσφυγόπουλων, μεταναστόπουλων και εκπαιδευτικών

Στο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών 54ο και το 55ο, που βρίσκονται στην αρχή της Λιοσίων και της Μιχαήλ Βόδα, περιόδευσε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και συνομίλησε με τη διεύθυνση και με εκπαιδευτικούς των σχολείων, τα οποία έχουν δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό προσφυγόπουλων στο πρωινό πρόγραμμα, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν σωστά.
«Αυτή η κατάσταση μάς προσβάλλει όλους», είπε ο διευθυντής του 55ου Δημοτικού, επισημαίνοντας ότι η κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία θα έπρεπε να είχε γίνει με ευθύνη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με σχέδιο, με εξασφαλισμένη τη μεταφορά τους και με διασπορά στα σχολεία, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα ένα - δυο σχολεία.

Μία από τις εκπαιδευτικούς, δασκάλα στην Α' τάξη, εξηγεί πως έχει εγγεγραμμένους 26 μαθητές στην τάξη, από τους οποίους οι 12 δεν μιλούν καθόλου Ελληνικά! «Συνεννοούμαστε στη νοηματική», μας λέει με απόγνωση. Συμπληρώνει, δε, ότι υπάρχει τμήμα υποδοχής, αλλά είναι τόσο πολλά τα παιδιά στο σχολείο που δε μιλούν Ελληνικά, που παρά την υπερπροσπάθεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού, δεν φτάνει.
Στο συστεγαζόμενο 54ο Δημοτικό έχουν γραφτεί γύρω στα 35 - 40 παιδιά προσφύγων, όμως δεν έχει εγκριθεί καν τμήμα υποδοχής. Η διευθύντρια, επισημαίνοντας τις ανάγκες, σημειώνει ότι και πέρσι «είχαμε περίπου 25 παιδιά, είχαμε έναν εκπαιδευτικό (σ.σ. τμήματος υποδοχής), ο οποίος έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά δεν μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες του σχολείου».
Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε κινητοποίηση που έκανε ο τοπικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτίμησε ότι στην Α' Αθήνας έχουν γραφτεί κατά προσέγγιση περίπου 500 παιδιά προσφύγων στο πρωινό πρόγραμμα, όμως τμήματα υποδοχής λειτουργούν μόνο σε 9 σχολεία.
Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι στα συγκεκριμένα σχολεία η πλειοψηφία του μαθητικού πληθυσμού είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών. Στο 54ο Δημοτικό, από τα 142 παιδιά, μόνο τα 26 έχουν ελληνική υπηκοότητα. Περιγράφει χαρακτηριστικά μία εκπαιδευτικός: «Εγώ έχω στην τάξη παιδιά από όλο τον κόσμο, έχω κι ένα αυτιστικό παιδάκι. Μιλάω στα παιδιά από τη Συρία Αγγλικά, γιατί τα καημένα είναι πολύ καλά, προσπαθούν! Εξηγώ στα Αγγλικά τι λέω, σταματάω όταν έχει νεύρα το αυτιστικό, έχω και δύο παιδάκια, ένα από το Μπαγκλαντές κι ένα Ελληνόπουλο, που είναι πολύ καλοί μαθητές κι αυτά πρέπει να κάνουν μάθημα. Πώς θα πάνε στο Γυμνάσιο αυτά τα παιδιά; Είναι και φτωχά παιδιά, δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήρια»...
Παράλληλα, η διευθύντρια καταγγέλλει ότι οι ΜΚΟ τους πιέζουν και τους επιβάλλουν, κατά μία έννοια, να πάρουν μεγαλύτερο αριθμό προσφυγόπουλων, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το πώς γίνεται το μάθημα: «Εχουμε 16 παιδιά στο Δ1, αλλά τα 10 δεν μιλούν Ελληνικά. Και οι ΜΚΟ μας λένε αφού έχετε μόνο 16 παιδιά (!) πάρτε κι άλλα. Ουσιαστικά γίνεται ένα παρκάρισμα παιδιών»! Και οι δασκάλες συμπληρώνουν από την εμπειρία τους: «Είναι προσβλητικό και γι' αυτά τα παιδιά. Τι είναι το παιδί, έπιπλο να το "εντάξεις"; Κάτσε εσύ τώρα έξι ώρες σε μία αίθουσα όπου δεν καταλαβαίνεις! Απορώ πώς κάθονται και ήσυχα»... «Εμένα ή ζητάνε κάθε λίγα λεπτά τουαλέτα, γιατί βαριούνται και θέλουν να 'ναι μέσα - έξω, ή κοιμούνται»...
«Είναι, απ' ό,τι φαίνεται, επιλογή να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο πρωινό πρόγραμμα χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, σχολιάζοντας όλη αυτή την κατάσταση, και τόνισε: «Εδώ χρειάζεται το υπουργείο Παιδείας να εντάξει τα παιδιά στις δομές της πρωινής Εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας τμήματα υποδοχής, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα αυτά τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθήσουν και παίρνοντας υπόψη και την ταλαιπωρία τους, γιατί πουλάνε ευαισθησία και αλληλεγγύη στην πλάτη των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Και κάνουν και κάτι άλλο - για να μιλάμε καθαρά - επιλέγουν σχολεία που τα μεταναστόπουλα είναι πλειοψηφία... για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε στην πλάτη των παιδιών των προσφύγων, των εκπαιδευτικών, αλλά και των μεταναστόπουλων παιχνίδια τέτοια. Δεν μπορεί να κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης».  https://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: