Κυριακή, Μαρτίου 15, 2009

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ,ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΗΓΕΜΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ;;;

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι εκφράζουν τον κίνδυνο, η Τουρκία, με ανεβασμένο το ηθικό και από τη μη παραίνεση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, για αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, να επιχειρήσει στο πλαίσιο της άσκησης «Ηγεμών» να στήσει σκηνικό «θερμού επεισοδίου» ή κρίσης, ως μια ακόμη ένδειξη της φιλοδοξίας της για ανάληψη ρόλου περιφερειακής δύναμης. Ως ευνοϊκότερο πεδίο να προβάλει κατά τρόπο προβοκατόρικο τις αξιώσεις της η Αγκυρα στο Αιγαίο, πηγές του Πενταγώνου «βλέπουν» τη φάση της άσκησης με το σενάριο της έρευνας και διάσωσης.

Βάσει του σχεδιασμού της άσκησης «Ηγεμών» η Τουρκία αμφισβητεί την αρμοδιότητα της χώρας μας να παράσχει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών και έχει δηλώσει παράνομα, αυθαίτερα και μονομερώς ως τομέα ευθύνης της την περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (διχοτομεί, δηλαδή, το Αιγαίο και θεωρεί το μισό δικό της), περιλαμβάνοντας και σε αυτόν και όλα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αρχιπελάγους. Ορίζει επίσης η Τουρκία υπεύθυνο διαχειριστή της κυκλοφορίας στο μισό Αιγαίο, περιοχή την οποία απεικονίζει (με διαφορετικό χρώμα) ως «τουρκικό τομέα θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης», το εθνικό της στρατηγείο, του Εσκί Σεχίρ. Η έρευνα και διάσωση δεν είναι, ωστόσο, η μοναδική αξίωση που προωθεί μέσω της άσκησης η Τουρκία. Αμφισβητεί επίσης το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ.

Σε κάθε σχετική αναφορά χρησιμοποιεί στο σχεδιασμό της άσκησης τον όρο «airspace over the national waters» αντί του «national airspace», σε μία προσπάθεια να καταδείξει, αλλά και να πείσει τους νατοϊκούς συμμέτοχους στην άσκηση «Ηγεμών» ότι το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων. Η Αγκυρα αμφισβητεί και τα όρια του FIR Αθηνών (αν και δεν φαίνεται να δεσμεύει περιοχές στα όρια των δύο FIR, όπως αρχικά είχε προγραμματίσει), ενώ κάνει λόγο για αποστρατικοποιημένα ελληνικά νησιά (όλα του Ανατολικού Αιγαίου), καλώντας τα συμμαχικά ιπτάμενα μέσα να μην πετούν πάνω από αυτά.

Με τη συμμετοχή των χωρών ΗΠΑ, Βρετανίας, Ολλανδίας και Βελγίου στην άσκηση «Ηγεμών», η Τουρκία στοχεύει στη νομιμοποίηση των αξιώσεών της στο Αιγαίο. Το αν θα τα καταφέρει είναι το μεγάλο ερώτημα. Στρατιωτικοί κύκλοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιστεύουν πως οι τέσσερις χώρες μπορεί να μην απέσυραν τη συμμετοχή τους, όπως η Ελλάδα επιθυμούσε, αλλά θα τηρήσουν την προφορική διαβεβαίωση που έδωσαν μέσω των υπουργών Αμυνάς τους στον Ελληνα ομόλογό τους κ. Β. Μεϊμαράκη ότι «δεν θα λάβουν μέρος στα σημεία της άσκησης που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Σημειώνεται πως η Βρετανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική συνδρομή, ενώ το Βέλγιο θα συμμετάσχει μόνο με προσωπικό.

ΚΑI ΞΑΝΑΡΩΤΑΜΕ,ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ,ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ...ΔΗΛΑΔΗ...ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ;;;
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2009

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέζα χαλάρωσε. Είπαμε. Νταξει. Ω ρε πούστη, ηρέμησε λίγο τι μαλακίες είναι αυτές;

Tradell είπε...

Πολύ αφελής η ερώτησή σου πρέζα.
όπως έγινε με τα ίμια και χάσαμε τζάμπα 3 παλληκάρια, όπως παραλίγο θα γινόταν με το σισμικ το 87,όπως μπορεί να γίνει κάθε μέρα απο κάποιον θερμόαιμο πιλότο Έλληνα ή τούρκο με τις τόσες παραβιάσεις που συμβαίνουν.
Αφού έχουμε μια τουρκία που δεν σέβεται κανένα διεθνές δίκαιο,κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ ( Κύπρος ) και παραβιάζει υπογεγραμμένες συνθήκες ( Λωζάνη ).
Ποιες χώρες σύμμαχες του νατο;
Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους τούρκους.
Δεν έχεις καταλάβει ακόμη με τι βλαμμένους έχουμε να κάνουμε....

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζεις ούτε τα μισά από όσα νομίζεις ότι μπορεί να γνωρίζεις.

Από την εποχή της κρίσης των Ιμίων και μετά συνέβησαν τρία παρόμοια περιστατικά. Όλα με σχεδιασμό και εκτέλεση από τη γείτονα.

Άξιος ο μισθός και οι υπηρεσίες σου.