Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΣΩΡΕΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Καταπέλτης κατά ΕΛ.ΑΣ. για καταχρηστικές και αυθαίρετες πρακτικές εις βάρος πολιτών και μεταναστών είναι και πάλι ο Συνήγορος του Πολίτη. Στο στόχαστρό του βρίσκονται τόσο οι αναίτιες συλλήψεις όσο και τα περιστατικά αστυνομικής βίας και μαζικών διώξεων κατά αλλοδαπών (επιχειρήσεις-σκούπα, απελάσεις, αδικαιολόγητες κρατήσεις).

Στην ετήσια έκθεσή του για το 2008, στρέφεται επίσης και κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις «μεσαιωνικές» ελληνικές φυλακές. Καταγγέλλει εκτεταμένη διαφθορά των σωφρονιστικών μηχανισμών και αδιέξοδες πολιτικές στα ναρκωτικά και τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων για έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων, επαναλαμβάνονται και το 2008 με αμείωτη συχνότητα, παρά τις διευκρινιστικές εγκυκλίους τής ΕΛ.ΑΣ. και όσα ρητά προβλέπονται στον νόμο.

Πρόκειται για συλλήψεις χωρίς καμία προφανή αιτία. Οι αστυνομικοί αδιαφορούν για τον νόμο και προχωρούν σε έρευνες και προσαγωγές κατά το δοκούν. Αρκεί η «φάτσα» ή τα ρούχα κάποιου περαστικού να μην αρέσουν στο «όργανο της τάξης»! Η δικαιολογία-κλισέ που επικαλούνται οι διωκτικές αρχές είναι η προάσπιση της δημόσιας τάξης ή του δημόσιου συμφέροντος γενικά. Το γεγονός αυτό όμως προκαλεί εύλογη ανησυχία για τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στα ανθρώπινα δικαιώματα η άκριτη εφαρμογή των κυοφορούμενων αυστηρότερων ποινικών διατάξεων του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια για τους «κουκουλοφόρους». Και αυτό γιατί, εδώ, τα άτομα που δεν θα αρέσουν στους αστυνομικούς και θα συλλαμβάνονται στον... σωρό, θα απειλούνται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών χωρίς αναστολή!

Αποτελεί εδραιωμένη πεποίθηση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει ο Συνήγορος, ότι στις προσαγωγές και τους ελέγχους δεν παίζει κανένα ρόλο η συμπεριφορά του συλληφθέντα ούτε απαιτείται να υπάρχουν συγκεκριμένες υπόνοιες εις βάρος κάποιου, όπως απαιτεί ο νόμος. Το κωμικοτραγικό είναι ότι τα πορίσματα των ΕΔΕ επιρρίπτουν συλλήβδην την ευθύνη της σύλληψης στους ίδιους τους συλληφθέντες, επειδή απλώς έτυχε να κινούνται «ασκόπως» στην περιοχή!

«Αλλά σε κανένα σημείο ο νόμος δεν επιβάλλει στους πολίτες να συνδέουν προς ορισμένο «νόμιμο» σκοπό τη φυσική τους παρουσία σε δημόσιο χώρο», απαντά ο Συνήγορος. «Η επίκληση λόγων δημόσιας ασφάλειας, δημόσιας τάξης ή γενικότερα δημόσιου συμφέροντος, ως νομιμοποιητικού επιχειρήματος περιστολής δικαιωμάτων ή παράκαμψης εγγύησεων, αποτελεί μια τρέχουσα διοικητική πρακτική», επισημαίνει η έκθεση, παραθέτοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα με την έκδοση διαβατηρίων (εκτεταμένος προληπτικός έλεγχος προσωπικών δεδομένων για όλους τους πολίτες, έλεγχος για τη νόμιμη απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας κ.ά.). Προσθέτει, ωστόσο, πως ακόμη και όταν ο Συνήγορος κατανοεί ως εύλογες τις επικλήσεις του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας ασφάλειας, εντούτοις αυτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν παρά μόνο με ρητές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Χρηστο Μαρκογιαννακη,Προκοπη Παυλοπουλε,Νικο Δενδια κα Κωστα Καραμανλη,να χαιρεστε τους μπατσους σας...
Οταν οι ανεξαρτητες αρχες αυτου του κρατους,συντασουν τετοιες εκθεσεις για τα αστυνομικα οργανα,τοτε μαλλον η Δημοκρατια σας κινδυνευει περισσοτερο απο την Ελληνικη Αστυνομια και το παρακρατος,
παρα απο τους "κουκουλοφορους".


ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2009


πηγη:Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια: