Πέμπτη, Μαΐου 14, 2009

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΩΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΕ ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ...

Την απαλλαγή - επί της ουσίας - των εφοπλιστών από κάθε ποινική ευθύνη, στην περίπτωση που τα πλοία τους προκαλούν θαλάσσια ρύπανση προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στην τελευταία ολομέλεια συζήτησε την «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2005/35/ΕΚ, σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων για παραβάσεις».

Η περιβόητη Οδηγία, που διαφημίστηκε από διάφορες δυνάμεις - ιδίως τους Πράσινους - ότι δήθεν θα τιμωρούσε με ποινικές κυρώσεις τις εφοπλιστικές επιχειρήσεις για τη θαλάσσια ρύπανση και θα προστάτευε το περιβάλλον, κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο: Προστατεύει τους εφοπλιστες από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος τους. Ακόμη και αυτή η ανεπαρκής πρόταση της Επιτροπής έμεινε κενή περιεχομένου, ύστερα από την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να μην τιμωρούνται οι μικρότερης σημασίας απορρίψεις ουσιών στη θάλασσα.

Με το «παραθυράκι» της μειωμένης σημασίας απορρίψεων ουσιών στη θάλασσα, πλοιοκτήτες, εφοπλιστές, διαχειριστές, πράκτορες, ασφαλιστές, ναυλωτές, ιδιοκτήτες φορτίων και πλοίων, υπαίτιοι ναυτικών εγκλημάτων και περιβαλλοντικών καταστροφών, παραμένουν ατιμώρητοι.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ" ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ,ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: