Παρασκευή, Ιουνίου 19, 2009

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ...ΚΙ'ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...

Νέο φρένο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στη λειτουργία των λατομείων Μαρκοπούλου. Το Ε' τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Κ. Μενουδάκο, αποφάνθηκε ότι είναι μη νόμιμη και πρέπει να σταματήσει η εξορυκτική δραστηριότητα των δύο λατομείων που βρίσκονται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Μερέντα του Δήμου Μαρκοπούλου.

Με πρόσχημα την αποκατάσταση του τοπίου είχε δοθεί άδεια στα λατομεία να συνεχίσουν να βγάζουν και άλλο υλικό από το ήδη φαγωμένο βουνό της Μερέντας (αρχαίος δήμος Μυρινούντος), παρά το γεγονός ότι λειτουργούν από το 1980 χωρίς άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. Τον Μάρτιο του 2005, με δύο αποφάσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη μορφολογική αποκατάσταση των λατομείων, αλλά ο Δήμος Μαρκοπούλου τις προσέβαλε με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου δικαιώθηκε. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι πράξεις του περιφερειάρχη με τις οποίες «επετράπη προς τον σκοπό της αποκατάστασης των λατομείων η συνέχιση της εξορυκτικής δραστηριότητας εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι μη νόμιμες». Η υπόθεση των λατομείων έχει μακρά διαδρομή. Το αστυνομικό τμήμα Μαρκοπούλου έχει υποβάλει αλλεπάλληλες μηνύσεις κατά της λειτουργίας τους, το 2004 καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι από το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ για μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με πρόστιμο 300.000 ευρώ, ενώ εκδηλώθηκε και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο Γ. Σανιδάς είχε ζητήσει πέρυσι να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να λειτουργούν παρανόμως. Σήμερα, το προϊστορικό σπήλαιο Χόνη Λιάγκη, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη λατομική περιοχή, έχει μισοκαταστραφεί από τα εκρηκτικά, ενώ το λατομείο που «τρώει» ψηλά το βουνό της Μερέντας έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το ελληνιστικό φρούριο.

ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...

ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2009

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: