Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2009

ΣΤΟΝ Α ΕΡΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΟΥΝ 4,7 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ!!!ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...;;;;

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση να καταβάλουν συντάξεις τους επόμενους μήνες είναι ορατός.
Τα πέντε μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΝΑΤ), που αντιστοιχούν στο 93% των ασφαλισμένων, θα χρειαστούν μέχρι τέλος του έτους περίπου 4,7 δισ. ευρώ επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) έδωσαν χθες αναλυτικά στοιχεία για τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων οι πρόσφατες ενοποιήσεις (καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, γραφειοκρατία κ.ά.). «Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια που το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουτρουμάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Εκτός των πέντε μεγάλων Ταμείων, παραμένει το πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που χρειάζεται περίπου 670 εκατ. ευρώ για να δώσει το εφάπαξ βοήθημα σε 15.600 εργαζομένους του Δημοσίου που έχουν παραιτηθεί μέχρι και πριν από 20 μήνες.

Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Γιώργος Κουτρουμάνης, «αν δεν δοθούν τα χρήματα, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και το ΝΑΤ δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν συντάξεις τους επόμενους μήνες. Ο ΟΠΑΔ θα υποχρεώσει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους εξετάσεις και φάρμακα, ο ΟΓΑ (και ο ΟΠΑΔ, βέβαια) θα δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος στα νοσοκομεία και τους προμηθευτές».

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρατέθηκαν:

Η ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του χρέους του Δημοσίου προς τα Ταμεία στα 12,6 δισ. ευρώ (από 2,7 δισ. ευρώ που ήταν πριν από 6 χρόνια).

Η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των Ταμείων αυξάνεται κατά 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο και το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,5 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες των Ταμείων για υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται κατά 15%-20% κάθε χρόνο, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται τα τελευταία 3 χρόνια από 20%-30% ετησίως (υπάρχουν διαφορές από Ταμείο σε Ταμείο).

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες ενοποιήσεις Ταμείων (νόμος Πετραλιά). Όπως τονίστηκε, κανένα απολύτως οικονομικό όφελος δεν προέκυψε από αυτές τις ενοποιήσεις. Το αντίθετο, μάλιστα:

Το ΙΚΑ χορηγεί τη σύνταξη σε ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ σε 4-7 μήνες, από 3-4 μήνες. Για ασφαλισμένο με διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι από 8 έως και 20 μήνες.

Ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) χορηγεί σύνταξη όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο σε ένα Ταμείο σε 8-10 μήνες (τη χορηγούσε σε 6-8 μήνες πριν από την ενοποίηση) και σε 10 μήνες έως και 2 χρόνια όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν σύνταξη από τα επικουρικά Ταμεία τους χρειάζονται πλέον 15 έως και 18 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση μπορεί να φθάσει τα 2 χρόνια (πριν από τις ενοποιήσεις ο χρόνος καθυστέρησης ήταν περίπου ο μισός).

ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ,ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ,ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ...
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εφ'όσον ξέρουν πως τα ταμεία μας ναυάγησαν ανεπανόρθωτα γιατί κάνουν ακόμα κρατήσεις στο μισθό του καθενός ;;;;;;;;;;;
Να δώσουν την ευκαιρία τα λεφτά αυτά να έχει το δικαίωμα ο καθένας μας να τα δίνει σε όποιον γουστάρει και όχι στην μαφιόζικη κρατική διαχείριση.
.-