Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2009

56ΔΙΣ.ΕΥΡΩ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ...

Το ποσό των 56 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ μέσω μικρής διάρκειας εντόκων γραμματίων έχει δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του χρόνου, κι ενώ απομένουν ακόμη 5 τουλάχιστον δύσκολοι δημοσιονομικοί μήνες, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να διευρύνεται.

Ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους διενήργησε χθες δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, μέσω της οποίας άντλησε 1,95 δισ. ευρώ. Από την ίδια έκδοση θα αντλήσει άλλα 400 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,52% έναντι 1,25% στην αντίστοιχη έκδοση του Απριλίου.

Μετά και τη χθεσινή έκδοση ο καθαρός δανεισμός (δηλαδή εκτός των αναχρηματοδοτήσεων όμοιων τίτλων που λήγουν) μέσω εντόκων γραμματίων έχει ανέλθει ήδη στα 7,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό εάν ληφθεί υπόψη ότι τα προηγούμενα χρόνια εκδίδονταν έντοκα γραμμάτια διάρκειας από 13 έως 51 εβδομάδες ύψους 300 - 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μέση διάρκεια του φετινού δανεισμού διαμορφώνεται στα 7 χρόνια, ενώ τα προηγούμενα έτη ήταν σταθερά πάνω από τα 9 και ενίοτε τα 10.

Κατά κανόνα, ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποιούσε τέτοιες εκδόσεις μόνο και μόνο για να υπάρχουν και τέτοια ελληνικά «χαρτιά» στην αγορά, να παίρνουν τιμή και οι επενδυτές σε τίτλους του Δημοσίου να έχουν μια επιπλέον επενδυτική επιλογή. Σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφερόταν να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους με έντοκα.

Ωστόσο, η κρίση κατέστησε τους τίτλους μικρής διάρκειας λύση ανάγκης. Δεδομένης της δυσπιστίας για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, οι επενδυτές δεν ήταν πρόθυμοι να εμπιστευθούν τα χρήματά τους για μακρά περίοδο στην Ελληνική Δημοκρατία. Προκειμένου να αποφύγει τον εφιάλτη μιας άγονης δημοπρασίας 10ετών ή ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος ήταν οι κοινοπρακτικές εκδόσεις. Ολες οι εκδόσεις, ακόμη και των 3ετών ομολόγων, πραγματοποιήθηκαν μέσω κοινοπραξιών τραπεζών και όχι με ανοικτές δημοπρασίες. Οι κοινοπρακτικές είναι περισσότερο ελεγχόμενες διαδικασίες και περιορίζεται ο κίνδυνος είτε να μην καλυφθεί η έκδοση είτε να ξεφύγουν τα επιτόκια. Ωστόσο, έχουν υψηλότερο κόστος, καθώς οι τράπεζες παίρνουν προμήθεια.

Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος δανεισμού ήταν οι εκδόσεις μικρής διάρκειας. Είναι αλήθεια ότι σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον ο ΟΔΔΗΧ «κέρδισε» το στοίχημα που δεν ήταν άλλο από το να καλύψει όπως - όπως το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου και τις ταμειακές του ανάγκες. Προφανώς, τα έντοκα δεν μπορούν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Κι όσο κι αν αισθάνονται σήμερα ευτυχείς κάποιοι στο υπουργείο Οικονομίας, δεν θα συμβεί το ίδιο τον επόμενο χρόνο. Το 2010 θα λήγουν μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα προηγούμενων, θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και ταυτόχρονα θα λήγουν και τα έντοκα που χωρίς ιδιαίτερη φειδώ και υπό την πίεση της αρνητικής συγκυρίας και του σχεδόν εθιμικού δημοσιονομικού εκτροχιασμού εκδίδονται φέτος. Κατά συνέπεια και το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου έτους θα είναι το ίδιο «βαρύ» με το φετινό.

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ...ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2009


kathimerini

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΩΝ..

Αφού πρώτα εισέπραξαν επιδοτήσεις -1.000 ευρώ ανά «κεφάλι» εργαζομένου- για να μην τους διώξουν τον Απρίλιο και τον Μάιο, τώρα τους απολύουν ανενόχλητοι οι ξενοδόχοι...

Τα χρηματικά κίνητρα -με τη μορφή επιδόματος απασχόλησης- που έδωσε το υπουργείο Απασχόλησης στους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων για να διατηρήσουν με το ξεκίνημα της φετινής τουριστικής χρονιάς τουλάχιστον 50.000 θέσεις εποχικά απασχολούμενων αποδείχτηκαν τελικά ελάχιστα αποτελεσματικά...
και εξαιρετικά εύθραυστα απέναντι στο «μπουρίνι» του ελληνικού τουρισμού.

Πάνω από τους μισούς ξενοδόχους «σνόμπαραν» τις επιδοτήσεις και για να μη γράψουν ζημιές δεν άνοιξαν καθόλου τις μονάδες τους στο κρίσιμο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, πολλοί άνοιξαν τις μονάδες δίχως όμως εποχικούς και πλήρη σύνθεση προσωπικού.

Αρκετοί, ωστόσο, από αυτούς που εισέπραξαν τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ επικαλούνται τώρα οικονομικά «ζόρια» και προβαίνουν σε απολύσεις ή δραστικές περικοπές στις αποδοχές και τα επιδόματα των εργαζομένων.

Ο καλοκαιρινός χορός των απολύσεων και υποχρεωτικών αδειών στο μόνιμο και έκτακτο προσωπικό μεγάλων, κυρίως, ξενοδοχειακών μονάδων ξεκίνησε από την Κρήτη, όπου η κίνηση πελατών παρουσιάζει κάμψη 15-20%, με παράλληλη πτώση του τζίρου μέχρι και 40% και δείχνει να εξαπλώνεται ραγδαία σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και άλλους τουριστικούς προορισμούς, που δεν είχαν πάει καλά και στην περίοδο του Πάσχα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην περιοχή Ηρακλείου Κρήτης (λειτουργούν υπό τη διεύθυνση ελβετικού ομίλου), όπου ήδη έχουν καταγγελθεί 14 απολύσεις εργαζομένων και απειλούνται, όπως καταγγέλλεται, άλλες για κάποιους από τους 300 και πλέον εκεί απασχολούμενους.

Αφίξεις: ΠΤΩΣΗ 15-20%, με ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ 40% !!


Ενώ οι της ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ μιλούν για άνοδο ...
Τέτοιους ψεύτες δεν ξανάβγαλε η οικουμένη...