Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2009

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ,ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ.Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ

Γκρίνιες... από πρυτάνεις -κυρίως περιφερειακών ΑΕΙ-αλλά και από την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, προκάλεσε η χθεσινή γνωστοποίηση των ακαδημαϊκών-αναπτυξιακών τετραετών προγραμματισμών όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς εξασφάλισαν πολύ λιγότερα χρήματα για έργα και εξοπλισμό, όπως και πιστώσεις για προσλήψεις προσωπικού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Πάτρας, όπου, σύμφωνα με τον πρύτανη Σταύρο Κουμπιά, η πρόταση του ιδρύματος προς το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τα έργα και τον εξοπλισμό ήταν για 200 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.
«Το ποσό που μας δίνει το ΥΠΕΠΘ ανέρχεται σε 44,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 40 θα διατεθούν σε έργα (συντήρηση κτιρίων κ.ά.) και οι 600 χιλιάδες σε εξοπλισμό», αναφέρει ο κ. Κουμπιάς.

Διαφορετικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς είχε ζητηθεί -όπως υπογραμμίζει ο πρύτανης του ιδρύματος Δημήτρης Τσουγγαράκης- μεγαλύτερος αριθμός βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού απ ό,τι τελικά μας δόθηκε.
Αντίθετα, ο πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης τόνισε ότι αυτά που προβλέπονται σε επίπεδο χρημάτων και προσωπικού για το ίδρυμα είναι σε λογικά πλαίσια, προσέθεσε όμως ότι άλλα ΑΕΙ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.
«Σε σχέση με τις ανάγκες που τα ΑΕΙ είχαν προβάλει, η κάλυψη από τους τετραετείς προγραμματισμούς απέχει πολύ», δήλωσε ο πρόεδρος των πανεπιστημιακών Νίκος Σταυρακάκης, θέτοντας στη συνέχεια και δύο άλλες πτυχές του θέματος.
«Κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης των τετραετών προγραμματισμών διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό τόσο στα ΑΕΙ όσο και στο ΥΠΕΠΘ», είπε και προσέθεσε πως θεωρεί ότι θα ήταν σωστότερο να υπήρχε, ίσως, μία ανεξάρτητη αρχή που θα έπαιζε τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ υπουργείου και ΑΕΙ στην περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το υπουργείο, σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια θα διατεθούν για την επόμενη τετραετία: Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού 1 δισ. 70 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών 494 εκ. ευρώ, για τη φοιτητική μέριμνα 126,5 εκ. ευρώ και για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα 173 εκ. ευρώ.
Σχετικά με τα ΤΕΙ, θα διατεθούν 720 εκ. ευρώ (τακτικός προϋπολογισμός), 130 εκ. ευρώ (για έργα υποδομής και εξοπλισμών) και 110 εκ. ευρώ για τη σπουδαστική μέριμνα.
Αναφορικά με τις προσλήψεις στα πανεπιστήμια, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 700 νέων μελών ΔΕΠ, 400 μελών ΕΕΔΙΠ, 800 μελών ΕΤΕΠ και 100 Διοικητικών Υπαλλήλων (σύνολο 2.000). Στα ΤΕΙ θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 800 μελών ΕΠ, 300 μελών ΕΤΠ και 100 Διοικητικών Υπαλλήλων (σύνολο 1.200).
Στους τετραετείς προγραμματισμούς υπάρχει πρόβλεψη και για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίων (ΠΔ 407/80) καθώς θα προσληφθούν συνολικά 2.400.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ...ΩΣ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ...ΙΣΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ.

ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2009


ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ-ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

Miltiadis είπε...

Η Δημόσια παιδεία είναι υποβαθμισμένη εδώ και δεκαετίες.Όταν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που είναι εκει μέσα δέν αξιολογούνται απο τους μαθητές

Πρέζα εσύ θεωρείς οτι πήρες την καλύτερη παιδεία στην Ευρώπη?

Ακόμα και απο το Γυμνάσιο καταλαβαίνει κανείς πόσο μπουρδέλο είναι η παιδεία

Ανώνυμος είπε...

Ειδικότερα όταν βλέπεις καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου να αποδίδουν ελάχιστα στο σχολείο ενώ παράλληλα στα φροντιστήρια ή τα ιδιαίτερα να τα δίνουν όλα τότε σίγουρα η δημόσια παιδεία είναι υποβαθμισμένη από τους ίδιους της τους λειτουργούς.