Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2009

15ΕΚ.ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟΥ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...

Πρόστιμα άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 6 εταιρείες εμπορίας ξενόγλωσσων βιβλίων, επειδή στις μεταξύ τους συμβάσεις για διανομή βιβλίων, καθόριζαν τις τιμές πώλησης.

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεκίνησε στην πρώτη της φάση ύστερα από καταγγελία θιγόμενου εμπόρου βιβλίων (Φλωράς), ο οποίος είχαν αποκλειστεί από ορισμένους εισαγωγείς ξενόγλωσσων βιβλίων.

Ωστόσο στη συνέχεια η έρευνα της Επιτροπής επεκτάθηκε, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν και από την πρώτη της φάση. Ετσι, διαπιστώθηκε ότι δύο από τις εισαγωγικές εταιρείες, οι Ευσταθιάδης και Απόλλων, κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά ξενόγλωσσου βιβλίου. Ακόμη, προέκυψαν και στοιχεία που αποδείκνυαν την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, μέσω της τιμολογιακής τους πολιτικής, ενώ από τις συμβάσεις των εταιρειών αυτών με τους προμηθευτές τους, που είναι όλοι μη ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, φάνηκε ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής απευθείας από τους εκδοτικούς οίκους στους εισαγωγείς. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή κατανέμονται ανά παράβαση και επιχείρηση. Καθορισμός τιμής:

Burlington 4.204.839 ευρώ
Ευσταθιάδης Group 2.416.409 ευρώ

Απαγόρευση παθητικών πωλήσεων και εξαγωγών:

Burlington 3.604.147 ευρώ
Ευσταθιάδης Group 2.071.208 ευρώ
Pearson 1.434.052 ευρώ
Απόλλων 1.193.171 ευρώ
Μπουκουβάλας 225.559 ευρώ.

Σε όλες τις παραπάνω εταιρείες και επιπλέον στις Oxford και Hillside Press επέβαλε η Επιτροπή πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ για μη γνωστοποίηση των συμβάσεων συνεργασίας, ενώ υποχρεώνει τις εταιρείες Burlington και Ευσταθιάδης να παύσουν τις παραβάσεις, με ποινή 5.000 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ,ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ;;;
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ,ΛΕΝΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ...ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΣΚΟΠΟΥΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
7-8-2009

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επιτέλους!!!!

Αλλά:

Οι γερμανικοί εκδοτικοί οίκοι δεν θα μπουν στο στόχαστρο;;;

Στην Γερμανία τα βιβλία Γερμανικής ως ξένη γλώσσα είναι πολύ φθηνότερα.

Ξεπουλιέται μια οικογένεια κάθε Σεπτέμβρη....

Μπράβο Πρέζα, keep diging

Λουκάς Σταμέλλος είπε...

Καλό το θέμα, αλλά δείτε το σε αυτό το πλαίσιο: http://tr.im/vTaC