Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

ΥΠΟΔΙΚΟΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΡΑΤΟΥΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ...ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ...

Αυστηρές ποινές, μεγάλη διάρκεια εγκλεισμού και κοινωνικές ανισότητες χαρακτηρίζουν τις καταδίκες των ανήλικων δραστών στη χώρα μας, μολονότι μόλις το 3,5% όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες
καταλήγουν στη φυλακή.

Εν τούτοις, πλέον του 50% των 551 έγκλειστων ανήλικων στα δύο ειδικά σωφρονιστικά καταστήματα νέων του Αυλώνα, στο κατάστημα του Βόλου, στο τμήμα ανηλίκων των Αγροτικών Φυλακών Κασσαβέτειας και στην πτέρυγα ανηλίκων των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα είναι υπόδικοι, δηλαδή δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη, ενώ σε ποσοστό περίπου 70% προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια εκδήλωσης για τους ανήλικους δράστες που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τα οποία έχουν επισημανθεί σε εκθέσεις-καταγγελίες διεθνών οργανισμών, ενώ αναδείχθηκαν και μέσα από απεργίες πείνας που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς, καταγράφουν ένα σοβαρό πρόβλημα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, παρ’ όλη την τροποποίηση του δικαίου ανηλίκων προς το θετικότερο με τον νόμο 3189/2003.

Δικηγόροι, νομικοί και εισαγγελείς επισημαίνουν πως οι ποινές των έφηβων δραστών είναι πολύ μεγάλες σε διάρκεια, μεγαλύτερες από αυτές που επιβάλλονται σε ενηλίκους, με ελάχιστο όριο τους έξι μήνες και μέγιστο τα είκοσι χρόνια, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας αξιόποινης πράξης-ποινής. Ετσι, ενώ μια κλοπή ευτελούς αξίας από έναν ενήλικα θα επέφερε ποινή δέκα ημερών έως έξι μηνών, για έναν ανήλικο μπορεί να επιβληθεί εγκλεισμός έξι μηνών έως δέκα ετών, εξήγησε στην «Κ» η καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, κ. Ελλη Συμεωνίδου-Καστανίδου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του δικηγόρου Θεσσαλονίκης κ. Χρ. Λαμπάκη στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, περίπου το 40% των ανήλικων δραστών (2005-2006) εξέτιαν ποινές για κλοπή, ενώ περίπου 20% κρατούνταν για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Επιπλέον, οι ανήλικοι υπόδικοι υπερτερούσαν των ενηλίκων (2005-2008) - 37% έναντι 27%. «Οι υποχρεώσεις που ανάλαβε η Ελλάδα, κυρώνοντας τις διεθνείς συμβάσεις περί διαφορετικής μεταχείρισης των ανήλικων δραστών παραμένουν κενό γράμμα», τόνισε ο κ. Λαμπάκης. Σύμφωνα με τον νόμο, εξάλλου, ο εγκλεισμός διατάζεται για την αποτροπή επανάληψης τους αδικήματος στο μέλλον. Ωστόσο, κατά την κ. Καστανίδου που κάνει λόγο για ταξική διαφοροποίηση, το γεγονός εξηγεί γιατί περίπου το 70% των έγκλειστων εφήβων προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα ή έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο.

Κατά κοινή ομολογία, εξάλλου, ο εγκλεισμός νεαρών στα σωφρονιστικά ιδρύματα ισοδυναμεί με... εντατικές εγκύκλιες σπουδές στο έγκλημα, με αποτέλεσμα, περίπου οι μισοί ανήλικοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να υποτροπιάζουν καταλήγοντας ξανά στη φυλακή. «Είναι μια εσωτερική αντίφαση. Ο εγκλεισμός τελικώς δεν εξυπηρετεί τον αρχικώς παιδαγωγικό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα», ανέφερε η κ. Καστανίδου.

Τα εναλλακτικά αναμορφωτικά μέτρα του νόμου 3189/2003 περί κοινωφελούς εργασίας, παρακολούθησης επαγγελματικής κατάρτισης, παρακολούθησης του σχολείου και επιτήρησης από επιμελητές ανηλίκων σκόνταψαν στην έλλειψη κατάλληλου προσωπικού. Απουσιάζουν, άλλωστε, και τα μέτρα υποστήριξης και πρόληψης, καθώς παρά την πλειάδα των αρμόδιων φορέων, λείπει ο κεντρικός θεσμοθετημένος συντονισμός τους.

Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κ. Σωτ. Μπάγια, πάντως, απαιτούνται επιπλέον μέτρα εντός σωφρονιστηρίων, όπως η επαγγελματική κατάρτιση, η άθληση και η αρωγή μετά την αποφυλάκιση, προκειμένου για την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη του ανήλικου.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ.

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2009

kathimerini

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΑΣ Η ΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ.ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΜΕΤΑ ΘΕΛΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΕΥΡΩ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ 500 ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ