Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2010

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2010 Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

Στο "κόκκινο" αναμένεται να παραμείνουν και το 2010 οι ελληνικές εξαγωγές, με την πτώση τους να περιορίζεται, ωστόσο, σε σχέση με το 2009, στη διάρκεια του οποίου εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλη Θωμαΐδη. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανάσχεση της πτώσης θα γίνει ισχυρότερη
από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση εκδήλωσης, που διοργανώνουν στη Ρουμανία ο ΣΕΒΕ και το Ελληνορουμανικό Επιμελητήριο, ο κ.Θωμαΐδης ζήτησε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στις εξαγωγές και επάνδρωση στα κυβερνητικά πόστα. "Θέλουμε να έχουμε συνομιλητές, που μπορούν να λάβουν αποφάσεις", είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς αν οι επιχειρήσεις δέχονται πλήγμα από το "κόψιμο" της εθνικής οδού στα δύο, στο ύψος Τεμπών, απάντησε ότι "η φασαρία που γίνεται ως προς τις καθυστερήσεις είναι λίγο υπερβολική", δεδομένου ιδίως ότι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας μετά τις κατολισθήσεις είναι θέμα ασφάλειας.

Στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. ευρώ το 2008, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις/επανεπενδύσεις ελληνικών συμφερόντων, που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στη Ρουμανία, ενώ μείωση σε διψήφιο ποσοστό εκτιμάται ότι παρουσίασε το διμερές εμπόριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνορουμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στη Ρουμανία -όπου τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ- δεν διαπιστώνονται μέχρι στιγμής κρούσματα αποεπένδυσης ελληνικών κεφαλαίων, αντίστοιχα εκείνων στη Βουλγαρία.
"Αν οι επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων κρατηθούν φέτος στα επίπεδα του 2009, θα το θεωρήσουμε επιτυχία. Το 2010 θα είναι έτος συντήρησης, με στόχο να διατηρήσουμε τις θέσεις μας. Η έξοδος από την κρίση θα πρέπει να αναμένεται από το 2011", σημείωσε ο κ.Τσουκαλίδης. Κατά τον ίδιο, στο πρώτο εξάμηνο 2009, οι ελληνικές εξαγωγές προς Ρουμανία διαμορφώθηκαν στα 263,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι ρουμανικές προς Ελλάδα στα 202,7 εκατ.

Την εκτίμηση ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρουμανίας μειώθηκε στο σύνολο του 2009 στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ, διατύπωσε ο εμπορικός ακόλουθος της ρουμανικής πρεσβείας, Αλίν Ουνγκούρ, σύμφωνα με τον οποίο οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με τα κράτη της ΕΕ συρρικνώθηκαν, μέσο όρο, κατά 14% πέρυσι. Ο ίδιος σημείωσε ότι το 2008 το διμερές εμπόριο ήταν 1,5 δισ. ευρώ, έχοντας διπλασιαστεί σε σχέση με το 2006. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των καταγραμμένων επιχειρήσεων ελληνικών συμφέροντων στη Ρουμανία ανέρχεται σε 4.600 (σ.σ. οι περισσότερες από τις οποίες είναι ωστόσο ανενεργές, με τις ενεργές να υπολογίζονται σε περίπου 800).
Στο μεταξύ, στις 24-25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Ρουμανίας Τροφίμων Ποτών, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία και με τη στήριξη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και της Eurobank. Συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει 27 επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών, καθώς οι εξαγωγές του κλάδου στη Ρουμανία παρουσιάζουν προοπτικές (η μέση ετήσια αύξησή τους στην περίοδο 2004-2008 ήταν 39,6%).
Σύμφωνα με τον κ.Θωμαΐδη, στο φόρουμ αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης και Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, δηλαδή εκπρόσωποι δύο υπουργείων που -όπως υποστήριξε- ήταν μέχρι πρότινος ανταγωνιστικά μεταξύ τους, σε ό,τι αφορά την ευθύνη των εξαγωγών.

Να "παντρέψει" τις πελατειακές βάσεις της Εurobank και της θυγατρικής της στη Ρουμανία, Βanc Post, προς όφελος του ελληνικού κλάδου τροφίμων-ποτών, θα επιχειρήσει το φόρουμ στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με τον βοηθό γενικό διευθυντή της τράπεζας, Ράλλη Σπανδωνίδη. O ίδιος επεσήμανε ότι ο όμιλος Eurobank έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων ασφαλιστικών, leasing κτλ.

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: