Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2010

ΣΤΟ 20% ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ...

Πτυχιούχοι πανεπιστημίου συμβιβάζονται με 18μηνη μερική απασχόληση σε δήμους, ως απλοί εργάτες, προκειμένου να βρουν κάποια δουλειά και να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους στη Θεσσαλονίκη της ανεργίας.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τις προκηρύξεις θέσεων μερικής απασχόλησης σε δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί και της απόγνωσης των ανέργων.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης υποβλήθηκαν 2.650 αιτήσεις για 300 θέσεις 18μηνης μερικής απασχόλησης (4ωρη απασχόληση την ημέρα). Στην Καλαμαριά 1.237 αιτήσεις για 65 θέσεις, στον Εύοσμο 1.500 για 63, στους Αμπελόκηπους 1.003 για 53, στο Κορδελιό 550 για 28, στη Σταυρούπολη 500 για 25 (8μηνης απασχόλησης) στη Μενεμένη 375 για 35, στις Συκιές 365 για 35, στη Νεάπολη 342 για 25, στην Πυλαία 350 για 28 και στη Θέρμη 200 για 14. Οι αιτήσεις αυτές είναι διπλάσιες, τριπλάσιες κι ακόμα περισσότερες, σε αριθμό, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν κατατεθεί πριν από δύο χρόνια στους παραπάνω δήμους, κι αυτό δείχνει την αυξητική τάση στη ζήτηση θέσεων εργασίας.
Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία ξεπέρασε το 20%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νίκο Γιαννόπουλο. Εργοστάσια, κυρίως από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, εξακολουθούν να κλείνουν, νέες παραγωγικές επενδύσεις δεν γίνονται και το «πάρκινγκ των ανέργων», όπως το ονομάζει, διαρκώς αυξάνεται.

Μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου κατοικούν αρκετοί εργαζόμενοι και τα τελευταία χρόνια δέχθηκαν παλιννοστούντες ομογενείς και μετανάστες από διάφορες χώρες.
Ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι Δήμοι Νεάπολης και Αμπελοκήπων, που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. «Η κατάσταση με την ανεργία τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.Κάθε μέρα περίπου 40 άνεργοι επισκέπτονται το γραφείο ευρέσεως εργασίας του δήμου και ζητούν οποιαδήποτε δουλειά», μας είπε ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος. Επισήμανε ότι πολλοί από αυτούς έχουν ένα ή περισσότερα πτυχία και είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν και ως εργάτες.
«Δεν υπάρχει μέρα που να μην έρθουν κάποιοι στο γραφείο μου για να ζητήσουν δουλειά», τόνισε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυριζόγλου και παρατήρησε πως η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα της περιοχής. Ο δήμος λειτουργεί γραφείο υποστήριξης ανέργων και από το 2003 μέχρι σήμερα 1.500 προωθήθηκαν μέσω αυτού και 400 βρήκαν απασχόληση σε θέσεις που δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα.

20% ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ...ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ...ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ...

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: