Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΚΑΘΩΣ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ..

ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΑ ΡΕ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ...
ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ,ΠΛΕΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ Η ΖΩΗ,ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΞΙΩΘΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΑΝ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗ.
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΑ ΜΟΥΝΑΚΙΑ ΣΑΣ...
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ...
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΓΑΜΩΣΤΑΥΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ;;;

Στον εισαγγελέα προσφεύγουν οι καρκινοπαθείς για να αποκατασταθεί η ολιγωρία του υπουργείου Υγείας και να τεθεί σε λειτουργία ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής του ΑΧΕΠΑ.
Η Επιτροπή Ακτινοβολιών του υπουργείου Υγείας, που πρέπει να εγκρίνει τη λειτουργία του μηχανήματος ακτινοθεραπείας των καρκινοπαθών, δεν υφίσταται. Είναι μία από τις επιτροπές που κατήργησε η νέα κυβέρνηση σε όλα τα υπουργεία, αμέσως μετά την εκλογή της.
«Δεν μας μένει άλλη λύση. Είμαστε αποφασισμένοι να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να λειτουργήσει ο επιταχυντής. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό το μηχάνημα σώζει ανθρώπινες ζωές», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης,
Περσεφόνη Μήττα.

«Περιμένουμε ακόμη να συσταθεί η Επιτροπή Ακτινοβολίας του υπουργείου Υγείας για να μας δώσει την έγκριση έναρξης λειτουργίας του επιταχυντή», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης.

Αποτέλεσμα της ολιγωρίας του υπουργείου Υγείας είναι να παραμένει ανενεργό το αξίας 2,5 εκατ. ευρώ μηχάνημα, να παραμένει άπραγο το εκπαιδευμένο προσωπικό που θα το χειρίζεται, ενώ τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα του «Παπαγεωργίου» και του «Θεαγένειου» δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, και πολλοί καρκινοπαθείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου πληρώνουν υψηλά ποσά για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Το δε «Παπαγεωργίου» αντιμετωπίζει και πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα και έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΑΧΕΠΑ, με το εκπαιδευμένο προσωπικό του, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος γραμμικός επιταχυντής.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα υποβάλλει σε ακτινοβολία τους καρκινοπαθείς με ακρίβεια χιλιοστού, προστατεύοντας έτσι τους υγιείς ιστούς, ενώ «βομβαρδίζει» με ακρίβεια τους όγκους και τους ιστούς που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο.
Ο φόρτος των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων είναι μεγάλος, καθώς η Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί καρκινοπαθείς από όλη τη Μακεδονία, από τα Γρεβενά ώς τη Δράμα, αλλά μέχρι και από τη Λάρισα. Τον μεγάλο όγκο των ασθενών δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν οι τέσσερις γραμμικοί επιταχυντές των νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» και «Θεαγένειο». Στο πρώτο, υπάρχει επίσης έλλειψη προσωπικού.
Γι' αυτό, πολλοί ασθενείς είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα, καθώς η ακτινοθεραπεία δεν μπορεί να περιμένει. «Εκεί, όμως, η ακτινοθεραπεία κοστίζει. Ανάλογα με το πόσες ακτινοβολίες πρέπει να κάνει ένας καρκινοπαθής, το ποσό κυμαίνεται από τις 2.000 ώς τις 9.000 ευρώ, ενώ τα Ταμεία καλύπτουν ένα μέρος μόνο αυτών των χρημάτων», τονίζει η Π. Μήττα, που βλέπει τα ποσά στα τιμολόγια τα οποία φέρνουν στον σύλλογο τα μέλη.

«Οι γραμμικοί επιταχυντές του "Παπαγεωργίου" είναι από το 1998, ενώ και στο "Θεαγένειο" συμπληρώνουν δεκαετία. Με τόσο φόρτο, και λόγω παλαιότητας, τα μηχανήματα σε λίγο θα τεθούν εκτός λειτουργίας», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης.
Την ίδια στιγμή, στο ΑΧΕΠΑ περιμένουν την απάντηση του υπουργείου Υγείας. «Δεν έχουμε ακόμη κανένα νεότερο στο αίτημά μας να τεθεί σε λειτουργία ο γραμμικός επιταχυντής», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Γάκης. Το αίτημα είχε υποβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά η απάντηση ήταν ότι την έγκριση πρέπει να δώσει η Επιτροπή Ακτινοβολιών, η οποία όμως δεν υφίσταται. «Ο χρόνος περνάει και η πίεση που δεχόμαστε είναι τεράστια. Ο εξομοιωτής πρέπει να λειτουργήσει, γιατί η αναμονή των καρκινοπαθών αυξάνεται. Υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, όπως ασφαλισμένοι του ΟΓΑ ή και ανασφάλιστοι, οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοβολία και δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους», υπογραμμίζει ο Δ. Γάκης. Οπως λέει, εντός των ημερών θα στείλει κι άλλο έγγραφο στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας την άμεση έγκριση λειτουργίας του γραμμικού επιταχυντή. *

ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: