Τρίτη, Ιανουαρίου 05, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ ΝΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ...

Είναι σε τέτοιο βαθμό σκανδαλώδεις οι παραβιάσεις δικαιωμάτων των αυτιστικών ατόμων στη χώρα μας, που υποχρεώνουν τους αναγνωρισμένους από την ελληνική πολιτεία φορείς προστασίας τους να διεκδικούν και να διαμαρτύρονται 365 μέρες τον χρόνο. Μηδέ εξαιρουμένων των γιορτινών ημερών, των αφιερωμένων -υποτίθεται- στην ανταλλαγή μηνυμάτων αισιοδοξίας και ευχών.

Μία μόλις μέρα πριν από την αυλαία του 2009, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), με επιστολή της προς την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπενθυμίζει για πολλοστή φορά μερικά απ' τα πάμπολλα «αυτονόητα» δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων που στη χώρα μας συστηματικά παραβιάζονται.
Τα αυτονόητα της επιστολής προς την υπουργό έχουν επιγραμματικά ως εξής: Στη βόρεια Ελλάδα το έλλειμμα σοβαρών και οργανωμένων υποδομών στήριξης των χιλιάδων αυτιστικών ατόμων είναι κραυγαλέο, πρακτικώς δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Αυτό το «τίποτα» επιχείρησε να υποκαταστήσει το παράρτημα της ΕΕΠΑΑ Β. Ελλάδος, σχεδιάζοντας πριν από περίπου έναν χρόνο Κέντρο Ημέρας προς στοιχειώδη ανακούφιση των πιεστικών αναγκών. Στο πλευρό της Εταιρείας στρατεύτηκε και η Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) παιδιών και εφήβων Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας «επιτακτική» την ανάγκη δημιουργίας του Κέντρου Ημέρας αλλά και αξιολογώντας ως «υποδειγματικό» τον προτεινόμενο από την ΕΕΠΑΑ σχεδιασμό λειτουργίας του. Εκτοτε το Κ.Η. αναμένει την επίσημη άδεια ίδρυσής του. «Ως πότε η αναμονή για το αυτονόητο;», ρωτάται διά της επιστολής η νέα υπουργός. Δι' ευχών των ερωτώντων και της σελίδας, με το μπάσιμο της νέας χρονιάς και ενάντια στα προγνωστικά, να δοθεί στο ερώτημα συγκεκριμένη, δεσμευτική απάντηση.

Αν για το Κέντρο Ημέρας η αναμονή των «αυτονόητων» δεν έχει καν κλείσει χρόνο, για το ακόμα σημαντικότερο (θα αποτελούσε σημείο αναφοράς των υπηρεσιών για τα αυτιστικά άτομα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα) Κέντρο Υποστήριξης αυτιστικών ατόμων στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Εχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η προμελέτη ανέγερσης του Κ.Υ. έχει συνταχθεί, ολοκληρωθεί και πληρωθεί από την ΕΕΠΑΑ απ' τον Ιούλιο του 2006 και παραμένει από τότε στα... αζήτητα. Και το συγκεκριμένο κρισιμότατο για τη στοιχειώδη ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτισμό στη χώρα μας θέμα τίθεται στη νέα υπουργό.
Και εάν τα θαύματα αναμένονται από υπουργούς και μεταφράζονται σε πραγματοποίηση από μέρους τους του «αυτονόητου», κάποια άλλα, πιο πεζά θαύματα αναμένονται από τον ΟΠΑΠ. Οπως, για παράδειγμα, η μετακίνηση προς και από το Κέντρο Ημέρας «Σείριος» για αυτιστικούς ενηλίκους στον Γέρακα Αττικής, που λόγω έλλειψης ιδιόκτητου λεωφορείου έχει εξελιχθεί σε πολύ δύσκολη υπόθεση. Μόλις 7 από τους 22 αυτιστικούς ενηλίκους που το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει κατορθώνουν να φτάσουν ώς εκεί. Το αίτημα προς τον ΟΠΑΠ για τη χρηματοδότηση υπό τη μορφή χορηγίας ενός λεωφορείου εκρεμεί από τον περασμένο Μάιο.

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: