Παρασκευή, Ιανουαρίου 01, 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH,ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ,ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Ρήξεις και ανατροπές, συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα, αλλά όχι σκληρά εισπρακτικά μέτρα ζητούν οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση, παρ΄ ότι φαίνεται να κατανοούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και την κακή κατάσταση της οικονομίας. Οι Ελληνες έχουν πλέον αντιληφθεί τον γόρδιο δεσμό που έχουν δημιουργήσει τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και δηλώνουν πρόθυμοι να δαπανήσουν λιγότερα το 2010, αυξάνοντας τις αποταμιεύσεις τους.

Οπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος» οι Ελληνες έχουν κατανοήσει ότι το 2010 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την οικονομία, αλλά δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πως αφορά και τους ίδιους καθώς δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Αν και ομολογούν πως θα πρέπει να μάθουν να ξοδεύουν λιγότερα, δηλώνουν απολύτως απρόθυμοι να συνεισφέρουν για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υποστηρίζοντας πως οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί και πως το κόστος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα πρέπει να το επωμισθούν άλλοι!
Η έρευνα που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» διενεργήθηκε από την Κάπα Research στις 27 και 28 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.602 ατόμων, επιχειρώντας μια «ακτινογραφία» της ελληνικής κοινωνίας, της οποίας μεγάλο τμήμα εξακολουθεί να διακατέχεται από μακαριότητα και άγνοια της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας. Αν και η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα (50,7%) χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε «μια χρονιά με δυσκολίες», συνεχίζει να πιστεύει πως το 2010 θα είναι καλύτερη χρονιά (39,5%), ή ότι δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή (36,7%).

Η πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνει ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της οικονομίας και της ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης, ενώ το 66,4% αναφέρει ότι φοβάται μήπως αντιμετωπίσει κατάσταση φτώχειας και το 42% ότι το 2010 τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ωστόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει η ίδια
(45,2%) ενώ ένα 20,3% πιστεύει πως η κατάστασή του θα βελτιωθεί!

Ανάγλυφα προκύπτουν επίσης από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research η απογοήτευση των Ελλήνων και η απαισιοδοξία τους για το μέλλον καθώς θεωρούν πως οι ρίζες του ελληνικού οικονομικού προβλήματος είναι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα, οι διαχρονικές πελατειακές σχέσεις κράτους- πολίτη και το πολιτικό μας σύστημα.
Είναι ενδεικτικό ότι όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν πώς μπορεί να επιτύχει οικονομικά κάποιος στην Ελλάδα απάντησαν ότι μπορεί να το κατορθώσει με γνωριμίες (45,5%), με παράκαμψη της νομιμότητας (28,6%) και μόνο ένα 24,2% πιστεύει πως μπορείς να επιτύχει με ικανότητες και σκληρή δουλειά. Οι πολίτες θεωρούν πως την ευθύνη για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας φέρουν οι κυβερνήσεις (77,1%), τα πολιτικά κόμματα (38%), οι τράπεζες (23,7%) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (17,4%), ενώ όταν τούς ζητείται να επιμερίσουν στα κόμματα τις ευθύνες, τις καταλογίζουν ως εξής: το 69,3% θεωρεί ότι ευθύνονται εξίσου οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ ενώ το 25,7% επιρρίπτει ευθύνες μόνο στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ.

Οι έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν επίσης ότι για την κρίση δεν ευθύνεται μόνο το πολιτικό μας σύστημα αλλά και η κοινωνία η οποία προσπαθεί μονίμως να φοροδιαφεύγει και να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει. Αναγνωρίζουν επίσης πως όσο αυξάνεται η παραοικονομία τόσο θα καλούνται να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Παρ΄ όλα αυτά ο μέσος Ελληνας δηλώνει απολύτως απρόθυμος να καταβάλει παραπάνω φόρους, ισχυριζόμενος ότι πρέπει να πληρώσουν άλλοι (65,4%). Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83,1%) δηλώνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πέραν των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και στις μεγάλες τομές που είναι αναγκαίες για τη χώρα. Αλλά μόνο το 11,3% αποδέχεται και την ανάγκη υιοθέτησης σκληρών έκτακτων μέτρων που προτείνει η ΕΕ προκειμένου να μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 37,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει απολύτως τίποτε για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, ένα 30% φέρεται πρόθυμο να εργαστεί παραπάνω χωρίς επιπλέον αμοιβή, και 17,9% δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει περισσότερους φόρους. Μόνο ένα 7,7% δηλώνει πρόθυμο να
υποστεί μείωση των αποδοχών του με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας και μόλις ένα 3,4% αποδέχεται μείωση αποδοχών με το ίδιο ωράριο εργασίας!
Παρ΄ όλα αυτά η πλειονότητα των πολιτών (59%) ζητεί μεγάλες ριζικές αλλαγές, έστω και αν αυτό συνεπάγεται σοβαρές κοινωνικές συγκρούσεις, ενώ ένα άλλο 27,2% ζητεί έως και ανατροπή του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο!

ΠΡΕΖΑ TV
1-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: