Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2010

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10...ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ...

Συνταγματικό μπέρδεμα προέκυψε με την πρώτη προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να λύσει τον «γρίφο» της βάσης τού 10 για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Και αυτό γιατί πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η κατάργηση του βαθμολογικού ορίου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ να συνδυαστεί με τη μείωση των μετεγγραφών φοιτητών από την περιφέρεια προς τα κεντρικά ιδρύματα. Το θέμα επί του παρόντος «παγώνει», ενώ η κατάργηση της βάσης του 10 πιθανότατα δεν θα ισχύσει από εφέτος το καλοκαίρι, όπως αναμενόταν. Για το θέμα θα αποφασίσει η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, αφού το συζητήσει με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Το πρώτο σενάριο προέβλεπε τη δυνατότητα να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους τους νέους και τις νέες που αποκλείονται κάθε χρόνο από τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας λόγω της βαθμολογικής βάσης του 10. Ετσι, η κατάργηση της βάσης του 10 θα θεσπιζόταν μόνο στα ιδρύματα που έχουν κενές θέσεις, σε συνδυασμό με έναν «δεύτερο γύρο» επιλογής εισαγομένων με χαμηλότερη βάση εισαγωγής. Με απλά λόγια, όσοι δεν μπαίνουν στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης λόγω της βάσης του 10 θα είχαν τη δυνατότητα να κριθούν ξανά με χαμηλότερα βαθμολογικά κριτήρια. Η δυνατότητα αυτή θα έδινε στα ίδια τα ιδρύματα την εξουσία να αποφασίσουν εάν θα ήταν σε θέση να δεχτούν περισσότερους εισακτέους, μόνον εφόσον είχαν κενές θέσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέσπιση της νέας διάταξης όμως θα ήταν να καταργηθούν οι μετεγγραφές στα ιδρύματα τα οποία θα είχαν τη δυνατότητα να δεχτούν εισακτέους εκτός της βάσης του 10. Και αυτό για να μη «βουλιάξουν» τα κεντρικά ιδρύματα, τα οποία ήδη δέχονται υπερδιπλάσιους εισακτέους από αυτούς που εισάγονται στα προγράμματά τους κάθε χρόνο, εξαιτίας των μετεγγραφών χωρίς όριο που ισχύουν στις περιπτώσεις τρίτεκνων οικογενειών. Τη διάταξη αυτή είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας τελικά τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των κεντρικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, νομική γνωμάτευση που έφτασε στο υπουργείο Παιδείας αποκάλυψε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η απαγόρευση των μετεγγραφών μεταξύ των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας πάντως είναι η αναζήτηση νομικής «φόρμουλας» για να περιορίσει τις μετεγγραφές με κοινωνικά κριτήρια. Το μέτρο που μελετάται σε πρώτη φάση είναι να ζητείται από κάθε οικογένεια η κατάθεση πιστοποιητικών γέννησης από τον δήμο στον οποίο υπάγεται για τα παιδιά της, καθώς πολλοί υποψήφιοι για μετεγγραφή εμφανίζουν κηδεμονευόμενα μέλη.

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: