Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

Ή ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ...Ή ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΕΡΓΟΙ...

Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΑΠ'ΟΤΙ ΠΟΤΕ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ!!!!

Η εκ περιτροπής εργασία (3ήμερη και 4ήμερη εβδομάδα), οι απολύσεις και τα λουκέτα στις μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις είναι ο εφιάλτης για τους εργαζόμενους.
Ηδη στον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στις 800.000 άτομα και πιθανότατα το φθινόπωρο, με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα είναι τραγική. Λόγω της κρίσης αναμένεται να οδηγηθούν στη χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις.
«Τα μέτρα αποφυγής της κρατικής χρεοκοπίας θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αφ' ενός θα αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας (260.000 σήμερα) και αφ' ετέρου θα μειωθούν τα έσοδα των ταμείων (εισφορές) πυροδοτώντας τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης. Ετοιμάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο το έδαφος για... νέα μέτρα.
Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που προωθείται στη Βουλή, στο εξής μια επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία για 6 μήνες το χρόνο αφού ενημερώσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετικό όριο.
Επίσης, μια επιχείρηση έχει την ευχέρεια των διαθεσιμοτήτων (καταβολή του 50% της αμοιβής και απελευθέρωση του μισθωτού να προσφέρει αλλού την εργασία του) για τρεις μήνες το χρόνο.
Ως προς το ελαστικό 8ωρο, το προωθούμενο σχέδιο νόμου προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οικείου σωματείου.

Εάν υπάρχει διάσταση απόψεων τη συλλογική διαφορά λύνει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η 10ωρη ημερήσια εργασία μπορεί να διαρκέσει έως 32 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστραφεί ο πρόσθετος χρόνος εργασίας (χωρίς υπερωριακή αμοιβή) το υπόλοιπο διάστημα εντός του έτους (20 εβδομάδες).
Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργοδότης που απασχολεί επιπλέον χρόνο τους μισθωτούς θα τους πληρώνει υπερεργασία 30% (ισχύει από την 41η ώρα την εβδομάδα και μέχρι την 45η) και 75% για τον επιπλέον χρόνο απασχόλησης. Το ίδιο ισχύει και για την μη επιστροφή του πρόσθετου χρόνου στις περιπτώσεις ελαστικού 8ωρου (20 εβδομάδες του μειωμένου ωραρίου).

Ο ΟΑΕΔ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο ενίσχυσης του εισοδήματος των εκ περιτροπής εργαζομένων (διαλείπουσα εργασία). Η ενίσχυση για την 4η και 5η ημέρα της εβδομάδας ή την 4η εβδομάδα του μήνα θα καταβάλλεται από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο ενός προγράμματος απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων (δήθεν κατάρτισης).

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: