Παρασκευή, Μαρτίου 12, 2010

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ...ΕΝΩ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ...ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥΛΙ!!!

Τη σύσταση επιτροπής από εξειδικευμένους νομικούς, χωρίς ν' αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων έγκριτων επιστημόνων (όπως για παράδειγμα οικονομολόγοι και ιδίως αναλογιστές), για την υπόθεση της «Ασπίς Πρόνοια», ώστε να επανεκτιμηθεί το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.
Όπως τονίζει ο ΔΣΑ, η σύσταση της επιτροπής θα πρέπει να γίνει πριν την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, όσον αφορά το νομοσχέδιο, σημειώνουν ότι "απ' όσα διαβάζουμε από τα δημοσιεύματα του Τύπου, μάλλον γίνεται υπό το βάρος των ανωτέρω εξελίξεων, εν θερμώ και όχι για ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του" και οι δικηγόροι ζητούν, λόγω της κοινωνικής διάστασης του θέματος, να προηγηθεί ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, "για τον οποίο ο Σύλλογος μπορεί να έχει σημαντική προσφορά".

Ακόμη στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ τονίζει: "Ο σκοπός πρέπει να είναι η όποια ελεγκτική αρχή να έχει αποτελεσματική προληπτική λειτουργία και όχι κατασταλτική, δια της διαπίστωσης της μη συμμόρφωσης της εταιρίας στις ελάχιστες προϋποθέσεις του νόμου και της συνεπαγόμενης ανάκλησης άδειας. Η δε ανάκληση αδείας πρέπει να συνοδεύεται με σοβαρή προσπάθεια για την εξασφάλιση διάδοχης κατάστασης. Σαφώς και μπορεί να υφίσταται αποζημιωτική αξίωση του πολίτη έναντι του Κράτους για μη προληπτικό αποτελεσματικό έλεγχο".
Για τις υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρείες, ο Σύλλογος προσθέτει ότι "θα επιστήσει την προσοχή στα μέλη του που τυγχάνουν επόπτες εκκαθάρισης, να διευκολύνουν όσο το δυνατόν τους ασφαλισμένους, όπως για παράδειγμα είναι η έγκαιρη ενημέρωση για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων τους. Θα πρέπει ν'αναζητηθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες όπου δει, χωρίς ν'αποκλείεται ο ενδεχόμενος καταλογισμός ευθύνης σε Πιστωτικά Ιδρύματα που μεσολάβησαν ή προέτρεψαν τους πελάτες τους για σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων".

ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: