Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Στον πρόεδρο της Βουλής έστειλε η υπουργός Περιβάλλοντος το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί για την εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και περιλαμβάνει τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου καθώς και τις λεπτομέρειες για τις εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν.
Όπως σημειώνεται, στόχος του νομοσχεδίου είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου το οποίο χαρακτηρίζεται “έργο μείζονος εθνικής σημασίας, προφανούς δημόσιας ωφέλειας και γενικά δημόσιου συμφέροντος”.
Στο νομοσχέδιο θεσπίζονται οι όροι με τους οποίους θα επιβληθούν οι περιορισμοί στη χρήση γης σε περιοχές που θα περάσει ο αγωγός καθώς και η διενέργεια απαλλοτριώσεων υπέρ του δημοσίου με δαπάνες της κατασκευάστριας εταιρίας για εκτάσεις που αυτό θα κριθεί αναγκαίο. Οι αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες για τους περιορισμούς χρήσης γης και δόμησης, θα είναι στο 25% της αγοραίας αξίας των ακινήτων που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Σημειώνεται πως το νομικό πλαίσιο θα είναι το ίδιο με αυτό της εγκατάστασης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Α.Ε. που προβλέφθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του ν. 1929/1991. Ο λόγος είναι ότι είχε κριθεί συμβατό με το σύνταγμα.
Το νομοσχέδιο, δίνει επίσης τη δυνατότητα στην εταιρεία κατασκευής του έργου την Trans Balkan Pipeline Oil Company, να χρησιμοποιεί χωρίς αποζημίωση δημοτικές ή κοινοτικές εκτάσεις οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την κατασκευή του αγωγου με την προϋπόθεση, σε περίπτωση που αυτές είναι κοινόχρηστες να τις επαναφέρει με δικές της δαπάνες στην προηγούμενη τους κατάσταση. Ακόμη, προβλέπεται ότι μπορεί να παραχωρηθεί στην εταιρεία το δικαίωμα χρήσης τμημάτων της θάλασσας καθώς και άδεια εγκατάστασης στο θαλάσσιο πυθμένα.
Τέλος, η διαδρομή του αγωγού αναφέρεται ότι θα οριστεί με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για μια πέρα για πέρα αποικιοκρατική συμφωνία. Για μια κατοχή εδαφών μας από πολυεθνικές (ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει το … 1% του έργου. Προεκλογικά ο Παπανδρέου έκανε λόγο για λεόντειο συμφωνία (υπέρ της Μόσχας) και επαναδιαπραγμάτευση της σχετικής συμφωνίας. Τι έγινε τώρα; Πήγαν περίπατο όλα αυτά; Κατακαημένε Έβρο τι σου μελε να πάθεις…
Γιώργος Αλεξανδρούπολη

Ανώνυμος είπε...

Καμαρωστε το υποκριτικο πουστρακι.

http://www.youtube.com/watch?v=HgVbZs_Usc0

τον χειροκροτουσατε κιολας σαν λοβοτομημενα αρνια.

φατε τον στα μουτρα τωρα.