Την τελική πρόταση για το ασφαλιστικό έχει έτοιμη η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο να εγκρίνεται αύριο το απόγευμα από το υπουργικό συμβούλιο. «Κομβικό» σημείο των αλλαγών είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που θα εφαρμοστεί στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων από το 2018 ενώ στο ενδιάμεσο θα υπάρξουν επιμέρους αλλαγές.Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία των αλλαγών στις συντάξεις, που θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι τα εξής:
1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ το 2018, οπότε και θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία.
2. Σταδιακά ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Η αύξηση θα είναι 12 μήνες τον χρόνο.
3. Για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018 τα μισά χρόνια (2008- 2012) θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά με τον νέο τρόπο (από το 2013 έως και το 2017). Το 2019 τέσσερα χρόνια θα υπολογίζονται με το παλιό σύστημα και έξι με τον νέο τρόπο και ούτω καθεξής.
4. Σε όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 θα εφαρμοστεί μόνο το νέο σύστημα χωρίς μεταβατικό στάδιο.
5. Οι ασφαλισμένοι στα 65 έτη θα παίρνουν τη βασική σύνταξη (που αναλογεί στη συμμετοχή του κράτους) και την αναλογική σύνταξη (με βάση τα χρόνια που έχουν δουλέψει).
6. Αναλογική σύνταξη θα καταβάλλεται ακόμα και με έναν χρόνο δουλειάς. Αυτό θα ισχύσει για πρώτη φορά, καθώς σήμερα απαιτούνται 4.500 ένσημα για την καταβολή σύνταξης.
7. Με βάση τελευταίες πληροφορίες οι συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων θα αλλάζουν τελικά ανά τριετία (η εναλλακτική πρόταση είναι να αλλάζουν ανά πενταετία).
8. Οι συντελεστές αναμένεται να ξεκινούν από το 0.7% και μπορεί να φτάνουν έως και το 2.5% για όσους μένουν στην αγορά εργασίας από 37 έως 40 έτη. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1.2%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης με 35ετία στα 65 έτη θα είναι 65% (βασική και αναλογική σύνταξη).
9. Από το 2013 έως και το 2017 θα εφαρμοστεί ένα μεταβατικό στάδιο με μείωση των συντελεστών σε μία σειρά ασφαλιστικών φορέων. Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί «μοντέλο» ΙΚΑ, με περιορισμό των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων στο 2%. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σίγουρα στον ΟΑΕΕ (όπου αναμένεται μείωση συντάξεων 10% κατά μέσο όρο) και ενδεχομένως στα ταμεία του Τύπου.
10. Μείωση έρχεται και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος Πετραλιά. Μέσα στο 2011 τα επικουρικά ταμεία πρέπει να κάνουν μελέτες για την οικονομική τους κατάσταση. Από το 2013 οι επικουρικές συντάξεις δεν θα ξεπερνάνε το 20%, εκτός αν τα ταμεία μπορούν να αποδείξουν την οικονομική τους βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου.
Ανατροπές στα όρια ηλικίας όσων... αποχωρούν πριν από το 60ό έτος, ειδική εισφορά στις συντάξεις και δημιουργία μόνο τριών ταμείων θα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αναλυτικά οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι:
Αύξηση του ορίου ηλικίας σε συγκεκριμένες ομάδες, ώστε να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τα 60 έτη. Για παράδειγμα, η «αποχώρηση» από το Δημόσιο με 35ετία θα γίνεται στα 60 και όχι στα 58 έτη. Αντιθέτως, πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί η 35ετία για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στο μνημόνιο προβλέπεται πως μέχρι το 2015 θα απαιτούνται 40 έτη (και όχι 37) για τη συνταξιοδότηση και μάλιστα με όριο ηλικίας το 60ό έτος.
Επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ- νέος ΛΑΦΚΑ- από την 1η Αυγούστου. Η αρχική πρόταση προέβλεπε συντελεστές από 5% έως 10%, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι συντελεστές θα περιοριστούν (ενδεχομένως από 4% έως 8%).
Περικοπή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Για τον σκοπό αυτό στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει το θέμα. Σημειώνεται πως στο μνημόνιο γίνεται αναφορά στο θέμα των βαρέων και «συνδέεται» η έξοδος με το 60ό έτος.
Αναθεώρηση του καθεστώτος για αναπηρικές συντάξεις.
Επιβολή διπλής ασφάλισης για δημόσιους υπαλλήλους και ελεύθερους υπαλλήλους, που έχουν και δεύτερη δουλειά. Το μέτρο αφορά 100.000 ασφαλισμένους πριν από το 1993.
Καθιέρωση «κουπονιών» για την αμοιβή όσων απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες.
Αναστολή (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή περικοπή της σύνταξης για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, που εργάζονται.
Επιβολή «πέναλτι» 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου από το Δημόσιο (ανάλογη ρύθμιση ισχύει στον ιδιωτικό τομέα).
Τρία ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).
Διαχωρισμός των κλάδων σύνταξης από τους κλάδους υγείας και λήψη μέτρων για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων δαπανών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου