Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΧΑΣΙΣ ΣΤΑ 14 ΚΑΙ ΗΡΩΙΝΗ ΣΤΑ 19!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Αντιναρκωτικό μέτωπο σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ Βόλου, καθώς αποδεικνύεται το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στη Μαγνησία με το θέμα των ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία τη χρήση χασίς ξεκινούν παιδιά ακόμη και από την ηλικία των 14 ετών, ενώ τη χρήση ηρωίνης έφηβοι ηλικίας 19 ετών!

Χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Μετώπου κ. Γιώργος Σούρλας μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Ντακούμη και τις ψυχολόγους από τον ΟΚΑΝΑ Βόλου δημοσιοποίησαν τα στοιχεία μιας έρευνας που έλαβε χώρο στη Μονάδα Αποκατάστασης Βόλου του ΟΚΑΝΑ.
Στην έρευνα, η οποία εκπονήθηκε από τον Ιούλιο του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2010, συμμετείχαν 112 θεραπευόμενοι στη Μονάδα και 39 συνοδοί αυτών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δραματικά. Νέοι ακόμη και από τα 14 έτη τους ξεκινούν τη χρήση χασίς και από τα 19 τους χρόνια τη χρήση ηρωίνης. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν άνδρες κατά 92%, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες είναι σύμφυτο με κοινωνικά προβλήματα, όπως από αυτό της ανισότητας των δύο φύλων. Οι γυναίκες που είναι εξαρτημένες από ουσίες πολύ πιο δύσκολα δημοσιοποιούν το πρόβλημά τους ακόμη κι αν αυτή η δημοσιοποίηση συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συμμετοχής σε μια εξειδικευμένη θεραπευτική δομή.
Η ηλικία των θεραπευομένων που συμμετείχαν στην έρευνα είναι σχετικά μικρή, καθώς ο μέσος όρος είναι τα 33 έτη και το 40% των θεραπευομένων είναι ηλικίας από 20 έως και 29 ετών.

Κοινωνικά - δημογραφικά χαρακτηριστικά
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας οι θεραπευόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατοικούν κυρίως στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου - Ν. Ιωνίας σε ποσοστό 83.1%. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει, όπως σχολίασε ο κ. Ντακούμης, το πρόβλημα της προσέγγισης στο πρόγραμμα ανθρώπων που κατοικούν στην ευρύτερη Μαγνησία, αλλά και την αναγκαιότητα ανάπτυξης δομών ή κινητών Μονάδων που να μπορούν να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες για θεραπείες εκτός αστικού κέντρου.
Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή κατάσταση των θεραπευομένων, το 10,7% αυτών δήλωσαν ότι είναι έγγαμοι και το ίδιο ισχυρίστηκε και το 35,9% των συνοδών τους. Το μορφωτικό επίπεδο των θεραπευομένων και κυρίως των συνοδών τους είναι χαμηλό, καθώς το 36,6% είναι απόφοιτοι Γυμνασίου. Επισημαίνεται δε πως το 20,5% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και τα 53.9% των συνοδών τους δεν τελείωσε καν τη βασική εκπαίδευση.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην έρευνα συμμετείχαν κυρίως οι μητέρες των θεραπευομένων, πράγμα που αναδεικνύει την αναγκαιότητα τόσο για την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης στη στήριξης των μητέρων, όσο και για την ένταση των προσπαθειών για την κινητοποίηση των πατεράδων στη θεραπευτική διαδικασία.

Η σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες
Η πλειοψηφία των θεραπευομένων ανέφερε ως ουσία έναρξης της χρήσης το χασίς και την κάνναβη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μικρή ηλικία έναρξης της χρήσης, ενισχύει την αναγκαιότητα για ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων.
Μερικά από τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως η μεγάλη πλειοψηφία των συνοδών θεραπευομένων κατά 56,4% αντιλήφθηκε τη χρήση όταν ήταν πολύ αργά. Σε σχέση με την ηλικία έναρξης της ηρωίνης αυτή είναι τα 19 έτη, με επικρατέστερη τιμή τα 18 έτη. Παράλληλα σημαντικά μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα χρήσης της ηρωίνης, αφού ο μέσος όρος είναι τα έντεκα έτη, ενώ η διακύμανση είναι από δύο έως και 39 έτη.
Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι σε ποσοστό 97,3% δήλωσαν ότι έκαναν συστηματική χρήση ένα μήνα πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ ηρωίνης και οπίου, ενώ η απεξάρτηση ήταν ο κυριότερος λόγος ένταξης στο πρόγραμμα αποκατάστασης σε ποσοστό 89.3%.
Ακόμη, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 86.6% κατατάσσουν το χασίς στην κορυφή των θεωρούμενων ως λιγότερο επικίνδυνων ουσιών, θεωρώντας το λιγότερο επικίνδυνη ουσία ακόμη και από τον καφέ και το τσιγάρο.
Επίσης ένας στους δύο συνοδούς θεωρεί το χασίς ως τη λιγότερη επικίνδυνη ουσία αμέσως μετά τον καφέ.
Αναφορικά με τη σχέση των θεραπευομένων με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες η έρευνα έδειξε πως σχεδόν όλοι οι θεραπευόμενοι είναι καπνιστές, οι οποίοι καπνίζουν κατά μέσο όρο από τα 14 τους χρόνια, ενώ η πλειοψηφία καπνίζει πάνω από ένα πακέτο την ημέρα, ενώ κάνουν και περιστασιακή χρήση αλκοόλ.
Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 11.6% ανέφερε πως κάνει χρήση αλκοόλ σχεδόν κάθε μέρα, ενώ ένα 11.5% όταν πίνει, πίνει πολύ για να ζαλιστεί.

Αιτίες για τη χρήση
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθούν και οι αιτίες που οδήγησαν τους χρήστες για πρώτη φορά στη χρήση.
Ποσοστό 66,1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η αιτία ήταν η παρέα, 58% η περιέργεια, 40,2% ο αδύναμος χαρακτήρας, 36.6% τα οικογενειακά προβλήματα και 33.9% η σκέψη πως μέσα από να ναρκωτικά θα μπορούσαν να ξεχάσουν τα προβλήματά τους.
Εκείνο που πρέπει τέλος να τονιστεί είναι η μεγάλη ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να βρει ναρκωτικά σύμφωνα με το 93.7% των θεραπευομένων και το 89,7% των συνοδών τους.
Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας υλοποίησαν εκτός από τον κ. Σούρλα και τον κ. Ντακούμη, οι κ.κ. Ελένη Κοκονά, Κοινωνιολόγος- Κοινωνική Ψυχολόγος και στέλεχος της Μονάδας Υποκατάστασης Βόλου του ΟΚΑΝΑ και Ελένη Τζαβέλλου, Κλινική Ψυχολόγος, Στέλεχος της Μονάδας Υποκατάστασης Βόλου του ΟΚΑΝΑ.


Καταρρέει ο ΟΚΑΝΑ;
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της παραπάνω έρευνας οι κ.κ. Κοκονά και Τζαβέλλου μίλησαν για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ΟΚΑΝΑ Βόλου.
Όπως σημείωσαν, δεν έχει ανανεωθεί μία σύμβαση εργαζομένου και μέσα στον Αύγουστο λήγουν οι συμβάσεις άλλων δύο. Με λίγα λόγια από οχτώ άτομα θα εργάζονται μόλις πέντε, ενώ ένας θεραπευτής και ένας νοσηλευτής δεν θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση όλων των θεραπευομένων.
Αυτή στη στιγμή στο πρόγραμμα συμμετέχουν 135 άτομα, ενώ η λίστα αναμονής έχε σκαρφαλώσει στα 40 άτομα.
«Θα συστρατευτώ με όποια απόφαση κι αν λάβουν οι θεραπευόμενοι και οι συνοδοί τους. Ακόμη κι αν αποφασίσουν κατάληψη, κινητοποιήσεις και οποιοδήποτε άλλο μέτρο πίεσης. Δεν θα αφήσουμε τον ΟΚΑΝΑ του Βόλου να κλείσει, γιατί το πρόβλημα στη Μαγνησία είναι τεράστιο», σχολίασε ο κ. Σούρλας.
Ο ίδιος στην αρχική του τοποθέτηση σημείωσε πως θα επισκεφθεί σύντομα το Αφγανιστάν, το οποίο είναι πηγή εκμετάλλευσης και εξόδου ναρκωτικών, προκειμένου να μιλήσει με υπουργούς για να ελέγξουν τις ποσότητες ναρκωτικών που καλλιεργούνται.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ta alkolia pote ta ksekinoun giati den lete den einai narkotiko;ta mplekete ola to xasis giati to enoxopioite me auton ton tropo;

Ανώνυμος είπε...

Η γνώση είναι το τονωτικό του ανοσοποιητικού μας. Η άμυνα και η εξέλιξη. Ο φόβος και η άγνοια αποδυναμώνουν. Είναι άραγε τόσο δύσκολο να αντικρύσει κανείς την αλήθεια? Μα είναι ολοφάνερη, αφού τα ναρκωτικά βρίσκονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και πάντα ήταν συνδεμένα με την κοινωνία.
100 χρόνια απαγόρευσης έχουν αποτύχει παταγωδώς. Πολύτιμη γνώση έχει καταλήξει στο περιθώριο ενώ θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα. Το αναγκαίο είναι η μείωση της βλάβης και το επείγον η διάδοση της γνώσης.

Ανώνυμος είπε...

Μονο να ανακαλυπτει προβλήματα εκ των υστέρων μπορεί ο κος Σουρλας.Οταν ηταν κυβέρνηση αντι να φροντίζει για εργαζόμενπους με μονιμες σχέσεις εργασίας αφηνε να γινονται μονάδες με ανοικιαζόμενους εργαζόμενους εξυπηρετωντας τις εταιρειες ή δεν μπορουσε να επιβάλει την αποψη του στο κόμα του και αυτούς που διοικούσαν τον ΟΚΑΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά δεν είναι μόνο η "ευφορικη" χρήση εκεί ok τα προκαλεί τα προβληματάκια της όμως μόνο όταν γίνετε κατάχρηση.

και νερό αν πίνεις τεράστιες ποσότητες κάθε μέρα θα σε πάνε 4.

ψυχολογική εξάρτηση αποκτάς και στα μπισκότα, στο τσάι, το sex, στο φαγητό.

χόρια που η ελευθερία μου σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου.

η κάνναβη μπορεί να σώσει τα δάση γιατί δεν θα χρειαστεί να κόψουμε ξανά ούτε ένα δέντρο.
η κάνναβη θα κλείσει τις "πετρελαιοπαραγωγές" εταιρίες γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό καύσιμο.
Η κάνναβη θα πλήξει την βιομηχανία σχοινιών και πλαστικών.
η κάνναβη παράγει τόσο οξυγόνο και καταναλώνει τόσο διοξείδιο που θα μπορούσε να ανατρέψει το φαινόμενο τις υπερθέρμανσης του πλανήτη.
η κάνναβη είναι φυσικό παυσίπονο.

Κι εσείς συνεχίζετε να την θέλετε παράνομη.
Αμερικανάκια είστε?


Οι άλλοι είναι μπάζα.
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία κ.α.) και πρόσφατα χώρες της λατινικής Αμερικής, έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο αντιαπαγορευτικών πολιτικών για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.
Το Μεξικό, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από εγκλήματα σχετιζόμενα με το εμπόριο ναρκωτικών, όπως και η Αργεντινή, αποποινικοποίησαν τη χρήση ναρκωτικών (όχι μόνο των "ελαφρών"). Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από Βραζιλία και Εκουαδόρ.
Δείτε σχετική ανάλυση:
The war on drugs is immoral idiocy. We need the courage of Argentina | Simon Jenkins | Comment is free | The Guardian

Και καλά:
Πρέπει η κάνναβη να μείνει για πάντα παράνομη, ουτοσώστε να μη τα μαγκώνουν αυτοί οι γνωστοί και να μη μεγαλώνει συνέχεια το πρόβλημα.
Το σωφρονιστικό σύστημα, οι νόμοι καταστολής, οι αλήθειες για το πόσο επιβλαβή,προθάλαμος είναι, συμβάλλουν στη σταθερή μύωση των προβλημάτων,αφού είναι η λύση.
Εξασθενούν διαρκώς τις εγκληματικές οργανώσεις που ελέγχουν τη μαύρη αγορά και τις αποδιοργανώνουν.
Δεν οδηγούν τους χρήστες στο στιγματισμό και τη φυλακή, τους προστατεύουν .
Δεν καθιστούν καταγέλαστες τις αλλεπάλληλες «αντιναρκωτικές» εκστρατείες που οργανώνουν οι οπαδοί της απαγόρευσης, οι οποίοι μονίμως επιτυγχάνουν στους διακηρυγμένους στόχους τους και πάντοτε επιτυγχάνουν να μένει η κάνναβη παράνομη και το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό.

Χασίς στα 14, ηρωίνη στα 19 και στον άλλο κόσμο μεταξύ 25 και 30
γιατί όχι τσιγάρο στα 14, ηρωίνη στα 19 και στον άλλο κόσμο μεταξύ 25 και 30;

Τα πρεζάκια όταν φτάσουν σε κατάσταση να παραδεχτούν τη χρήση κατηγορούν την κάνναβη ότι φταίει για όλα.
Ενώ ότι κι αν σου πει ένας πρεζάκιας πότε δεν τον πίστευες και πιστεύεις, αν σου πει ότι ξεκίνησε από την κάνναβη και ότι αυτή φταίει για όλα που τραβάει, αμέσως είσαι πεπεισμένος και σίγουρος.

το κάνετε και ακούγετε λες και είναι προθάλαμος, δεν είναι έτσι.
Αν η ρίγανη ήταν παράνομη θα την βρίσκαμε μόνο από dealer όπως και τα άλλα παράνομα ναρκωτικά.
Οπότε θα είχε την δυνατότητα να σου πλασάρει κόκα ή ηρωίνη με πρόφαση ότι δεν έχει ρίγανη.

Είμαι χρήστης κάνναβης 16 χρόνια στα 32 μου και δεν μου κάνει ούτε Τσικ να δοκιμάσω οτιδήποτε άλλο.

αν μπορούσαν να φορολογούν και το μητρικό γάλα θα το έκαναν πως δεν το κάνουν παράνομο;;