Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000 ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟ 2010

Στον «καιάδα» η απασχόληση στο Βόλο και τη Μαγνησία. Οι καταγγελίες συμβάσεων και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις από μήνα σε μήνα στην περιοχή σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, με αποτέλεσμα η αυξητική τάση που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ να προοιωνίζεται ένα δυσοίωνο μέλλον.

Οι χαμένες θέσεις εργασίας από καταγγελίες συμβάσεων και οικειοθελείς αποχωρήσεις που δηλώθηκαν στον ΟΑΕΔ (δεν γίνεται πάντα και για όλες τις περιπτώσεις) από τον Ιανουάριο μέχρι και 30 Μαΐου φτάνουν περίπου τις 3.000 και φυσικά δεν συνυπολογίζονται στους ήδη άνεργους και αναζητούντες οποιαδήποτε εργασία. Το ποσοστό της ανεργίας, όπως εκτιμά το ΕΚΒ, μέχρι το φθινόπωρο θα εκτιναχθεί πάνω από το 15%, με αυξητικές τάσεις ειδικά σε κλάδους όπως η οικοδομή, η παροχή υπηρεσιών, το μέταλλο, η μεταποίηση και ο επισιτισμός.
Οικειοθελείς αποχωρήσεις αποτελούν πλέον τη «νέα μόδα» συγκεκαλυμμένης απόλυσης που ακολουθούν πολλές επιχειρήσεις με «δόλωμα» λίγες χιλιάδες ευρώ παραπάνω. Μετά μάλιστα τις αλλαγές που προωθούνται για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, το ΕΚΒ εκτιμά ότι θα ακολουθήσει «προγκρόμ» απολύσεων αλλά και «κύμα φυγής» από εργαζόμενους, που ούτως ή άλλως θα υποστούν πλέον το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις, αφού ουσιαστικά οι εργοδότες αποκτούν τη δυνατότητα να πετούν στο δρόμο εργαζομένους μετά από δεκαετίες απασχόλησης και προσφοράς, έχοντας μάλιστα τη διακριτική ευχέρεια να τους καταβάλλουν την αποζημίωση σε δόσεις μέσα σε εξάμηνο και χωρίς προκαταβολή!!!
«Την πληρώνουν ήδη οι παλιοί μισθωτοί», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος. Ο συνδυασμός της μείωσης της οφειλόμενης λόγω απόλυσης αποζημίωσης με τον καθορισμό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους κατώτατου μισθού χαμηλότερου κατά 20% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους, θα ωθήσει εργοδότες να απολύουν παλαιότερους μισθωτούς και να προσλαμβάνουν νεότερους που θα είναι σημαντικά φθηνότεροι και έτσι μειώνεται το κόστος λειτουργίας ενός εργοστασίου ή μίας επιχείρησης» εκτιμά ο ίδιος και συνεχίζοντας τόνισε: «Πρόκειται για πρωτόγνωρες διατάξεις που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε επ’ ουδενί. Δεν είναι δυνατόν επειδή η τρόικα επέβαλε τις απόψεις της οι εργαζόμενοι να συνυπογράψουμε την καταδίκη μας».
Οπου φύγει… φύγει…
Tο τελευταίο διάστημα ωστόσο φαίνεται πως πληθαίνουν οι εργοδότες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης» για να απολύσουν εργαζόμενους.

H πρακτική αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Eίναι μόνο το νομικό κενό και η αδυναμία ελέγχου από τα αρμόδια όργανα; Aυτοί που πληρώνουν βέβαια πάλι τα σπασμένα είναι οι εργαζόμενοι και μάλιστα οι ηλικίες από 40 μέχρι 55 ετών.
Η ανασφάλεια, τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, η ελαστικοποίηση ωραρίων, οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές άδειες, αλλά πολύ περισσότερο ο φόβος της απόλυσης που πολλές φορές χρησιμοποιείται έντεχνα από τους εργοδότες για να φορτιστεί ψυχολογικά ο εργαζόμενος και να υποκύψει… υπογράφοντας την οικειοθελή αποχώρησή του, αποτελούν την βασική αιτία αύξησης των συγκεκριμένων δεικτών. Οι απολύσεις δε μαζί και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις των εργαζομένων ξεπερνούν σταθερά τις προσλήψεις νέου προσωπικού που γίνονται τοπικά.
Το Μάιο στη Μαγνησία 465 εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, ενώ καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις 677 εργαζομένων. Σε επίπεδο Θεσσαλίας το ποσοστό της Μαγνησίας για τις οικειοθελείς αποχωρήσεις το μήνα Μάιο προσεγγίζει το 35% και στις καταγγελίες συμβάσεων το 32%.
Συνοπτικά, εάν προστεθούν καταγγελίες συμβάσεων και οικειοθελείς αποχωρήσεις, το Μάιο 1.142 εργαζόμενοι αποχαιρέτησαν την εργασία τους. Από αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Ιανουάριο η Μαγνησία καταγράφει 1.291 χαμένες θέσεις εργασίας (καταγγελίες συμβάσεων και οικειοθελείς αποχωρήσεις), το Φεβρουάριο 1.037, το Μάρτιο αντίστοιχα 972 χαμένες θέσεις εργασίας και τον Απρίλιο 813 χαμένες θέσεις εργασίας.

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2010

2 σχόλια:

Peirates tou oneirou είπε...

Αποτελεσματα εκλογών 2009 στο Νομό Μαγνησίας:

ΠΑΣΟΚ ή ΜΠΑΤΣΟΚ 40,39%

ΝΔ 35,56%

ΚΚΕ 8,79%

ΛΑΟΣ 5,82%

ΣΥΡΙΖΑ 4,66%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,60%

Το 76% των ψηφοφόρων του νομού προτίμησε το δικομματισμό, ο οποιος είναι και ο υπέυθυνος για την εισαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και την επιστροφή στη μεσαιωνική εργασία.

ευχόμαστε σε όλους τους κατοίκους του Νομού Μαγνησίας που ψήφισαν δικομματισμό να ζήσουν στον κόσμο της ανεργίας και της αβεβαιότητας όπως πραγματικά τους αξίζει.

Σαν σκουπίδια!

Peirates tou oneirou είπε...

MΠΟΙΚΟΤΑΖ σε όλα τα ξενοδοχεία του Πηλίου ώστε να ψοφήσουν όλοι!

Μόνο έτσι καποιοι μπορεί να ξυπνήσουν.

Αν όχι, ας ψοφήσουν!