Με τη φράση «πήραμε την απόφαση. Ας προχωρήσουμε δημοκρατικά, ενωτικά, δημιουργικά, με εμπιστοσύνη στους πολίτες και την κοινωνία» ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ανανεωτικής Αριστεράς, την ίδρυση του νέου φορέα. Ο κύβος ερρίφθη για την Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά. Ο Φώτης Κουβέλης, με έμφαση στον ευρωπαϊκό αριστερισμό, τα κοινωνικά κινήματα και την οικολογία, χάραξε τις διαχωριστικές γραμμές με την πελατειακή αντίληψη της πολιτικής που έχουν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τις στείρες καταγγελίες, την ατολμία και τη σύγχυση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το καλωσόρισμα και το κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη, ο Φ. Κουβέλης "σήκωσε το λάβαρο" της ευρωπαϊκής αριστεράς και ανέδειξε σε σύμβολο μνήμης και τιμής τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, "τον αταλάντευτο αγωνιστή, τον πρωτοπόρο πολιτικό, τον πολιτικό των ανοιχτών οριζόντων". Στόχος του νέου φορέα είναι η συνδιαμόρφωση του τοπίου στο χώρο της Αριστεράς και του ευρύτερου δημοκρατικού κινήματος.
"Η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το Συνέδριο του ΣΥΝ, η επιβεβλημένη αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, απελευθέρωσε και συσπείρωσε πολλαπλάσιες δυνάμεις. Είμαστε αισιόδοξοι και συγχρόνως υπεύθυνοι", τόνισε από τοβήμα της πρώτης ιδρυτικής συνδιάσκεψης του νέου κόμματος ο Φώτης Κουβέλης.
Χαρακτήρισε την οικονομική κρίση και την απειλή για το ευρώ, ικανή και αναγκαία συνθήκη για "περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ενοποίηση, οικονομική διακυβέρνηση".
"Η Ελλάδα έχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι σενάρια ανεξέλεγκτης πορείας στο άγνωστο ή στο γκρεμό της πλήρους κατάρρευσης. Η Ευρώπη δεν είναι όπως τη θέλουμε, όπως την έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι πιό αδύνατες οικονομίες της. Αυτό σημαίνει πιο επίμονη προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών, πιο ανοιχτή πολιτική συμμαχιών μέσα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, απορρίπτοντας το όποιο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Σημείωσε με έμφαση πως "η ανανεωτική αριστερά, οι θέσεις και οι προτάσεις της, η πολτική ηθική, η δημοκρατικότητα, είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ" και επιχείρησε να αναδείξει τη σοσιαλδημοκρατία, ως το βασικό πολιτικό στίγμα του νέου φορέα, αναφέροντας πως "σοσιαλισμός και Δημοκρατία δεν ξεχωρίζουν".
Απαντώντας στους κυρίαρχους προβληματισμούς της εποχής μας, με τον ωφελιμισμό και τη συμφεροντολογία, που κυρίως εκφράζεται μέσα από τους εν ενεργεία πολιτικούς, ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι το νέο κόμμα ασκεί έντονη κριτική στην "ιδεολογία της εξατομίκευσης" και αντιτείνει την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού."Εστιάζουμε στην αναδιανομή, στην αλληλεγγύη και στον επανακαθορισμό του μοντέλου ανάπτυξης", τόνισε και πρόσθεσε: "Δημόσιο συμφέρον σήμερα σημαίνει και προστασία, αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αειφορία και πράσινη-οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας".
Ανοίγοντας τις πόρτες του νέου φορέα στα κινήματα της οικολογίας και καταδεικνύοντας εμμέσως γιατί έσπασαν οι δεσμοί οικολόγων και ΣΥΝ επισήμανε πως "Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού. Μαζί, όμως, μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα, μια προγραμματική καινοτομία και κατάκτηση για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες".
Αναφερόμενος στην οικονομική και πολιτική κρίση των ημερών μας απέδωσε ευθύνες σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι "η σημερινή κυβέρνηση κατανέμει άδικα τα βάρη της κρίσης, αφήνει την κοινωνία χωρίς ρεαλιστική προοπτική. Η ΝΔ υποκρίνεται όλο και περισσότερο. Η διαφθορά παραμένει ατιμώρητη. Η φοροδιαφυγή, πέρα από επικοινωνιακές κινήσεις δεν συμπιέζεται".
Στο όνομα του νέου και άφθαρτου ο Φ. Κουβέλης σήκωσε τα τείχη της ΑΔΑ, αναφέροντας: "Η οικονομική - δημοσιονομική κρίση και η τελική διαδικασία απαξίωσης και κατάρρευσης του πελατειακού κράτους δεν έχει τη δική μας σφραγίδα. Έχει τη σφραγίδα του νεοφιλελευθερισμού, του ΔΝΤ και, εντέλει, του απαράδεκτου «μνημονίου» που επίσης απαράδεκτα δέχθηκε η κυβέρνηση".
Ταυτόχρονα διαχώρισε εκ νέου τη θέση του από τη στάση των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ: "Ακόμη και όταν ήταν άμεσα ορατό ότι έρχονταν τα χειρότερα, οι πολιτικές δυνάμεις, που δεν μετείχαν στις ευθύνες της κατάρρευσης, παρέλυσαν μέσα στο κλίμα του αριστερισμού και στα μεγάλα λόγια", είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε με νόημα πως οι φορείς της αριστεράς αρνήθηκαν, για διαφορετικούς λόγους, να διατυπώσουν, να οργανώσουν τις κοινωνικές δυνάμεις με εναλλακτική πρόταση. Ξοδεύτηκαν στις καταγγελίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, στα λόγια επιχειρούσαν να μπλοκάρουν το ένα πακέτο μετά το άλλο, που γίνονταν όλο και χειρότερα και έφθασαν στο σημείο να αναζητούν λύσεις εκτός ΕΕ και χωρίς ευρώ.
Σε αυτό το σημείο αντέτεινε το νέο δρόμο "ελπίδας" της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς: "Εμείς επιμένουμε ότι η κατάρρευση του πελατειακού κράτους μπορεί να γίνει ευκαιρία για την οικοδόμηση νέων σχέσεων εξουσίας, νέων θεσμών, νέας κατανομής της εξουσίας στη χώρα μας σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Σε αντίθεση με τις απόψεις που περιορίζουν τη λύση του προβλήματος μόνο στην αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, είμαστε πεπεισμένοι ότι απαιτείται μια μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της δημοκρατίας μας".
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις υπογράμμισε πως " δεν αποτελούν ρυθμίσεις που μπορούν, έστω και προσχηματικά, να δικαιολογηθούν ότι εντάσσονται στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, συντελούν αρνητικά".
Για το νέο ασφαλιστικό τόνισε ότι το νέο κόμμα δεν πρόεκειται να αποδεχτεί ρυθμίσεις του παρελθόντος, που ανορθολογικά και με πελατειακή στόχευση θεσπίσθηκαν. "Η δική μας πολιτική αξιώνει την εξοικονόμηση πόρων για την υγεία και την παιδεία, για την εφαρμογή δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών, που θα μειώνουν πραγματικά τις ανισότητες και θα στηρίζουν την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, που υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική και την κοινωνική συνοχή", αναφέρει.
Στο προσκλητήριο συστράτευσης ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε: "Θέλουμε μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι` αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων".
ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2010
1 σχόλιο:
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΧΑΦΙΕΣ ΚΥΡΚΟΣ!
Δημοσίευση σχολίου