Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ: ΜΕ 54 ΑΚΙΝΗΤΑ, ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ! ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ...

Η εικόνα έξω από το νεοκλασικό κτίριο της Σχολής Τυφλών -σήμα κατατεθέν για δεκαετίες μιας ολόκληρης πόλης- είναι ενδεικτική. Ένα μαύρο πανό που προειδοποιεί για την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων, ένα δεύτερο, των Σωματείων της Τυφλότητας, που θέτει το αίτημα "Να γίνει δημόσια η σχολή".
Στον κήπο, ένα τραπεζάκι όπου κάθονται οι εργαζόμενοι περιμένοντας, εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους. Ένας από αυτούς λέει: "Περιμέναμε να τελειώσουν τα παιδιά τις εξετάσεις τους, να πάνε διακοπές στα σπίτια τους, υπήρχαν εκκρεμότητες που έπρεπε να τακτοποιηθούν, όπως, για παράδειγμα, η ολοκλήρωση των εξετάσεων μπράιγ για τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής, αφού η σχολή είναι πιστοποιημένο κέντρο εκμάθησης”. Άλλωστε, για δύο από τα είκοσι σχεδόν παιδιά του οικοτροφείου οι ίδιοι οι υπάλληλοι πρέπει να φροντίσουν για την κατασκήνωση και τις διακοπές του καλοκαιριού, καθώς η γονική επιμέλεια έχει δοθεί στη σχολή.
Πώς όμως γίνεται ένα ίδρυμα που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης πόλης να οδηγείται σε χρεοκοπία και λουκέτο; Ίσως αυτό να φαντάζει ακόμη πιο παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζεται η σχολή περιλαμβάνει 54 ακίνητα, από τα οποία τα 40 ενοικιάζονται!
Τα ενοίκια που εισπράττονται σε κάποιες περιπτώσεις είναι συμβολικά. Κι αυτό, γιατί η σχολή, κάνοντας χρήση του κοινωφελούς χαρακτήρα της, τα νοικιάζει σε άτομα με τυφλότητα προς πολύ μικρό αντίτιμο! Υπάρχουν όμως και ακίνητα διαμερίσματα, κυρίως σε προνομιούχες περιοχές της πόλης, όπως, για παράδειγμα, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, στη Μητροπόλεως και στη Βασιλίσσης Όλγας, που αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης εισπράττει ενοίκια από διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως, για παράδειγμα, στην οδό Αντωνίου Καμάρα 7, απέναντι σχεδόν από τη ΧΑΝΘ, στην οδό Καμβουνίων 5 (Καμάρα), στην Κ. Μελενίκου 16, στην Αγίας Σοφίας 15 (στο κέντρο της πόλης), στη Μητροπόλεως 71 (ακριβώς απέναντι από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης), στη Χαλκέων 29, στη λεωφόρο Νίκης 37, έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία 27, στην Ίωνος Δραγούμη 49, στη Βασιλίσσης Όλγας 114, αλλά και στην Αθήνα, στον Πειραιά, στις Σέρρες, στη Θάσο.
Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται και ορισμένα εγκαταλελειμμένα κτίρια, όπως το τριώροφο δίπλα από τη σχολή, που ρημάζει εδώ και δεκαετίες. Για κάποια από τα ακίνητα απαιτούνται νομική ρύθμιση και μεγάλο οικονομικό κόστος για να περιέλθουν στην κυριότητα της σχολής και να αξιοποιηθούν.
Η περιουσία της σχολής περιλαμβάνει 54 ακίνητα τριών κατηγοριών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν διαμερίσματα, κυρίως στο κέντρο της πόλης, που δίνουν κάποια ενοίκια στη σχολή.
Στη δεύτερη ανήκουν ακίνητα τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση και απαιτούνται χρήματα για να αποκατασταθούν.
Στην τρίτη ανήκουν ακίνητα που έχουν προβληματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως, για παράδειγμα, έχουν και άλλους κυριούχους.

Κανείς όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό. Ίσως γιατί η κατάσταση είναι ακόμη πιο μπλεγμένη. Το κεντρικό διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Σχολή Τυφλών -και θα στεγάζεται μέχρι να πάψει να υφίσταται- έχει σχεδόν περιέλθει στην κυριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Μαζί με αυτό -το πολύ μεγάλης αξίας ακίνητο- έχουν σχεδόν περιέλθει στον δήμο δεκάδες ακόμη ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. Κάποια από αυτά, ενώ θα περιέλθουν στην κυριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης με αποδοχή κληρονομιάς, τα αξιοποιεί με παραχώρησή του μέχρι και σήμερα η Σχολή Τυφλών.
Υπάρχουν, δηλαδή, πολλές δεκάδες ακίνητα, όχι μόνο σε περιοχές-φιλέτα της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας τα οποία έχουν δωριστεί στη σχολή από ιδιώτες και από τα οποία κάποια έχει στην κατοχή της η σχολή και κάποια άλλα θα τα έχει στην κατοχή του ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Φαίνεται τελικά ότι η Σχολή Τυφλών, που πνέει τα λοίσθια, είναι στην πραγματικότητα ένα χρυσωρυχείο. Κάποιοι μάλιστα δεν κρύβουν ότι πίσω από τη διαχείριση της σχολής βρίσκεται ο έλεγχος αυτής της περιουσίας.

Στα πολλά προβλήματα του ιδρύματος προστίθενται ήδη κι άλλα. Τόσα και τόσα δυσεπίλυτα, που αναρωτιέται κανείς: Υπάρχει τελικά βούληση να σωθεί η σχολή, που είναι η μοναδική που προσφέρει εκπαίδευση σε τυφλούς σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα;
Για να δοθούν κάποιες επιχορηγήσεις που ήδη έχουν εκταμιευθεί για τη σχολή, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει καταγραφή της στο εθνικό μητρώο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να κινηθεί άμεσα μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη πιστοποίηση η σχολή και να μπορέσει να εκταμιεύσει κάποια χρήματα.
Ίσως το πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι ο ορισμός νέου δ.σ. από την υπουργό Υγείας πριν από λίγα 24ωρα. Θα συνοδεύεται όμως αυτή η αλλαγή από τις ανάλογες επιχορηγήσεις; Και πόσο, τελικά, όλα αυτά θα διασφαλίσουν την αυτοτέλεια και την οικονομική ανεξαρτησία ενός ιδρύματος που για δεκαετίες πρόσφερε τα μέγιστα σε πανελλαδικό επίπεδο;

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2010

Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: