Βασική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. είναι η Ελλάδα. Μόνο το 2009, το 75% των συλλήψεων για «παράνομη είσοδο» σε ευρωπαϊκό έδαφος έγιναν στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η χώρα μας αποτελεί τόπο εγκλωβισμού για τους ανθρώπους που αναζητούν έναν τρόπο διαφυγής από την πατρίδα τους, καθώς, αν και έχουν προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παγιδεύονται εδώ εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων δομών υποδοχής και χορήγησης ασύλου. υτά τονίστηκαν χτες, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.
Την κατάσταση σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα περιέγραψε με μελανά χρώματα ο επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, προτείνοντας μία σειρά μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την επίλυση του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα από τη νέα κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, όπως είπε, «για τους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει τίποτα».
Το μέγεθος του προβλήματος συμμερίστηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα το θέμα είχε λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι μόνο οι εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση ασύλου που η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε στη νέα, φθάνουν τις 45.000.
Στην εκδήλωση μίλησε, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, και ο Αφγανός Γιόνους Μουχαμαντί, ο οποίος ζήτησε να ακουστεί η φωνή των ίδιων των προσφύγων από τους αρμόδιους που αναζητούν λύση στο πρόβλημα και σχολίασε ότι λύση δεν είναι η επιχείρηση-»σκούπα»: «Η σκούπα είναι για σκουπίδια, όχι για ανθρώπους. Και η ίδια η λέξη αυτή βλάπτει ηθικά την εικόνα της Ελλάδας».
ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου