Τρίτη, Ιουνίου 01, 2010

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ...ΕΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ...ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΦΘΗΝΑ ΕΔΩ...

Στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ που εμφάνισαν τον υψηλότερο πληθωρισμό κατά τον μήνα Απρίλιο, συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,8% τον Απρίλιο. Υψηλότερα ποσοστά, καταγράφηκαν μόνο στην Τουρκία (10,2%), στην Ισλανδία (8,3%) και στην Ουγγαρία (4,8%).
Βασικός λόγος για την πληθωριστική έκρηξη στην Ελλάδα ήταν οι ανατιμήσεις των καυσίμων λόγω της κατακόρυφης αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκαν ετησίως κατά 33,6%, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Οι τιμές τροφίμων κατέγραψαν πτώση της τάξης του 0,9% ενώ οι τιμές των υπόλοιπων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 3,4%. Και αυτό το ποσοστό είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ καθώς την Ελλάδα ξεπερνάει μόνο η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Τουρκία και το Μεξικό.

Στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι τιμές στα προϊόντα ενέργειας και τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,2% και 0,7% αντίστοιχα φέτος τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009 έναντι 11,3% και 0,2% το Μάρτιο. Πάντως, πλην των τιμών τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μόλις 1,2% τον Απρίλιο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία.
Στη Χιλή, που αποτελεί μέλος του ΟΟΣΑ από τις 7 Μαΐου του 2010, οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί ετησίως κατά 0,9% μέχρι τον Απρίλιο σε σχέση με 0,3% έως το Μάρτιο.
Ο αποπληθωρισμός συνεχίστηκε στην Ιαπωνία, με μείωση τιμών 1,2% ενώ το Μάρτιο κατέγραψε ετήσια πτώση 1,1%. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στη Γερμανία κατά 1% και τις ΗΠΑ κατά 2,2%. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (3,7%), τον Καναδά (1,8%), τη Γαλλία (1,7%) και την Ιταλία (1,5%). Σε σχέση με το Μάρτιο οι τιμές στον ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο και κατά 0,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΡΕΖΑ TV
1-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: