Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2010

«ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ 1.000 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΑΜΙΩΤΕΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΝΟΤΑΝ»…ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ...

Ενα από τα μεγαλύτερα εθελοντικά κινήματα της χώρας ανθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη Σάμο. Πάνω από 1.000 εθελοντές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ρίχνονται κάθε χρόνο στη μάχη, για να προφυλάξουν το νησί τους από τις φωτιές, από τις πλημμύρες και από οποιοδήποτε άλλο έκτακτο περιστατικό συμβεί. Σχεδόν κάθε δημοτικό διαμέρισμα διαθέτει την εθελοντική του ομάδα, ενώ ο Δήμος Πυθαγορείου έχει ιδρύσει σχολή, για παιδιά από 10 ετών και άνω, στην οποία μαθαίνουν για την ιδέα του εθελοντισμού, για την καταστολή, την πρόληψη και την πυρόσβεση των πυρκαγιών.
Η δυναμική έναρξη δημιουργίας του κινήματος έγινε το 2000, αμέσως μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο νησί τον Ιούλιο, είχε κατακάψει περίπου 151.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών και είχε τεθεί υπό έλεγχο ύστερα από πέντε μέρες. Οι Σαμιώτες, ζώντας αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφή, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του τόπου τους και έτσι σιγά σιγά σε κάθε δήμο (την αρχή έκανε ο Δήμος Πυθαγορείου), σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, γεννήθηκε και μια εθελοντική ομάδα. Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 2001, ευαισθητοποίησαν την κοινωνία του νησιού ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα μικρά παιδιά, έφηβοι, νέοι, ηλικιωμένοι να ενταχθούν στο κίνημα.
Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφική φωτιά, που έπληξε το νησί του Πυθαγόρα, οι εθελοντές του βρέθηκαν αντιμέτωποι και πάλι με την πύρινη λαίλαπα, αφού φέτος μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί τρεις μεγάλες φωτιές. Οι δύο από αυτές τον Ιούλιο και η τελευταία την περασμένη Δευτέρα.
«Αυτό το εθελοντικό κίνημα είναι που κρατάει το νησί στα ίσια, είναι αυτό που αντιδρά στα σχέδια για απομείωση του φυσικού μας περιβάλλοντος», τονίζει ο νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας και δίνει τα συγχαρητήριά του στους ανθρώπους αυτούς, γιατί, όπως λέει, «δίνουν τη μάχη με βάση την πίστη και την αγάπη τους στον τόπο αυτό».

Την ίδια ώρα, πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές στο νησί, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία και να πάρει θέση. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, λόγια πολλά, πράξεις ελάχιστες.
«Σήμερα οι εθελοντές μας και τα εθελοντικά κλιμάκια διαθέτουν αυτοκίνητα, των οποίων μπορεί η ηλικία να είναι και από το 1965. Εάν περάσουν ΚΤΕΟ, κόβονται τελείως», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Βαθέος και πρόεδρος του νομικού προσώπου των εθελοντών πυροσβεστών του Δήμου Βαθέος, Θεόδωρος Κοχλιός.
«Εχουμε ζητήσει επανειλημμένως απ' όλες τις κυβερνήσεις και από τον κ. Παπανδρέου, που επισκέφτηκε προεκλογικά το νησί μας και τότε είχε πει ότι θα επιληφθεί του θέματος, να αντικατασταθούν τα παλιά αυτοκίνητα με καινούργια, μικρότερα και ευέλικτα, για να μπορούμε κι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας και να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Δεν θέλουμε να υπάρχει φωτιά στο νησί και εμείς να μη διαθέτουμε τα κατάλληλα μέσα για να κινηθούμε όπως πρέπει», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Τη βοήθεια του κράτους για να ανανεωθεί ο στόλος των εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων ζητά και ο νομάρχης Σάμου, ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για τους εθελοντές του νησιού και επισημαίνει ότι τα πυροσβετικά οχήματα (πάνω από 80) που χρησιμοποιούν σήμερα οι εθελοντές είναι παρωχημένης τεχνολογίας (φθαρμένες μάνικες, ελαστικά, ανταλλακτικά κ.ά.) και πολλές φορές δημιουργούν κινδύνους για τους ανθρώπους που τα χειρίζονται, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, επιχειρούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Κυκλοφορούν γιατί τα συντηρεί και τα διατηρεί η αγάπη των εθελοντών.
«Οι εθελοντές δεν είναι ένα κίνημα συμπληρωματικό του κράτους. Το κράτος έχει υποχρέωση να μας παράσχει αυτά που μας ανήκουν δικαιωματικά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν εθελοντές ή όχι. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να στηρίζεται στους εθελοντές και να απέχει των υποχρεώσεών του», υπογραμμίζει ο νομάρχης.

Εκτός από τα αυτοκίνητα, όμως, οι εθελοντές για να δουλέψουν χρειάζονται ένδυση και υπόδηση, χρειάζονται εξοπλισμό, κάτι που μέχρι σήμερα κάλυπταν οι δήμοι από το κονδύλι που παίρνουν για την αντιπυρική προστασία αλλά, όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Βαθέος κ. Κοχλιός, αυτά δεν φτάνουν ούτε για τα πετρέλαια των αυτοκινήτων. Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Κοχλιό, τα πράγματα πλέον είναι πολύ δύσκολα, γιατί η οικονομική κατάσταση των δήμων δεν είναι και η καλύτερη. Ηδη φέτος τα χρήματα για την αντιπυρική προστασία μειώθηκαν.
«Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε χρήματα στα χέρια μας, ας τα διαχειριστεί άλλος, δεν μας ενδιαφέρει. Το μόνο που θέλουμε είναι να αγοράσουμε εξοπλισμό για να έχουν ασφάλεια οι εθελοντές μας και να λειτουργούν άψογα. Ας υπάρξει ενδιαφέρον από την πολιτεία, να προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους, που μέρα-νύχτα κάνουν περιπολίες, φυλάνε τον τόπο τους, ξεχνούν σπίτια, οικογένεια και δουλειά. Ε, ας τους δώσουν λίγη σημασία, τουλάχιστον να έχουν τα μέσα που χρειάζονται για την πυρόσβεση».

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: