Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2010

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Η νέα συνθήκη απαγορεύει την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη χρήση των πυρομαχικών και βομβών διασποράς και προβλέπει την εξουδετέρωση όσων τέτοιων πυρομαχικών δεν έχουν εκραγεί.
Η σύμβαση έχει υιοθετηθεί από 108 κράτη, ωστόσο μόνο 38 την έχουν επικυρώσει.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα είναι από τις χώρες εκείνες που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.
Οι βόμβες διασποράς αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και πρόκειται για καταστροφικά όπλα, ιδιαίτερα επικίνδυνα και για τον άμαχο πληθυσμό.
Οι βόμβες και τα όπλα διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, και στη συνέχεια απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό βομβιδίων σε μια έκταση εκατοντάδων μέτρων. Όταν αυτά εκρήγνυνται καταστρέφουν υποδομές, αλλά προκαλούν και σοβαρούς τραυματισμούς ή και τον θάνατο σε όσους βρίσκονται στην ακτίνα δράσης τους.
Όσες βόμβες δεν εκραγούν μπορούν να μείνουν ενεργές για πολλά χρόνια. Μάλιστα το χρώμα τους είναι έντονο με αποτέλεσμα πολλές φορές παιδιά να τα νομίζουν για παιχνίδια και ακουμπώντας τις να τις πυροδοτούν.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις το 98% των θυμάτων από τις βόμβες διασποράς είναι πολίτες και περίπου το ένα τρίτο των θυμάτων είναι παιδιά.
"Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών" δηλώνουν ακτιβιστές που μάχονται για την κατάργηση των πυρομαχικών διασποράς σύμφωνα με το BBC.
Η εκστρατεία για την κατάργηση αυτών των όπλων κορυφώθηκε έπειτα και από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου το 2006.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ εκτιμάται ότι το Ισραήλ έριξε 4 εκατομμύρια βομβίδια στο νότιο Λίβανο μόνο κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες του πολέμου.
Τότε ήταν που η κυβέρνηση της Νορβηγίας ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη νέα συνθήκη.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτησε σήμερα την νέα σύμβαση χαρακτηρίζοντας της καθοριστική για τον παγκόσμιο αφοπλισμό και για την αντιμετώπιση της ευρέως διαδεδομένης ανασφάλειας και πόνου που προκαλούν αυτά τα "φοβερά" όπλα ιδίως μεταξύ των πολιτών και των παιδιών.

ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: