ΣΕ ΥΨΗΛΟ επίπεδο διατηρούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, παρά τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο επτάμηνο και το πακέτο των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι αγορές παραμένουν δύσπιστες απέναντι στη χώρα -και το δείχνουν...
Η αγορά στα ελληνικά ομόλογα παραμένει ρηχή και αρκετοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βγαίνουν εύκολα συμπεράσματα από τη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλό επίπεδο. Ομως, προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση ότι η απόδοση του ελληνικού ομολόγου με κουπόνι 3,8% που λήγει τον Μάρτιο του 2011 βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο υψηλότερο απ' ό,τι δύο μήνες πριν. Το κέρδος που εξασφαλίζει κάποιος αγοράζοντας στη σημερινή, χαμηλή, τιμή και το διακρατώντας το μέχρι τη λήξη είναι πάνω από το 8% έναντι 6,9% στα μέσα Ιουνίου. Πρόκειται για επένδυση που δείχνει ασφαλής, στον βαθμό που η χώρα χρηματοδοτείται από το πακέτο στήριξης των 100 δισ. ευρώ. Αν για κάποιον λόγο δηλαδή σταματήσει η εκταμίευση των δόσεων, τότε υπάρχει κίνδυνος για τον επενδυτή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι στο εξωτερικό εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της τα επόμενα χρόνια και αποφεύγουν να αγοράσουν ελληνικά χρεόγραφα. Από την άλλη πλευρά όμως, την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Ομως, το οξύμωρο είναι ότι υπάρχουν ελληνες ιδιώτες που εμφανίζονται πιο τολμηροί απ' ό,τι οι εγχώριοι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με χρηματιστές και τραπεζίτες. Ιδιώτες που διαθέτουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ή λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δεν διστάζουν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο ή τον Αύγουστο του 2011 γιατί αφ' ενός προσφέρουν υψηλή απόδοση και αφ' ετέρου τα θεωρούν ασφαλή επένδυση λόγω του πακέτου στήριξης.
Από την άλλη πλευρά, έλληνες διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων εμφανίζονται πολύ πιο διστακτικοί, τονίζοντας σε συνομιλητές τους ότι θα βρουν τον μπελά τους από τους επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα αν υποχωρήσουν κι άλλο οι τιμές και οι επενδυτές αναγκαστούν να πουλήσουν.
Εκτός από το ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2011, ενδιαφέρον παρουσιάζει εκείνο που λήγει ακριβώς έναν χρόνο μετά, δηλαδή τον Μάρτιο του 2012. Η απόδοση του τελευταίου, που φέρει τοκομερίδιο 4,3%, ξεπερνάει ελαφρώς το 11% έναντι 7,28% στα μέσα Ιουνίου. Απόδοση ελαφρώς υψηλότερη του 12% θα αποκόμιζε όποιος αγόραζε το κρατικό ομόλογο που λήγει τον Ιούνιο του 2013 και το διακρατούσε μέχρι τη λήξη του. Το ίδιο ομόλογο προσέφερε απόδοση 7,67% δυόμισι μήνες πριν. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες για όποιον το αγόρασε τότε και αναγκάστηκε να το πουλήσει.
Ενας άλλος τρόπος για να κατανοήσει κανείς καλύτερα την κατάσταση είναι να ρίξει μια ματιά στα περιθώρια (spreads) που χωρίζουν τα ελληνικά από τα γερμανικά ομόλογα. Τα spreads ξεπερνούν τις 1.000 μονάδες βάσης ή τις 10 ποσοστιαίες μονάδες στα διετή, τριετή και πενταετή ομόλογα.
Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου