Το περσινό ήταν το πρώτο και αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους διοργανωτές αλλά και για τον κόσμο που το παρακολούθησε. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου 2009 έδωσε αισιόδοξα μηνύματα για τη συνέχισή του. Ετσι, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου όπου θα γίνει η τελετή λήξης, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου ξαναβγάζει στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας καλλιτέχνες και πολίτες, φιλοδοξώντας να ψυχαγωγήσει τους Αθηναίους λίγο πριν ξεκινήσει ένας βαρύς χειμώνας, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις.
Παρόλο που σε αυτό το είδος μετακινούμενου θεάματος είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την προσέλευση θεατών, πέρσι, γύρω στους 80 χιλιάδες ανθρώπους παρακολούθησαν το Φεστιβάλ Δρόμου. Και φέτος όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς, προσπελάσιμους για το κοινό χώρους: σε όλο το μήκος του πεζόδρομου της Ερμού, στις πλατείες Συντάγματος, Καπνικαρέας, Μοναστηρακίου, Θησείου και Ασωμάτων, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου μέχρι τον κινηματογράφο «Θησείο». Υπάρχει το ενδεχόμενο ενός ακόμα θεάματος στη Δ. Αρεοπαγίτου και στην Πλάκα. Το Φεστιβάλ τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΠΕΨΑΕΕ.
Εκτός από τα ελληνικά σχήματα (25-30 έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή), θα λάβουν μέρος ξένες ομάδες από χώρες της Ευρώπης και τα Βαλκάνια. Γκρουπ από την Ισπανία και τη Βουλγαρία, οι «Ενωμένοι Καλλιτέχνες» -μια τριεθνής συνεργασία (Ελλάδα - Πολωνία - Γερμανία) με έδρα το Βερολίνο- με την παράσταση «The garden», ένα ντουέτο καλλιτεχνών από την Κούβα και την Ουρουγουάη αλλά και ο Ουρουγουανός Αλβάρο, ο οποίος στο περσινό φεστιβάλ βραβεύτηκε με πρόσκληση για το επόμενο. Οι διοργανωτές συζητούν ακόμα την πρόσκληση της πολωνικής ομάδας «Γραφείο Ταξιδίων» όπου, εκτός συναγωνισμού, θα παρουσιάσει μια καινούργια παράσταση βασισμένη στον σεξπιρικό «Μάκβεθ».
Τα θεάματα φέτος αφορούν όλη την γκάμα των τεχνών: θέατρο δρόμου, εικαστικές εγκαταστάσεις, τσίρκο, ζογκλέρ, γελωτοποιούς, μαριονέτες, κουκλοθέατρο, παντομίμα, χορευτικά συγκροτήματα με χορούς από καποέιρα μέχρι πολεμικούς, μουσικές μπάντες αλλά και Καραγκιόζη από το συγκρότημα του Αθανάσιου που θα παρουσιάσει τρία διαφορετικά θεάματα από διαφορετικούς καραγκιοζοπαίχτες.
Η ομάδα Helix (διοργανώτρια του Φεστιβάλ) φέτος θα έχει πιο ενεργή συμμετοχή παρουσιάζοντας στην τελετή έναρξης στον προαύλιο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, τέσσερα διαφορετικά θεάματα παλιά και καινούργια, το ένα μάλιστα απ' αυτά θα είναι διαδραστικό.
«Οι εντυπώσεις από πέρσι ήταν πολύ ενθαρρυντικές, παρόλο που λόγω εκλογών αναγκαστήκαμε ν' αλλάξουμε την ημερομηνία έναρξης και παρόλο που η πρώτη μέρα μάς επιφύλαξε βροχή», σχολιάζει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Νίκος Χατζηπαπάς. «Είχαμε μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων, ελληνικών και ξένων. Πέρα από τις δέκα ξένες ομάδες, οι αιτήσεις για συμμετοχή ελληνικών γκρουπ είτε στο ελεύθερο είτε στο κεντρικό τμήμα αυξανόταν σταδιακά μέχρι που έφτασαν τις πενήντα. Αρχικά προβληματιστήκαμε πώς θα ενταχθούν τόσα σχήματα σ' ένα ολιγοήμερο πρόγραμμα, αλλά, τελικά, όλα πήγαν καλά. Παρουσιάστηκαν συνολικά 240 παραστάσεις μέσα σε τρεις μέρες».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να είναι ανοιχτό, πολύχρωμο, πλουραλιστικό και ν' απευθύνεται σε όσο το δυνατόν ευρύτερη ομάδα θεατών. «Αφορά όλες τις ηλικίες, αντιλήψεις και κοινωνικές τάξεις ανεξάρτητα από τη γλώσσα και το μορφωτικό επίπεδο. Αυτό απέδειξε έμπρακτα η μεγάλη περσινή συμμετοχή θεατών που κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις αλλά και από όσους βρέθηκαν τυχαία μπροστά στα δρώμενα. Το κοινό του Θεάτρου Δρόμου, έτσι κι αλλιώς, είναι περαστικό, τυχαίο, δεν προσδιορίζεται εκ των προτέρων. Αυτό όμως αποτελεί και το ενδιαφέρον στοιχείο. Είναι το θέατρο που πηγαίνει να συναντήσει το θεατή εκεί που συχνάζει».
Στην Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες Φεστιβάλ Δρόμου, είτε αμιγώς δρόμου είτε αναμεμειγμένα με άλλου είδους θεάματα. Κι ενώ η Ιταλία ήταν η χώρα όπου ξεκίνησε το σύγχρονο Θέατρο Δρόμου, σήμερα φαίνεται να έχει μείνει πίσω. Τη μεγαλύτερη παράδοση και κινητικότητα διεκδικεί η Γαλλία, στην οποία δραστηριοποιούνται περίπου 1.600 σχήματα, εκ των οποίων τα 30 είναι επιχορηγούμενα, ενώ έχει θεσμοθετηθεί Εθνικό Κέντρο για το Τσίρκο και το Θέατρο Δρόμου. Δυναμικό «παρών» δίνουν επίσης η Ισπανία, η Γερμανία, η Αγγλία και η Πολωνία.
Η κρίση έφερε φέτος αρκετές περικοπές στα έξοδα του φεστιβάλ. Δεν υπάρχουν χρηματικά έπαθλα στους διαγωνιζομένους αλλά μόνον συμβολικά βραβεία, ενώ από τις φιλοξενούμενες ξένες ομάδες αναζητείται κατανόηση λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το φεστιβάλ αναλαμβάνει να καλύψει τις άμεσες τεχνικές ανάγκες τους, τα εισιτήρια και τη διαμονή τους.
«Πέρσι είχαμε σημαντική βοήθεια από το ΕΚΕΘΕΧ ύψους 120 χιλιάδων ευρώ καθώς και χορηγία από τον ΟΠΑΠ και τη Γραμματεία Νέας Γενιάς» λέει ο Ν. Χατζηπαπάς. «Φέτος τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα και ομολογώ ότι σκεφτήκαμε πολύ αν πρέπει να το οργανώσουμε. Ενώ έχουμε υποβάλει στο υπουργείο Πολιτισμού πρόταση για επιχορήγηση, βρισκόμαστε καιρό τώρα εν αναμονή της απάντησης, δηλαδή στον αέρα... Ωστόσο προχωράμε. Το φεστιβάλ θα γίνει με οποιοδήποτε τίμημα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού ήταν αδύνατον να περιμένουμε τις αποφάσεις του υπουργείου εξαιτίας των χρονικών περιορισμών. Ξεκινήσαμε τις επαφές και μπήκαμε στην τελική ευθεία διαμόρφωσης του προγράμματος, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε θετική απάντηση σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια από το υπουργείο και άλλους φορείς. Οταν αναφέρουμε στους ξένους καλλιτέχνες την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, απαντούν ότι το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα τους... Ολοι περιμένουν τις αποφάσεις των υπουργείων. Καταλαβαίνουν φυσικά ότι το δικό μας πρόβλημα είναι δυσκολότερο και σκέφτονται σοβαρά την περίπτωση να έρθουν χωρίς αμοιβές».
Για το φετινό μάλιστα φεστιβάλ, αναζητήθηκε σλόγκαν. Της πρώτης χιουμοριστικά επίκαιρης ιδέας, «no budget story», επικράτησε μια διονυσιακά αισιόδοξη: «Ψυχή στο δρόμο», δάνειο από την Πάροδο των «Βακχών» του Ευριπίδη που απευθύνεται ευθύβολα στο στόχο: μια χαρούμενη έξοδο στην πόλη.
Της ΕΦΗΣ ΜΑΡΙΝΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου